• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πώς θα κάνουμε φέτος Χριστούγεννα – Η μετακίνηση και τα περιοριστικά μέτρα

Πώς θα κάνουμε φέτος Χριστούγεννα – Η μετακίνηση και τα περιοριστικά μέτρα

Τι ισχύει σε ΚΤΕΛ, τρένα, αεροπλάνα και πλοία.

Σύμφωνα με τα νέα περιοριστικά μέτρα, οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να μπούν σε κλειστούς χώρους στην εστίαση. Το ίδιο ισχύει και για την είσοδο σε θέατρα, κινηματογράφους και μουσεία.

Οι εμβολιασμένοι μπορούν να πηγαίνουν σε ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ και νυχτερινά κέντρα. Βασική προϋπόθεση, όμως, να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού και την ταυτότητά τους.


Με το εορταστικό ωράριο Χριστουγέννων 2021 για τα καταστήματα να έχει τεθεί σε ισχύ, η είσοδος σε μαγαζιά και εμπορικά κέντρα γίνεται με rapid test για τους πολίτες που είναι ανεμβολίαστοι. Ελεύθερα μπαίνουν οι εμβολιασμένοι, αρκεί να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Μετακίνηση τα Χριστούγεννα 2021 – Τι ισχύει σε τρένα, ΚΤΕΛ, πλοία και αεροπλάνα

Όσον αφορά στη μετακίνηση τα Χριστούγεννα 2021, παραμένουν σε ισχύ τα υφιστάμενα μέτρα.

Όσοι, λοιπόν, θελήσουν να μεταβούν στις ιδιαίτερές τους πατρίδες ή προς χειμερινούς προορισμούς με τρένα, ΚΤΕΛ, πλοία και αεροπλάνα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν έχει αλλάξει το ισχύον πλαίσιο με τα μέτρα. Αναλυτικά, για τη μετακίνηση με πλοία, τρένα, αεροπλάνα και ΚΤΕΛ ισχύουν τα ακόλουθα:

Οι εμβολιασμένοι ενήλικες μπορούν να μετακινηθούν με όλα τα μέσα (αεροπλάνο, τρένο, ΚΤΕΛ, πλοίο), με πιστοποιητικό εμβολιασμού -ή πιστοποιητικό νόσησης για όσους έχουν νοσήσει με κορωνοϊό το τελευταίο τρίμηνο.
Οι ανεμβολίαστοι ενήλικες μπορούν να ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test.
Σημειώνεται ότι έχουν αλλάξει τα απαραίτητα έγγραφα για το ταξίδι των ανηλίκων με ΚΤΕΛ ή τρένο. Μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2021 ίσχυε ότι τα παιδιά 12-17 ετών θα έπρεπε να έχουν rapid test με το ίδιο κόστος (10 ευρώ), ενώ τα παιδιά 4-12 ετών ταξίδευαν με self test. Από τις 6 Νοεμβρίου 2021, οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, δήλωση αρνητικού self test.

Η μετακίνηση με ΚΤΕΛ φέτος τα Χριστούγεννα γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης ή αρνητικό rapid test
Όσον αφορά στη μάσκα, η χρήση της είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται:

Άτομα για τα οποία η χρήση της δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα.
Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο πιστοποιητικό εμβολιασμού και νόσησης, καθώς έχει αλλάξει πλέον η χρονική διάρκειά του.

Χριστούγεννα 2021 στις εκκλησίες – Το rapid test και οι έλεγχοι

Τα Χριστούγεννα φέτος έχουν μέτρα και στις εκκλησίες. Η είσοδος στον ιερό ναό ή το μοναστήρι γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης ή rapid test. Ζητούμενο, ωστόσο, παραμένουν οι έλεγχοι. Οι ιερείς δηλώνουν αναρμόδιοι να προχωρήσουν σε ελέγχους.

Για το θέμα αυτό, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε ξεκαθαρίσει σε δήλωσή του στα τέλη Νοεμβρίου ότι το πρόστιμο θα επιβαρύνει τον πιστό και όχι τον ιερέα.

(από athensvoice. gr / photo: intime)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.