Αυτό συμβαίνει ανατολικά της Κρήτης! «Τσαμπουκάς» από Ερντογάν, η Αθήνα φέρνει Ιμάμογλου στην Αθήνα

Τι είπε ο Δένδιας στους... συμμάχους!

Για τα τελευταία κρούσματα της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τους ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια συζήτησης που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας εστίασε στην απαράδεκτη ενέργεια τουρκικού πολεμικού πλοίου, το οποίο παρενόχλησε σκάφος που διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες εντός της οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Όπως τόνισε, το ερευνητικό σκάφος με σημαία Μάλτας βρισκόταν μόλις 10 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης σε μια θαλάσσια περιοχή που είναι οριοθετημένη από την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία της 6ης Αυγούστου 2020.

Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι η τουρκική συμπεριφορά έχει πλέον ξεφύγει από κάθε πλαίσιο λογικής και σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με την εικόνα της «κανονικότητας» που επιθυμεί να προβάλει η Τουρκία. Όπως σχολίασε, πρόκειται για μια εικόνα που δυστυχώς δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα πάντως έχει επιλέξει να απαντά αποκλειστικά σε διπλωματικό επίπεδο! Μάλιστα στην Αθήνα προσεκλήθη ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, επίδοξος πρόεδρος της Τουρκίας και πολιτικός «εχθρός» του Ερντογάν, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Εν τω μεταξύ, στην δημοσιότητα ήρθε η απάντηση του ερευνητικού πλοίου «Nautical Geo», όταν η τουρκική φρεγάτα το προσέγγισε ανατολικά της Κρήτης και απαίτησε να σταματήσει τις έρευνες στο πλαίσιο της χαρτογράφησης για την πορεία του αγωγού EAST MED και να αποχωρήσει.

Συγκεκριμένα, όταν η τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε το γαλλικό ερευνητικό πλοίο, η απάντηση του Γάλλου καπετάνιου ήταν η εξής: «Πραγματοποιούμε γεωφυσικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας σύμφωνα με τις οδηγίες πλοήγησης των ελληνικών αρχών. Έχουμε πάρει όλες τις απαραίτητες άδειες από την Ελλάδα».

Η συγκεκριμένη απάντηση αντέκρουσε τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς ότι η NAVTEX είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ασφαλώς εντός της ελληνικής δικαιοδοσίας.

Η τουρκική φρεγάτα παραμένει περίπου 30 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης, όπως επίσης παραμένει στην περιοχή και το γαλλικό ερευνητικό πλοίο που συνεχίζει τη δραστηριότητά του για λογαριασμό της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί