Τα εν λόγω πλοία είναι εξοπλισμένα με αμερικανικούς εκτοξευτές οι οποίοι είναι πληρωμένοι με αμερικανικούς πυραύλους επιφανείας-αέρος όπως είναι ο SM-2 IIIA και οι ESSM. Αμφότεροι οι πύραυλοι αυτοί ήταν αξιόπιστοι κατά τον καιρό που είχαν εξοπλιστεί τα σκάφη με την κατασκευάστρια Raytheon να κάνει χρυσές δουλειές με τα συστήματα αυτά με ένα λόγο κόστους/απόδοσης πολύ καλό.
Αυτό φαίνεται ότι έχει αλλάξει καθώς η αρμόδια υπηρεσία του Ολλανδικού Ναυτικού θεωρεί ότι πλέον οι αμερικανικής προέλευσης αμερικανικοί πύραυλοι επιφανείας-αέρος δεν έχουν την ποιοτική απόδοση που θα ανέμενε κανείς με βάση το ολοένα αυξανόμενο κόστος τους. Κόστος το οποίο έχει αυξηθεί σταδιακά ανά τα έτη λόγω διαφόρων παραγόντων.
Οι SM-2 Block IIIA και το αρχικό Block των ESSM είναι παλαιότερη τεχνολογία και λιγότερο αποδοτική και παρ’ ότι οι εμβέλειες των εν λόγω πυραύλων είναι αποδεκτές για τη χρήση τους, να θυμίσουμε ότι κατά την αμερικανική πρακτική, προβλέπεται η εκτόξευση δύο πυραύλων ανά εισερχόμενο στόχο λόγω μεγάλης πιθανότητας αστοχίας των πυραύλων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη γρηγορότερη απομείωση του αποθέματος των πλοίων και άρα την αύξηση του κόστους των πυραύλων αφού απαιτούνται περισσότερα κομμάτια σε περίπτωση επιχειρήσεων. Ακόμα, η υποστήριξή τους έχει αυξηθεί σε κόστος, πράγμα το οποίο δεν είναι επιθυμητό.
Για το λόγο αυτό, το Ολλανδικό Ναυτικό είναι πιθανό να εξετάσει να υιοθετήσει μελλοντικά ευρωπαϊκούς πιο ποιοτικούς και με καλύτερη σχέση κόστους/ απόδοσης, από τους αμερικανικούς. Ο λόγος γίνεται για πυραύλους της οικογένειας Aster και τους CAMM, αμφότεροι, ποιοτικότατες λύσεις δυτικής προέλευσης με κόστος ανεκτό για τα δεδομένα των Ολλανδών.
Μία απόφαση βέβαια για αλλαγή του πυραυλικού οπλοστασίου επιφανείας-αέρος των κύριων μονάδων του στόλου επιφανείας του Ολλανδικού Ναυτικού δε θα ληφθεί τώρα αλλά σε μελλοντικό χρόνο ίσως, πιθανότατα με την τελική διαμόρφωση των νέων φρεγατών που θα ναυπηγήσει η Damen για λογαριασμό του Ολλανδικού και Βελγικού Ναυτικού.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ο Τραμπ συγκεντρώνει ξανά τους «κολοσσούς» της τεχνολογίας – Θέλουν κέντρα AI παντού
- «Αχόρταγο τέρας» – Η Ζαχάροβα είπε κάτι πολύ σημαντικό σε σχέση με την Ουκρανία
- Η «κυρά του Δέλτα» στον Έβρο έκανε το τραπέζι στον Μητσοτάκη με ντολμαδάκια, χέλι και τσίπουρο,vid
- Έγκλημα στη Βοιωτία: Νεκρός 27χρονος Πακιστανός μετά από επίθεση με μαχαίρι – Συνελήφθη ομοεθνής του
- Αρχαίο DNA λύνει το μυστήριο της ταφικής παράδοσης των κρεμαστών φερέτρων στην Κίνα
- Επικίνδυνα παιχνίδια στην Ανατολική Ευρώπη! Στο στόχαστρο και η Λευκορωσία
- Χανιά: Συνελήφθη 32χρονος κατηγορούμενος για ναρκωτικά και όπλα
- Ψηφίστηκε στην Βουλή το Ενιαίο Ψηφιακό Μητρώο παρακολούθησης υποθέσεων διαφθοράς
- Ισπανία: Η Βαρκελώνη διπλασιάζει τον φόρο για τους τουρίστες για να χρηματοδοτήσει τη στέγαση
- Νορβηγία: “Καλή” η κατάσταση της υγείας του βασιλιά Χάραλντ αλλά θα παραμείνει για νοσηλεία στην Τενερίφη









