ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ: H Northrop Grumman οδηγός στο πρόγραμμα Gamebreaker AI της DARPA (vid)

Διαβάστε προσεχτικά...

Η μεγάλη αμυντική βιομηχανία των Η.Π.Α. , Northrop Grumman,  αναπτύσσει το δικό της λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης( Artificial Intelligence: AI εν συντομία στο υπόλοιπο κείμενο),  ο οποίος θα είναι σχεδιασμένος να εκμεταλλεύεται κάθε αδυναμία του αντιπάλου, κάθε παράθυρο ευκαιρίας, έτσι ώστε να φέρει τον αντίπαλο σε μειονεκτική θέση και τελικά αν τον κατανικήσει. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για αν γίνει κατανοητό.

The Gamebreaker Program

H DARPA, ως η πρωτοπόρος τεχνολογία του τομέα των λογισμικών του είδους, έχει ξεκινήσει την προσπάθεια ανάπτυξης προγραμμάτων AI τα οποία στηρίζονται σε λογισμικό ΑΙ το οποίο χρησιμοποιείται στα παιχνίδια real time strategy. Πάρα πολλοί τίτλοι παιχνιδιών χρησιμοποιούν λογισμικό ΑΙ ο οποίος χειρίζεται ως υπολογιστής τις μονάδες των αντιπάλων του παίκτη ανθρώπου. όλα αυτά τα λογισμικά έχουν κάποιες βασικές αρχές λειτουργίας και στηρίζονται σε λογικές πράξεις που έχουν εισαχθεί στο πρόγραμμα του ΑΙ από τους ανθρώπους.

Σκοπός του προγράμματος Gamebreaker είναι η δημιουργία ενός λογισμικού ΑΙ το οποίο θα μπορεί να εκμεταλλεύεται κάθε αδύναμο σημείο του αντιπάλου, κάθε παράλειψη και κάθε λάθος, έτσι ώστε να μπορεί να φέρει τον αντίπαλο σε μειονεκτική θέση και τελικά να τον καταστρέψει. Αυτό το λογισμικό θα χρησιμοποιείται πρώτα σε αυτά τα παιγνία και αργότερα θα ενσωματωθεί στις μηχανές που τρέχουν τα παιγνία των επιτελείων έτσι ώστε να γίνονται ακριβέστερες προσομοιώσεις και να εξάγονται ασφαλέστερα συμπεράσματα, να γίνονται βελτιώσεις στις τακτικές, δόγματα μάχης κτλ.

Επομένως, εφόσον το πρόγραμμα πετύχει τους στόχους του θα έχει βρεθεί η κατάλληλη μεθοδολογία με την οποία ο ΑΙ θα μπορεί να βρίσκει και εν συνεχεία να εκμεταλλεύεται όλες εκείνες τις καταστάσεις που θα δώσουν το πάνω χέρι έναντι του ανταγωνιστή.

Northrop Grumman

Με ένα σχετικά μικρό κόστος που αγγίζει το 1 εκ. δολάρια τα οποία παρέχονται από το Πεντάγωνο, η εταιρεία έχει αναλάβει από τη DARPA να κατασκευάσει το δικό της ΑΙ με τις προδιαγραφές που προαναφέρθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος Gamebreaker. Αρχικά η εταιρεία θα δημιουργήσει έναν ΑΙ ο οποίος θα μπορεί να κερδίσει κάποια σενάρια σε ένα συγκεκριμένο παιχνίδι και το μεγάλο στοίχημα θα είναι να καταφέρουν να κάνουν τον συγκεκριμένο ΑΙ να κερδίσει και σε ένα δεύτερο παιχνίδι διαφορετικό.

Εφόσον η εταιρεία πετύχει, έστω και μόνο το πρώτο μέρος, δηλαδή να δημιουργήσει έναν ΑΙ ο οποίος θα καταφέρουν οι μηχανικοί να είναι σκεπτόμενος, τότε θα πρόκειται περί μεγάλης προόδου για τα λογισμικά τον πολεμικών παιγνίων, τόσο των εμπορικών, όσο και των στρατιωτικής χρήσης παιγνίων. Αν ο ΑΙ πετύχουν να είναι αρκετά σκεπτόμενος ώστε να μπορεί αν προσαρμοστεί και σε άλλο παιχνίδι όπου θα κερδίζει τον αντίπαλο, τότε πρόκειται για επανάσταση στην τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα των πολεμικών παιγνίων.

Το παιχνίδι πάνω στο οποίο η Northrop Grumman θα αναπτύξει το δικό της ΑΙ είναι το Command: Modern Operations. Το παιχνίδι αυτό έχει κατασκευαστεί από ελληνική εταιρεία, τη Warfare Sims και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από διάφορους στρατούς για την εξομοίωση σεναρίων με σχετικά καλή ακρίβεια αλλά και για την εκπαίδευση του προσωπικού.

Το παιχνίδι έχει αναλυτικά στοιχεία για τα οπλικά συστήματα της περιόδου του ψυχρού πολέμου τα οποία πλέον έχουν αποχαρακτηριστεί και είναι διαθέσιμα στο κοινό με αποτέλεσμα να τα έχει ενσωματώσει επακριβώς στη μηχανή του παιχνιδιού. Στα σενάρια που αφορούν τον Ψυχρό Πόλεμο υπάρχει ακρίβεια στα χρησιμοποιούμενα συστήματα. Για τα πιο σύγχρονα, έχουν γίνει οι καλύτερες δυνατές προσεγγίσεις.

Με βάση τα παραπάνω και λόγο του τρόπου που είναι στημένο το συγκεκριμένο παιχνίδι το οποίο προσομοιάζει σε μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα( για παράδειγμα δε δείχνει τα υποβρύχια οπτικά στο χάρτη αλλά μόνο το στίγμα της τελευταίας θέσης που το εντόπισε κάποιο σόναρ), η Northrop Grumman μπορεί να στήσει τον ΑΙ της στη μηχανή του παιχνιδιού. Αυτό της δίνει τη δυνατότητα να εισάγει ευκολότερα τον ΑΙ της στο παιχνίδι και να δοκιμάσουν πως αυτός εκμεταλλεύεται τα συστήματα που θα έχει στη διάθεσή του ψάχνοντας να βρει το βέλτιστο τρόπο για τη χρησιμοποίησή τους με τον τρόπο που προαναφέρθηκε. Τέλος, η Northrop Grumman έχει τη δυνατότητα να βάλει και πιο ακριβή στοιχεία σε διάφορα συστήματα που υπάρχουν στην πραγματικότητα και έχουν ενσωματωθεί στο παιχνίδι.

Εφόσον επιτευχθεί  στόχος, τότε το Πεντάγωνο και τα Επιτελεία θα μπορέσουν αν χρησιμοποιήσουν έναν “αδυσώπητο” εξομοιωτή ο οποίος θα εκμεταλλεύεται κάθε λάθος βοηθώντας στη σχεδίαση σεναρίων, τακτικών μάχης, προσομοίωσης προσβολών σε σχεδόν πραγματικές συνθήκες, στην εκπαίδευση του προσωπικού που σχεδιάζει επιχειρήσεις κ.α.

Συνολικά, το πρόγραμμα Gamebreaker εντάσσεται στα πλαίσια της γενικότερης κατεύθυνσης που έχει λάβει η DARPA για τη σχεδίαση συστημάτων ΑΙ. Εκτός του Gamebreaker AΙ, σχεδιάζεται και ΑΙ για το πρόγραμμα ACE, το AlhaDogfight. και μερικά ακόμα λογισμικά για άλλες χρήσεις. Άγνωστο παραμένει αν η DARPA έχει σα σκοπό να ενοποιήσει στο τέλος όλους του ΑΙ κατασκευάζοντας μία στρατιωτική υπερμηχανή τεχνητής νοημοσύνης( ΑΙ ), αν και αυτό απαιτεί τερατώδη προσπάθεια από μηχανικούς υπολογιστών και προγραμματιστές για να γίνει το λεγόμενο Fusion. Ενδεικτικό για το πόσο δύσκολο είναι το fusion προγραμμάτων, πληροφοριών από αισθητήρες, στοιχεία ηλεκτρονικού πολέμου και του συστήματος μάχης για το μαχητικό F-35, εργασία η οποία πήρε πάρα πολύ καιρό για να ολοκληρωθεί και ακόμα υπάρχουν προβλήματα.

Η συνολική αυτή προσέγγιση της Northrop Grumman με κύριο μοχλό τη DARPA, θα φέρει επανάσταση στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης στο κοντινό μέλλον.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί