Ανάπτυξη αμερικανικών Patriot στο Ιράκ

Τον περασμένο Ιανουάριο, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώθηκε σε επικίνδυνα επίπεδα όταν οι Αμερικανοί εξόντωσαν τον ηγέτη των δυνάμεων του Ιράν και υπεύθυνο όλων των παραστρατιωτικών οργανώσεων Συρίας και Ιράκ Σολεϊμανί μετά από επίθεση με drones κατά του κονβόι που τον μετέφερε στο Ιράκ.

Οι Ιρανοί απάντησαν στην πρόκληση για το θάνατο του ηγέτη τους εκτοξεύοντας κατευθυνόμενους βαλλιστικούς πυραύλους  μέσου βεληνεκούς από το έδαφος του Ιράν προς την αεροπορική βάση Αλ Ασσάντ κυρίως και οι 11 από τους 15 πυραύλους που εκτόξευσαν βρήκαν με ακρίβεια τους στόχους τους. Οι 2 έπεσαν από τα εγγύς α/α/ πυρά της βάσης και οι άλλοι 3 αστόχησαν από βλάβη. Οι Ιρανοί εκτόξευσαν τους πυραύλους τους αφού τους έβγαλαν από σπηλιές στα δυτικά όρη του Ιράν και τα μετέφεραν στα σημεία εκτόξευσης με νταλίκες με κοινά κοντέϊνερ . (Θύμισε Club K, η ιδέα των Ρώσων έχει γίνει φόβητρο)

Οι αμερικανοί είπαν αρχικά ότι χτυπήθηκαν κάποια σημεία της βάσης αλλά δεν είχαν καμία απώλεια, μετά είπαν για 11 τραυματίες και τελικά τους ανέβασαν 20 μέρες μετά σε 34. Λόγο του γεγονότος όμως ότι η αντιαεροπορική προστασία της βάσης ήταν ανύπαρκτη αφού πέρασαν τόσοι πύραυλοι, οι αμερικανοί σκέφτονται να μεταφέρουν συστήματα Patriot στο Ιράκ γι αυτό το σκοπό.

Δια χειλέων του στρατηγού Κένεθ Μακένζι ο οποίος δήλωσε :

Είμαστε στη διαδικασία μεταφοράς αντιαεροπορικών συστημάτων, αντιβαλλιστικών συστημάτων στο Ιράκ συγκεκριμένα για να προστατευτούμε έναντι μιας μελλοντικής πιθανής ιρανικής επίθεσης

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •