Φορολογία: ‘Έρχεται αέρας φοροελαφρύνσεων το 2022 – Πώς επηρεάζονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα συνεχίσουν να βλέπουν αυξημένες τις μηνιαίες αποδοχές - Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα θα επιβαρυνθούν με λιγότερο φόρο κατά την εκκαθάριση της νέας φορολογικής τους δήλωσης - Οι φορολογούμενοι με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ ελαφρύτερο.

Τα καλά νέα που έρχονται είναι ότι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, θα συνεχίσουν να βλέπουν αυξημένες τις μηνιαίες αποδοχές τους λόγω της αναστολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και της επέκτασης του κουρέματος των ασφαλιστικών εισφορών.Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα θα επιβαρυνθούν με λιγότερο φόρο κατά την εκκαθάριση της νέας φορολογικής τους δήλωσης.Οι φορολογούμενοι με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να είναι ελαφρύτερος παρά το άλμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Επίσης, όσοι χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα στις καθημερινές συναλλαγές τους, θα κερδίσουν έκπτωση φόρου έως και 2.200 ευρώ στην περίπτωση που ζητούν και παίρνουν αποδείξεις από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους.

Ταυτόχρονα, η φορολοταρία αλλάζει και θα μοιράζει μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα που θα φθάνουν έως και τις 50.000 ευρώ τον μήνα, ενώ τα Χριστούγεννα θα γίνεται τζακ ποτ και οι τυχεροί φορολογούμενοι θα κερδίζουν έως και 100.000 ευρώ.

Στη λίστα του 2022 φιγουράρουν οι εξής φοροελαφρύνσεις:

  • «Κατάργηση» εισφοράς αλληλεγγύης – διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες για τον ιδιωτικό τομέα. Το ετήσιο μισθολογικό κέρδος για τους εργαζομένους κυμαίνεται από 108 έως 540 ευρώ από τη διατήρηση των μειωμένων εισφορών και από 49 έως 2.771 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης (ανάλογα με το ύψος των απολαβών). Για παράδειγμα, εργαζόμενος με μεικτό μισθό 1.000 ευρώ (847 καθαρά) έχει ετήσιο όφελος 132 ευρώ από τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Εργαζόμενος με μεικτό μισθό 1.200 ευρώ (1.016 καθαρά) έχει ετήσιο όφελος 207 ευρώ (158 ευρώ από τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών και 49 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης. Εργαζόμενος με μεικτό μισθό 2.000 ευρώ (1.693 καθαρά) έχει ετήσιο όφελος 604 ευρώ (243 ευρώ από τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών και 461 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης.
  • Νέος ΕΝΦΙΑ: Την Πρωτοχρονιά ενεργοποιούνται οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, τέλη Ιανουαρίου αναμένονται τα «αποκαλυπτήρια» του νέου φόρου ακινήτων και τέλη Μαρτίου θα φθάσει ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ σε πάνω από 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Η πληρωμή του θα γίνει σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις. Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν μία κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ στην οποία έχει ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός φόρος, η οποία θα διασφαλίζει μείωση, έστω και μικρή, στους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες η τιμή ζώνης θα αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2022. Η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης είναι το 2022 στην πλειονότητά τους οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Αυτοί που αναμένεται να πληρώσουν περισσότερο φόρο το επόμενο έτος συγκριτικά με φέτος είναι οι ιδιοκτήτες ενός ακινήτου σε περιοχή όπου επέρχεται πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής ζώνης. Στους χαμένους του 2022 θα είναι κατά κύριο λόγο οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις ζώνες που μπήκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές φθάνουν έως και 250%. 
  • Εξτρα έκπτωση φόρου με e-αποδείξεις: Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων. Στη λίστα των επαγγελμάτων βρίσκονται υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, ψυκτικοί, αρχιτέκτονες, δικηγόροι, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού. Με τη νέα ρύθμιση, η μείωση του φόρου θα φθάνει έως 450 ευρώ για φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημα υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ. Παράλληλα οι ετήσιες δαπάνες κάθε φυσικού προσώπου για επισκέψεις σε γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους, καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα μετρούν διπλά (απόδειξη 100 ευρώ θα μετράει για 200 ευρώ) για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.
  • Νέα φορολοταρία: Πρεμιέρα τον Ιανουάριο αναμένεται να κάνει η νέα φορολοταρία που θα μοιράζει έως και 50.000 ευρώ τον μήνα στους τυχερούς φορολογούμενους, ενώ τα Χριστούγεννα θα γίνεται μια σούπερ κλήρωση με έπαθλο 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθούνται, κάθε μήνα 500 τυχεροί θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ, 70 από 5.000 ευρώ, 5 από 20.000 ευρώ και ένας υπερτυχερός φορολογούμενος θα κερδίζει 50.000 ευρώ.

Τι πρέπει να πληρώσουν οι Έλληνες μέχρι το τέλος του 2021

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, Φόρος Εισοδήματος και αν έχουμε δόσεις δανείων θα συμπέσουν και αυτές με τα προηγούμενα ποσά, αποτελούν τις υποχρεώσεις που θα κληθούν να πληρώσουν έως το τέλος του τρέχοντος έτους οι Έλληνες φορολογούμενοι. 

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν τη δόση του Νοεμβρίου και του μηνός Δεκεμβρίου, με την υπενθύμιση ότι θα εκκρεμούν δύο ακόμα δόσεις, για το διάστημα Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Επίσης, θα πρέπει να πληρωθούν οι δύο δόσεις του Φόρου Εισοδήματος για τον μήνα Νοέμβριο και Δεκέμβριο, όπου ισχύει και εκεί η αποπληρωμή τους μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. 

Επιπλέον, περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν πληρώσει συνολικά 1,1 δισ. ευρώ για να προμηθευτούν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2022. Σε περίπτωση όμως που δε θέλουν να πληρώσουν, θα πρέπει να θέσουν το όχημά τους σε ακινησία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

(neakriti. gr / photo: eurokinissi)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί