Η διάσωση, η καταμέτρηση και η προστασία των μνημειακών ελαιόδεντρων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, υπό τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος Αμαρίου Ρεθύμνου Παντελής Μουρτζανός, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης, ο καθηγητής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) Νίκος Παπαηλιάκης και η υπεύθυνη του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου, γεωπόνος Ελευθερία Γερμανάκη. Στόχος της συνεργασίας είναι η ανάδειξη του φυσικού πλούτου και της βιοποικιλότητας της περιοχής, μέσα από την επιστημονική καταγραφή και την προστασία των ελαιόδεντρων που αποτελούν ζωντανά μνημεία της φύσης και της ιστορίας του τόπου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τονίστηκε πως η πρωτοβουλία θα ξεκινήσει πιλοτικά από τους Δήμους Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου, οι οποίοι διαθέτουν σημαντικό αριθμό αιωνόβιων ελαιόδεντρων. Φιλοδοξία των φορέων είναι η δράση αυτή να αποτελέσει οδηγό και για τους υπόλοιπους Δήμους του νησιού, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο δίκτυο προστασίας της φυσικής κληρονομιάς της Κρήτης. Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει την επιστημονική τεκμηρίωση, τη γεωγραφική αποτύπωση και τη θεσμική θωράκιση των δέντρων αυτών, τα οποία συνδέονται άρρηκτα με την πολιτιστική ταυτότητα και την αγροτική παράδοση του νησιού.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε τη σημασία της συνέργειας μεταξύ της Αυτοδιοίκησης και με τη στήριξη των επιστημονικών φορέων, όπως το ΕΛΜΕΠΑ, για την υλοποίηση δράσεων που αναδεικνύουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κρήτης.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / Μ. Λαμπαθάκης / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Παρατείνεται έως τις 25 Φεβρουαρίου η προθεσμία υποβολής ΑΠΔ κοινών επιχειρήσεων του e-ΕΦΚΑ
- Λίνα Μενδώνη από Καστοριά: «Υλοποιούμε το μεγαλύτερο έργο Πολιτισμού που έχει υπάρξει ποτέ»
- Ουκρανία και ένταξη στην ΕΕ: Εκτίμηση «κόλαφος» για την συνέχεια
- Hellenic Train: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη γραμμή Θεσσαλονίκη – Σέρρες και του Τρένου του Πηλίου
- Περιφέρεια Κρήτης: Στόχος η διάσωση, καταμέτρηση και προστασία των μνημειακών ελαιόδεντρων
- Άγιος Παντελεήμονας: Χειροπέδες σε δύο άνδρες για ναρκωτικά και βία κατά αστυνομικών
- Η όρεξη των Γάλλων για τα αυγά έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ – Πόσα εκατοντάδες αυγά έφαγαν το 2025
- Μια νέα παγκόσμια τάξη! Πώς την εξηγεί η Ζαχάροβα – Τι θα κάνει η Ελλάδα;
- Θεσ/νικη: Αναμορφωτικό μέτρο στον 15χρονο που διακίνησε προσωπικές φωτογραφίες και βίντεο συνομήλικής του
- Nations League: Με Γερμανία, Ολλανδία και Σερβία κληρώθηκε η Ελλάδα
Κύρια Θέματα









