• Αρχική
  • Άρθρα
  • Από το 2022 οι εξελίξεις στα προγράμματα ανανέωσης του στόλου

Από το 2022 οι εξελίξεις στα προγράμματα ανανέωσης του στόλου

Οι διαδικασίες για την αγορά των νέων ψηφιακών φρεγατών [email protected] από τη Γαλλία προχωρούν με τη συμβασιοποίηση να πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί εντός του 2021 αλλά όλα δείχνουν ότι θα υπάρξουν μερικές μικρές καθυστερήσεις για να πέσουν οι τελικές υπογραφές για το πρόγραμμα από τις δύο πλευρές.

Ζητήματα τεχνικής φύσεως που υφίστανται για τη διαμόρφωση των πλοίων πρέπει να συζητηθούν πριν τις τελικές υπογραφές και αυτά τα ζητήματα θα καθορίσουν και το τελικό κόστος των πλοίων. Όπως είχαμε γράψει σε προηγούμενα άρθρα μας, θεωρούμε ότι το τελικό κόστος των πλοίων θα αγγίζει τα 1-1.1 δις το σκάφος με πλήρη οπλισμό επομένως, 3-3,3 δις τα 3 σκάφη και ίσως κάποιο σύστημα να λείπει από αυτά που ιδανικά θα ήθελε να τοποθετήσει το Πολεμικό Ναυτικό. Άγνωστο παραμένει ακόμα το πρόβλημα του συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου(ECM) των πλοίων, σύστημα το οποίο είναι καίριο για την άμυνα ενός σκάφους επιφανείας στο σύγχρονο ναυτικό πόλεμο.

Το ζήτημα της επιλογής αγοράς ακόμα μίας φρεγάτας [email protected] ως επιλογή μετά τις 3 αρχικές του προγράμματος, δεν είναι σαφές αν τελικά θα ισχύσει καθώς η απόφαση για 4ο πλοίο της κλάσης σε ελληνική υπηρεσία συνάδει με το πρόγραμμα των κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού.

Ένα πρόγραμμα για το οποίο γράφονται τα μύρια όσα το τελευταίο διάστημα χωρίς όμως να υπάρχει σαφής επίσημη ενημέρωση από αρμόδιο φορέα για ττι συμβαίνει και άρα, το τοπίο παραμένει θολό αν και θεωρείται ότι δε γενικές γραμμές οι Γάλλοι έχουν το προβάδισμα και σε αυτή την περίπτωση με μνηστήρες κυρίως από Ολλανδία να είναι παρόντες.

Το πρόβλημα με το ζήτημα των κορβετών και αν τελικά θα είναι και αυτές γαλλικές κλάσης Gowind (παραλλαγή), έχει να κάνει με το ότι δεν προέκυψε βάση κάποιου σαφούς σχεδιασμού από το αρμόδιο επιτελείο πριν τη συμφωνία Μακρόν-Μητσοτάκη αλλά προέκυψε λίγο πριν από αυτή. Υπό αυτό το πρίσμα θα λέγαμε ότι υπήρξε απροετοιμασία και γι αυτό φαίνεται ότι εξελίσσεται ακόμα ένα εξοπλιστικό σήριαλ με αφορμή αυτή τη φορά τις κορβέτες.

Λόγω όλων των παραπάνω, αναμένεται ότι στις αρχές του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί το ζήτημα των [email protected] και κάποιο διάστημα αργότερα, αυτό των κορβετών.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.