Μακριά από εμάς! Πρόβλημα στην παραγωγή του F-35

Το Λογιστήριο του Ομοσπονδιακού Κράτους των Η.Π.Α. στην ετήσια έκθεσή του για το πρόγραμμα παραγωγής του F-35, επισημαίνει διάφορα προβλήματα τα οποία ταλανίζουν την παραγωγή του διάσημου στέλθ μαχητικού αεροσκάφους.

Το Λογιστήριο του ομοσπονδιακού κράτους, ελέγχοντας το πρόγραμμα των F-35 ύψους 485 δις δολαρίων, διαπίστωσε καθυστερήσεις στις παραδόσεις πολλών απαρτίων στις γραμμές παραγωγής από τους διάφορους προμηθευτές. Χαρακτηριστικά αναφέρει το Γραφείο ότι το 2018 τα απάρτια τα οποία δεν παραδόθηκαν στην ώρα τους αριθμούσαν από λιγότερα των 2.000 τον Αύγουστο του 2017, σε περισσότερα από 10.000 τον Ιούλιο του 2019. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των απαρτίων που βρίσκονταν σε έλλειψη ανερχόταν σε 875 τον Ιούλιο του 2018 για να ανέβει στον αριθμό των 8.000 υπό έλλειψη απαρτίων τον Ιούλιο του 2019. Από τα 8.000 αυτά κομμάτια, περισσότερα από 5.000 έπρεπε να παραδοθούν από 20 παραγωγούς. όπως γίνεται κατανοητό, η παραγωγή θα είχε μεγάλο θέμα με την ολοκλήρωση των αεροσκαφών εντός χρονοδιαγραμμάτων οπότε και οι υπεύθυνοι παραγωγής αναπροσάρμοσαν την παραγωγή έτσι ώστε να κατασκευάζονται τα μέρη των οποίων τα απάρτια είχαν παραδοθεί από τους υποκατασκευαστές ώστε να συνεχίζεται η κατασκευή των αεροσκαφών απρόσκοπτα αν και το λογιστήριο σημειώνει ότι αυτό μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε περισσότερες εργατοώρες και άρα σε μεγαλύτερο τελικό κόστος για το αεροσκάφος.

Τα πράγματα έγιναν χειρότερα μετά την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα αφού οι τουρκικές βιομηχανίες θα είχαν εμπλοκή στην υποκατασκευή 1.005 απαρτίων με μερικά από αυτά να κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου από την τουρκική βιομηχανία. Παρ΄ότι οι υπεύθυνοι του προγράμματος θεωρούσαν ότι μέχρι το Μάρτιο θα έχει αποβληθεί πλήρως η Τουρκία από το υποκατασκευαστικό έργο, αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα και αναμένεται να συμβεί αφού η Τουρκία ολοκληρώσει τελικά την αποδοχή των S-400. Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση έχει ήδη βρεί τους υποκατασκευαστές που θα αναλάβουν το έργο των τουρκικών εταιρειών. Ωστόσο, για να φτάσουν οι νέοι κατασκευαστές τα επίπεδα παραγωγής των Τούρκων, θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος αφού το 10% αυτών είναι καινούριοι στο πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι του χρόνου θα αυξηθούν οι ελλείψεις στην παραγωγή.

Προβλήματα επίσης εμφανίζονται και στην παραγωγή των κινητήρων F-135 της Pratt & Whitney αφού η εταιρεία καθυστερεί τις παραδόσεις νέων κινητήρων με το 91 % από αυτές να παραδίδεται εκτός χρονοδιαγραμμάτων. Σε κάποια στιγμή μέσα στο 2019 η εταιρεία είχε σταματήσει να παραδίδει εντελώς νέους κινητήρες καθώς προβλήματα στις δοκιμές δεν το επέτρεψαν. Κάθε αποτυχημένη δοκιμή σημαίνει ότι ο κινητήρας πρέπει αν αποσυναρμολογηθεί, να ελεγχθεί, συναρμολογηθεί και να ξαναδοκιμαστεί.Αναφέρεται ότι το 2018 υπήρξαν 8 αποτυχίες στις δοκιμές κινητήρων ενώ το 2019 αυτές αυξήθηκαν σε 18.Για την επιδιόρθωση των λαθών της παραγωγής των κινητήρων, η κατασκευάστρια εταιρεία χρειάστηκε να αναβαθμίσει τη γραμμή παραγωγής με νέο εξοπλισμό και να δημιουργήσει μία ομάδα μηχανικών η οποία θα παρακολουθεί τα στάδια παραγωγής για να διορθώνει τα λάθη που οδηγούν στις αποτυχίες στις δοκιμές.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •