Χτύπησαν οι Ρώσοι το Starlink;; Συστήματα «νεκρώνουν» σκάφη σε ύψος 36.000χλμ

«Μερικά συστήματα ηλ. πολέμου χρησιμοποιούνται ήδη στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Οι Ρώσοι έχουν πλέον αρκετούς λόγους να πιστεύουν πως το Starlink έχει σταματήσει να λειτουργεί σε ορισμένες περιοχές της ζώνης σύγκρουσης της Ουκρανίας.

Κατά τον δυτικό Τύπο, αυτό αποδίδεται στις ενέργειες του ιδιοκτήτη της SpaceX, Elon Musk, γράφοντας πως έχει περιορίσει την πρόσβασή του στο Starlink στο Διαδίκτυο σε ορισμένες περιπτώσεις για τον ουκρανικό στρατό. Ωστόσο, ο δισεκατομμυριούχος δεν έχει σχολιάσει τα δημοσιεύματα μέχρι στιγμής.


Οι Ρώσοι όμως εξετάζουν μια άλλη πιθανή εξήγηση για τις δυσκολίες που…στοιχειώνουν τους Ουκρανούς στρατιωτικούς.


«Με βάση την ανάλυση συνομιλιών από Ουκρανούς μαχητές στη γραμμή επαφής του μετώπου, είχαν δυσκολίες στη χρήση του Διαδικτύου μέσω δορυφόρων Starlink», είπε στο Sputnik στις 31 Ιουλίου ο απόστρατος Αντισυνταγματάρχης των Ενόπλων Δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, Andrey Marochkο.

«Πολλοί το αποδίδουν αυτό στη Ρωσία που χρησιμοποιεί εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου για να παρεμποδίσει τις επικοινωνίες που παρέχει η SpaceX».


Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει κάνει ακόμη σχόλια για το θέμα, ωστόσο είναι ηλίου φαεινότερον πως κάτι τρέχει!

Εξάλλου οι Ρώσοι, η τεχνολογία των οποίων είναι πολύ υψηλή, δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσουν ανεξέλεγκτο ένα δορυφορικό σύστημα σε πλήρη λειτουργία πάνω από τόσο ευαίσθητες περιοχές, ιδίως όταν αυτό χρησιμοποιείται για να πλήξει ρωσικά εδάφη και πληθυσμούς!

Σύμφωνα με το ρωσικό Sputnik:

«Στις 18 Απριλίου 2023, η Washington Post ανέφερε ότι είχε λάβει ένα απόρρητο έγγραφο που έλεγε ότι η Μόσχα πειραματιζόταν για μήνες με τα «ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου Tobol» προκειμένου να διαταράξει τις μεταδόσεις του Starlink στο Ουκρανία. Το εν λόγω έγγραφο, με ημερομηνία Μαρτίου, και δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις εικαζόμενες δοκιμές.


Μια πηγή που γνωρίζει την κατάσταση, είπε στο Sputnik ότι η Ρωσία είχε αναπτύξει ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου (EW) ικανό να διακόψει τις επικοινωνίες των διαστημικών σκαφών σε γεωστατική τροχιά. Η πηγή διευκρίνισε ότι «αυτή [η γεωστατική τροχιά] είναι περίπου 36.000 χιλιόμετρα (περίπου 22.300 μίλια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας».

Δεν παρείχαν λεπτομέρειες για το νέο ρωσικό σύστημα EW, λέγοντας μόνο ότι “η ισχύς των εκπομπών του σε μικρή απόσταση επιτρέπει όχι μόνο την καταστολή, αλλά και τη μόνιμη απενεργοποίηση των εχθρικών ηλεκτρονικών”.

Ο ρωσικός στρατός είναι εξοπλισμένος με μια ποικιλία εξελιγμένων συστημάτων EW, εκτός από το “Tobol”. Μεταξύ αυτών είναι τα “Krasukha”, “Moskva”, “Infauna”, “Leer” και “Triad”. Μερικά από αυτά χρησιμοποιούνται στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
“Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οποιαδήποτε δορυφορική επικοινωνία μπορεί να μπλοκαριστεί σε μια μικρή τοπική περιοχή”, είπε στο Sputnik ο Ντμίτρι Κόρνεφ, στρατιωτικός αναλυτής, ιδρυτής της πύλης «Στρατιωτική» Ρωσία.

“Ένα αρκετά ισχυρό συγκρότημα μπορεί να καλύψει μια έκταση ίσως εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων”».

(freepik photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί