Οι ΗΠΑ επανήλθαν και αύξησαν την πίεση που ασκούν στις αρχές του Μεξικού ζητώντας τους να επιτραπεί στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να διεξαγάγουν κοινές επιχειρήσεις στη μεξικανική επικράτεια, ιδίως για την καταστροφή εργαστηρίων όπου παράγεται φαιντανύλη, ανέφερε χθες Πέμπτη η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη αξιωματούχους της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.
Η Ουάσιγκτον θέλει αμερικανικά στρατεύματα, είτε μέλη των ειδικών δυνάμεων ή πράκτορες της CIA, να συνοδεύσουν μεξικανικές δυνάμεις σε επιδρομές εναντίον εργαστηρίων όπου πιστεύεται πως παράγεται το εξαιρετικά θανάσιμο συνθετικό οπιοειδές αυτό, εξήγησε η εφημερίδα.
Ο πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε στο Fox News την περασμένη εβδομάδα πως τα καρτέλ κυβερνούν το Μεξικό κι υπονόησε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να πλήξουν χερσαίους στόχους για να τα καταπολεμήσουν. Ο ρεπουμπλικάνος έχει διατυπώσει παρόμοιες απειλές εναντίον της Βενεζουέλας και της Κολομβίας.
Αυτή την εβδομάδα, η μεξικανή πρόεδρος Κλαούδια Σέινμπαουμ ανέφερε–για ακόμη μια φορά–πως αποκλείει επέμβαση του στρατού των ΗΠΑ στο Μεξικό για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, έπειτα από «καλή συνομιλία» της με τον αμερικανό ομόλογό της.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αμερικανικές πιέσεις εντάθηκαν μετά την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση της 3ης Ιανουαρίου στο Καράκας που οδήγησε στην αιχμαλώτιση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.
Η κ. Σέινμπαουμ έχει ήδη απορρίψει επανειλημμένα το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής δράσης στη μεξικανική επικράτεια, αν και συνηγορεί υπέρ της διμερούς συνεργασίας για το ζήτημα.
Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αμέσως το δημοσίευμα. Ούτε ο Λευκός Οίκος, ούτε το μεξικανικό ΥΠΕΞ απάντησαν αμέσως όταν τους ζήτησε να σχολιάσουν.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo αρχείου EPA-EFE
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ουάσινγκτον και Τόκιο θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον αμυντικό τομέα
- Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας σήμερα -Τοπικές βροχές και ισχυροί άνεμοι έως 7 μποφόρ
- Γροιλανδία: Η Ρωσία κατηγορεί το NATO ότι στρατιωτικοποιεί την Αρκτική
- Κοινή δράση των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη για την πρόληψη της βίας των εφήβων στα σχολεία
- Οδηγίες της ΑΑΔΕ: Ποιοί μπορούν να εξασφαλίσουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ
- Ο Λούλα δεν θα παραστεί στην υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας EE-Mercosur το Σάββατο στην Παραγουάη
- Μεθοριακή ασφάλεια! Κοινή δήλωση των ΥΠΕΞ Μεξικού και ΗΠΑ
- Χιονοθύελλα σαρώνει την Καμτσάτκα – Σπίτια θάφτηκαν στο χιόνι, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, vid
- Πρώτα η Ουκρανία μπήκε σε πόλεμο και τώρα το ΔΝΤ απαιτεί αύξηση φορολογίας
- Τι θα γινόταν εάν οι διεθνιστές δολοφονούσαν τον Πούτιν; Τι απαντά Ρώσος σύμβουλος, vid









