Οι ειδικοί απεσταλμένοι του Ντόναλντ Τραμπ έδωσαν στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι διορία μερικών ημερών για να απαντήσει στην προτεινόμενη ειρηνευτική συμφωνία με την οποία το Κίεβο θα αποδεχθεί απώλεια εδαφών σε αντάλλαγμα για αδιευκρίνιστες εγγυήσεις ασφαλείας εκ μέρους των ΗΠΑ, υποστηρίζει η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο Ζελένσκι είπε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι δέχτηκε πιέσεις από τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ, τον Στιβ Γουίτκοφ και τον γαμπρό του Αμερικανού προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ, στη δίωρη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το Σάββατο, ώστε να πάρει γρήγορα μια απόφαση.
Ένα πρόσωπο που γνωρίζει το χρονοδιάγραμμα που προτάθηκε στο Κίεβο είπε ότι ο Τραμπ ελπίζει να υπάρξει μια συμφωνία «μέχρι τα Χριστούγεννα».
Ο Ζελένσκι απάντησε στους Αμερικανούς απεσταλμένους ότι χρειάζεται χρόνο για να συζητήσει με τους Ευρωπαίους συμμάχους του προτού να απαντήσει στην αμερικανική πρόταση. Το Κίεβο φοβάται ότι η ενότητα των δυτικών χωρών θα μπορούσε να διαρραγεί εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν μόνες τους στη σύναψη συμφωνίας, χωρίς τη συμμετοχή των Ευρωπαίων. Ένας από τους Δυτικούς αξιωματούχους περιέγραψε ότι η ουκρανική πλευρά είναι εγκλωβισμένη μεταξύ εδαφικών απαιτήσεων που δεν μπορεί να αποδεχτεί και της αμερικανικής πρότασης που δεν μπορεί να απορρίψει. «Για να είμαι ειλικρινής, οι Αμερικανοί αναζητούν έναν συμβιβασμό σήμερα» είπε ο Ζελένσκι σε δημοσιογράφους με τους οποίους συνομίλησε τη Δευτέρα μέσω WhatsApp.
Αυτά έρχονται να συμβαίνουν.
Μένει να φανεί ποιά θα είναι η συνέχεια.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Financial Times, photo αρχείου EPA-EPA POOL
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Απίθανο βίντεο! Γήπεδο χόκεϊ επί πάγου γεμίζει με χιλιάδες λούτρινα ζωάκια μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα
- Αίτημα της Ομοσπονδίας Φορτηγών στο υπ. Μεταφορών για τα ωράρια των οδηγών λόγω αγροτικών μπλόκων
- Έλ. Ράπτη: Ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας και στήριξης της οικογένειας στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Στ. Κυμπουρόπουλο
- Άτακτη αρκούδα εισέβαλε σε ζαχαροπλαστείο του Τενεσί και τα έκανε ρημαδιό για τέταρτη φορά – Δείτε εικόνες
- Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον Πέδρο Σάντσεθ και τον Βασιλιά Φελίπε
- Το ξεκάθαρο μήνυμα της 80χρονης Έλεν Μίρεν σε όσους κυνηγούν την αιώνια νεότητα
- Θεσ/νίκη: Έτρεχε με 128 χλμ /ώρα σε κατοικημένη περιοχή – Επιβλήθηκε πρόστιμο και αφαιρέθηκε η άδεια οδήγησης
- Eurovision 2026: Στον πρώτο ημιτελικό θα διαγωνισθεί η Ελλάδα, στον δεύτερο η Κύπρος
- Ασπρόπυργος: Επιχείρηση της ΕΛΑΣ μετά τα επεισόδια της Κυριακής και τον τραυματισμό αστυνομικού
- Πρόεδρος ιρανικής βουλής προς Τραμπ: «Οι υπερασπιστές του Ιράν θα σου διδάξουν ένα αξέχαστο μάθημα»









