Σαν σήμερα 8 Σεπτεμβρίου: Ποια τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο


Γεγονότα


1570:
Οθωμανικές Δυνάμεις του Μουσταφά Πασά κυριεύουν και λεηλατούν τη Λευκωσία, την οποία υπεράσπιζαν ο ενετός τοποτηρητής Ντάντελο και ο Έλληνας Ευγένιος Συγκλητικός. Η άλωση της Λευκωσίας σήμανε την επικράτηση των Τούρκων σχεδόν σε ολόκληρη την Κύπρο.
1822: Διεξάγεται η Ναυμαχία των Σπετσών, κατά την οποία ο ελληνικός στόλος, με 72 πλοία υπό την αρχηγία του Ανδρέα Μιαούλη, νικά τον τουρκικό, υπό τον Καρά Αλή. Έτσι, ματαιώνεται ο ανεφοδιασμός των πολιορκημένων Τούρκων του Ναυπλίου.
1919: Αμερικανοί πεζοναύτες εισβάλουν στην Ονδούρα για να προστατέψουν τα συμφέροντα των εταιρειών μπανάνας.
1943: Η Ιταλία «παραδίδει τα όπλα» κι επισήμως. Στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις, οι Έλληνες μόλις πληροφορούνται την είδηση αρχίζουν να πανηγυρίζουν. Μαζί τους και πολλοί Ιταλοί που είναι αντίθετοι στον Μουσολίνι και στο φασιστικό καθεστώς της χώρας τους.
1951: Συνθήκη του Σαν Φρανσίσκο: Στο Σαν Φρανσίσκο 48 χώρες υπογράφουν συνθήκη ειρήνης με την Ιαπωνία.
1974: Συντριβή αεροσκάφους Boeing 707 της TWA στο Ιόνιο Πέλαγος, με απολογισμό 88 νεκρούς.
1994: Συντριβή αεροσκάφους Boeing 737 της USAir στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, με απολογισμό 131 νεκρούς (όλοι οι επιβαίνοντες)
2003: Ο Ντέιβιντ Μπόουι γράφει ιστορία, καθώς δίνει την πρώτη διαδραστική συναυλία. Η συναυλία μεταδίδεται μέσω δορυφόρου σε 21 κινηματογράφους του κόσμους και οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν μαζί του και να του ζητήσουν αφιερώσεις.
2005: Σε θερμό κλίμα πραγματοποιείται η συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Χαλκιδική. Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε την Ελλάδα σοβαρό εταίρο της χώρας του, εξέφρασε τη βούληση για διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας, τη στήριξη στις προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, αλλά και τις ευχαριστίες του για την εποικοδομητική στάση της Αθήνας στις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ. Την ιδιαίτερη εκτίμηση της Ελλάδας για την αμέριστη συμπαράσταση της Ρωσίας στο Κυπριακό τόνισε ο Κ. Καραμανλής, ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για ειρήνη στα Βαλκάνια.


Γεννήσεις


1843: Δημήτριος Παπαρρηγόπουλος, Έλληνας δικηγόρος και ποιητής. (Θαν. 21/3/1873)
1925: Πίτερ Σέλερς, Βρετανός κωμικός ηθοποιός. («Ροζ Πάνθηρας», «Να είσαι εκεί κύριε Τσανς») (Θαν. 24/7/1980)
1946: Ευγένιος Τριβιζάς, Έλληνας καθηγητής εγκληματολογίας και συγγραφέας παιδικών βιβλίων
1968: Μάρκος Σεφερλής, Έλληνας κωμικός-ηθοποιός
1987: Wiz Khalifa, Αμερικανός ράπερ
1989: Avicii, Σουηδός DJ και παραγωγός (Θαν. 20/4/2018)


Θάνατοι


1860: Ανδρέας Μεταξάς, Κεφαλλονίτης αγωνιστής του 1821, διπλωμάτης και πολιτικός. (Γεν. 1790)
1944: Λέλα Καραγιάννη, αρχηγός της αντιστασιακής οργάνωσης «Μπουμπουλίνα» κατά τη διάρκεια της Κατοχής, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς. (Γεν. 24/6/1898)
2000: Βασίλης Ραφαηλίδης, Έλληνας δημοσιογράφος, συγγραφέας και κριτικός κινηματογράφου. (Γεν. 1/1/1934)
2022: Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, Μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί