Οι Νορβηγοί στέλνουν F-16 και πυραύλους στην Ουκρανία

Η Νορβηγία θα στείλει στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, μετέδωσε σήμερα ο νορβηγικός σταθμός TV2 επικαλούμενος ανώνυμες πηγές.

Δεν διευκρίνισε ωστόσο πόσα μαχητικά θα προσφέρει η Νορβηγία.

Το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα να σχολιάσει, αλλά επιβεβαίωσε ότι η Νορβηγία θα γίνει η τρίτη χώρα–μετά την Ολλανδία και την Δανία–που ανακοινώνει την πρόθεσή της να προμηθεύσει την χώρα με F-16.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε είχε συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουκρανία και ανακοίνωσε την αποστολή αντιαεροπορικών πυραύλων και άλλου εξοπλισμού, αλλά δεν έκανε καμία ανακοίνωση αναφορικά με F-16.

Παράλληλα, το Όσλο θα παραχωρήσει αντιαεροπορικούς πυραύλους και εξοπλισμό αποναρκοθέτησης στο Κίεβο για να βοηθήσει την χώρα που μαστίζεται από τον πόλεμο να διασφαλίσει τις ενεργειακές της προμήθειες και τις προμήθειες φυσικού αερίου, δήλωσε σήμερα ο Νορβηγός πρωθυπουργός στην διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο.

Η αποστολή περιλαμβάνει πυραύλους IRIS-T, φορητό εξοπλισμό για την δημιουργία διαδρόμων μέσω ναρκοπεδίων και εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την επιδιόρθωση κρίσιμων υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρεται σε ανακοίνωση της νορβηγικής κυβέρνησης.

“Η υποστήριξη της αντιαεροπορικής άμυνας έχει υπάρξει καθοριστική στο να αποτρέψει την Ρωσία από το να λάβει τον έλεγχο του εναερίου χώρου της και ως εκ τούτου έχει αποτρέψει τα δεινά για σημαντικό αριθμό αμάχων και στρατιωτικές απώλειες”, προστίθεται στην ανακοίνωση που διευκρινίζει ότι οι πύραυλοι μπορούν να εκτοξεύονται από μονάδες που έχει διαθέσει η Σουηδία.

Στην Σουηδία, η αρχηγός της αντιπολίτευσης δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα πρέπει να προετοιμαστεί για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών τύπου Jas Gripen για να την βοηθήσει να αντιμετωπίσει την Ρωσία παρότι η σκανδιναβική αυτή χώρα θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει την διαδικασία της δικής της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα μέσα στον χρόνο η Σουηδία ανακοίνωσε ότι θα δώσει στους Ουκρανούς πιλότους την δυνατότητα να δοκιμάσουν τα μαχητικά Gripen, που κατασκευάζει η Saab, αλλά η σουηδική κυβέρνηση έχει πει παράλληλα ότι χρειάζεται όλα τα αεροπλάνα της για να υπερασπιστεί το σουηδικό έδαφος.

“Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ρωσία να κερδίσει. Τα Jas Gripen θα κάνουν μεγάλη διαφορά για την Ουκρανία. Για να επιτύχει η αντεπίθεση της Ουκρανίας, οι αεροπορικές της δυνάμεις θα πρέπει να ενισχυθούν”, είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η αρχηγός του σουηδικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μαγκνταλένα Άντερσον.

Η Σουηδία ευελπιστεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά αναμένει την επικύρωση της Τουρκίας και της Ουγγαρίας.

(απεμπε – φωτο:freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί