Πυρηνική είδηση από τις ΗΠΑ! Πώς αντέδρασαν στη Ρωσία;

Στις ΗΠΑ φαίνεται να «καίγονται» να αναβαθμίσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται τα πυρηνικά τους!

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα πραγματοποιήσουν δύο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Minuteman III από τη Διαστημική Βάση Δυνάμεων Vandenberg μέσα στη νέα εβδομάδα.

Οι Ρώσοι παρακολουθούν τη νέα εξέλιξη και τη συνδέουν απόλυτα με την κλιμάκωση στην Ουκρανία και τις προκλήσεις του ΝΑΤΟ κατά της Μόσχας, με αποκορύφωμα το «πράσινο φως» στα πλήγματα μέσα σε ρωσικά εδάφη.


Πιο συγκεκριμένα, η Διοίκηση των Διαστημικών Δυνάμεων των ΗΠΑ ανακοίνωσε σχέδια για εκτόξευση δύο ICBM Minuteman III στις 4 και 6 Ιουνίου.


Οι γερασμένοι πύραυλοι, που βρίσκονται σε υπηρεσία από τη δεκαετία του 1970, θα αρχίσουν να αντικαθιστώνται μέσω του προγράμματος Sentinel ICBM.

Ταυτόχρονα ο Minuteman III θα παραμείνει η ραχοκοκαλιά και η κινητήρια δύναμη της πυρηνικής αποτροπής της Αμερικής.

Οι προγραμματισμένες δοκιμές ανακοινώθηκαν στις 30 Μαΐου, την παραμονή της παρανοϊκής απόφασης της κυβέρνησης Μπάιντεν να άρει τους επίσημους περιορισμούς στα ουκρανικά πλήγματα βαθιά μέσα στη Ρωσία χρησιμοποιώντας πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς προέλευσης του ΝΑΤΟ.


Η δοκιμή της 4ης Ιουνίου αρχικά επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο, αλλά αναβλήθηκε αφού η Πολεμική Αεροπορία έπρεπε να «τερματίσει με ασφάλεια» μια δοκιμαστική εκτόξευση Minuteman III τον Νοέμβριο, αφού εντόπισε μια απροσδιόριστη «ανωμαλία».


Όσον αφορά την δοκιμή της 6ης Ιουνίου, μεταδίδεται πως ήταν ήδη προγραμματισμένη από καιρό για εκείνη την ημερομηνία.

Αμερικανοί πρώην αξιωματούχοι, μιλώντας σε ρωσικά ΜΜΕ, υποστηρίζουν πως αυτή η εξέλιξη δεν έχει σχέση με τα γεγονότα στην Ουκρανία.

Ωστόσο το «timing» μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, ιδίως μερικές μέρες μετά την απόπειρα να πληγεί ένα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης πυρηνικής επίθεσης βαθιά μέσα στη Ρωσία (ΕΔΩ λεπτομέρειες).

«Υπήρξαν πάνω από 300 δοκιμαστικές εκτοξεύσεις [Minuteman III] τα τελευταία 50 χρόνια. Επομένως, είναι κάτι που συμβαίνει περιοδικά και είναι μια άσκηση ρουτίνας τύπου προπόνησης», επιμένει ο απόστρατος συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού και παρατηρητής διεθνών και στρατιωτικών υποθέσεων Earl Rasmussen.

Ο Aleksei Borzenko, βετεράνος Ρώσος στρατιωτικός δημοσιογράφος και αναπληρωτής αρχισυντάκτης της εφημερίδας Literary Russia, συμφωνεί γενικά με την εκτίμηση του Αμερικανού πρώην αξιωματούχου, αποτυπώνοντας και τη γενικότερη στάση των Ρώσων στο άκουσμα της είδησης.


«Νομίζω ότι οι ΗΠΑ διενεργούν έλεγχο των πυραύλων τους που εκτοξεύουν πυρηνικές κεφαλές. Είναι γεγονός ότι δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία δοκιμή για πολύ καιρό», είπε ο Μπορζένκο στο Sputnik, υπενθυμίζοντας ότι η Ρωσία δοκιμάζει τους στρατηγικούς πυραύλους της κατά μέσο όρο μία ή δύο φορές το χρόνο για να εξασφαλίσει την ετοιμότητα.

ΑΠΕΜΠΕ-EPA-US AIR FORCE photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί