Πού βρίσκουν οι δράστες το “χάπι του βιασμού”- Τι πρέπει να προσέχετε

ι ενδεικτικό ότι στη χώρα μας έχουν καταγραφεί άλλες έξι περιπτώσεις γυναικών που έπεσαν θύματα βιασμού με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών μόνο τον τελευταίο 1,5 χρόνο.


Ο αγγλικός όρος «date rape drugs» επινοήθηκε για να περιγράψει ουσίες που χρησιμοποιούνται προκειμένου να υποβοηθήσουν σεξουαλική επίθεση. Λόγω της επίδρασης των ουσιών αυτών, τα θύματα χάνουν πολύ συχνά την επαφή με το περιβάλλον και είναι ανίκανα να αρνηθούν σεξουαλική δραστηριότητα, αλλά και να θυμηθούν στη συνέχεια τι είχε συμβεί.

Η ατάκα πολλών γονέων στα παιδιά τους – ειδικά στα κορίτσια – «πρόσεχε μην σου ρίξουν κάτι στο ποτό σου» μπορεί να ακούγεται πλέον… απαρχαιωμένη, στην πραγματικότητα όμως είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Αντιμετώπισης Σεξουαλικής Κακοποίησης και το Εγχειρίδιο Διαδικασιών και Πρακτικών Αντιμετώπισης της Διεμφυλικής Βίας του ΕΟΔΥ, τα χάπια που λειτουργούν κατ’ αυτό τον τρόπο είναι κατά βάση τέσσερα, τα πιο δημοφιλή όμως στα άτομα τέτοιων κυκλωμάτων είναι το GHB και αυτά που περιέχουν την ουσία φλουνιτραζεπάμη (Vulbegal, Rohypnol, Hipnosedon). Το GHB παρότι ξεκίνησε να χρησιμοποιείται για ψυχαγωγία, όπως συμβαίνει συνήθως με αυτά τα σκευάσματα, σε clubs και πάρτι, απέκτησε προϊόντος του χρόνου κακή φήμη γιατί ανάλογα με τη δοσολογία μπορεί να προκαλέσει αναισθησία και διαταραχή μνήμης, τα στοιχεία δηλαδή που χρειάζονται οι επίδοξοι βιαστές.

«Σε ανάμειξη με το ποτό έχει την ιδιότητα να επιφέρει απώλεια μνήμης και να εκμηδενίζει τις αντιστάσεις», δηλώνει ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, εξηγώντας ότι χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά, περίπου ένα τέταρτο, για να δράσει.

Το ναρκωτικό χορηγείται αυστηρά μόνο με συνταγή γιατρού. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης η κυκλοφορία του έχει απαγορευθεί, στις ΗΠΑ δεν κυκλοφόρησε ποτέ, αλλά στο Διαδίκτυο – και ειδικότερα στο λεγόμενο dark web – μπορεί κάποιος να το προμηθευτεί έναντι 5-10 ευρώ.

nassosblog

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί