Γονικές παροχές: Οι «διπλές» αντικειμενικές έως το τέλος Μαρτίου – Ποιοι κερδίζουν

Χρονική ανάσα ακόμη δύο μηνών για την υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες για τους φορολογουμένους που είχαν υποβάλει τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικής παροχής και δωρεάς πριν από την εκπνοή του 2021 αποφάσισε να δώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Η προθεσμία εκπνέει κανονικά στις 31 Ιανουαρίου 2022, αλλά, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (Open), η κυβέρνηση διαπιστώνοντας τα προβλήματα που υπάρχουν θα παρατείνει την προθεσμία κατά δύο μήνες, δηλαδή έως τα τέλη Μαρτίου για τις «φθηνές» μεταβιβάσεις ακινήτων.

Η δίμηνη παράταση διευκολύνει χιλιάδες φορολογουμένους, οι οποίοι, λόγω των καθυστερήσεων που καταγράφονται στην εκκαθάριση των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων που βρίσκονται στις εφορίες και την έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών και βεβαιώσεων, θα έχαναν την προθεσμία και θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με την επιβολή έξτρα φόρων και εξόδων λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών που ισχύουν από την Πρωτοχρονιά.


Η νέα προθεσμία θα αφορά αποκλειστικά τις υποθέσεις για τις οποίες οι φορολογούμενοι πριν από την εκπνοή του 2021 υπέβαλαν στις ΔΟΥ ή ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών.

Παράγοντες της αγοράς να χαρακτηρίζουν επιβεβλημένη την παράταση καθώς οι αρμόδιες για την έκδοση των πιστοποιητικών υπηρεσίες κινούνται με ρυθμό χελώνας ενώ οι συμβολαιογράφοι δεν προλαβαίνουν λόγω φόρτου εργασιών να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις.

Τα βασικότερα προβλήματα που μπλοκάρουν σήμερα τη σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων αφορούν στα εξής:

  • Καθυστερήσεις στην εκκαθάριση δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων από πολλές εφορίες, κυρίως της Αττικής. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έχει δώσει εντολή στις ΔΟΥ να ολοκληρώσουν έως και τις 21 Ιανουαρίου 2022 την εκκαθάριση των χειρόγραφων δηλώσεων φορολογίας γονικής παροχής – δωρεάς που υπεβλήθησαν μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου 2021 καθώς και των δηλώσεων φορολογίας φόρου μεταβίβασης ακινήτων και γονικής παροχής – δωρεάς που δεν μπορούσαν να υποβληθούν ως αρχικές στο myProperty. Ωστόσο λόγω του μεγάλου όγκου των δηλώσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι οι εφορίες δεν έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν τον έλεγχο με αποτέλεσμα πολλά συμβόλαια να βρίσκονται στον αέρα.
  • Χιλιάδες βεβαιώσεις περί μη οφειλής ΤΑΠ που δεν έχουν ακόμη εκδοθεί από τους δήμους.
  • Μεγάλος αριθμός πιστοποιητικών, απαραίτητων για τη σύνταξη των πράξεων αποδοχής κληρονομιάς, καθυστερούν να εκδοθούν, με συνέπεια την αντίστοιχη καθυστέρηση στη σύνταξη των σχετικών πράξεων αποδοχής κληρονομιάς.
  • Η αναμονή για την Ταυτότητα Κτιρίου ξεπερνά ακόμα και τους τρεις μήνες καθώς οι μηχανικοί αδυνατούν να αντεπεξέλθουν χρονικά στην έκδοσή της.

(cnn. gr / photo: intime)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί