Εμπλοκή με τις οφειλές στον ΕΦΚΑ και την ασφαλιστική ενημερότητα

Το σύστημα δείχνει να είναι στα όρια της κατάρρευσης και οφειλέτες που έχουν εξοφλήσει οφειλές των τελευταίων μηνών δεν μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα.

Ενας μικρός έως… μεγάλος πανικός επικρατεί σε χιλιάδες ασφαλισμένους και επιχειρήσεις με τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και στο ΚΕΑΟ. Από τη μία ξεπαγώνουν από το τέλος Ιανουαρίου οι κατασχέσεις σε βάρος κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων, όσων οφειλετών του ΕΦΚΑ δεν εντάχθηκαν στην ρύθμιση των 72 δόσεων ή δεν ανήκουν σε κλάδους επιχειρήσεων που χαρακτηρίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ως πληττόμενοι ή έκλεισαν με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους και έχουν μη ρυθμισμένες ασφαλιστικές οφειλές, από την άλλη έγινε μεταφορά και ενημερώσεις των αρχείων του ΚΕΑΟ με οφειλές, αλλά υπήρξε σημαντική εμπλοκή.

Το σύστημα δείχνει να είναι στα όρια της κατάρρευσης και οφειλέτες που έχουν εξοφλήσει οφειλές των τελευταίων μηνών δεν μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το σύστημα δεν δίνει ασφαλιστική ενημερότητα ακόμη και αν έχουν εξοφληθεί όλες οι οφειλές. Αυτό πολλές φορές συμβαίνει, γιατί οι οφειλές παραμένουν ορατές στο εκάτσοτε Ασφαλιστικό Ταμείο από ετεροχρονισμένη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, είτε γιατί ενώ εξοφλήθησαν, το σύστημα των ασφαλιστικών ενημερώσεων δεν προλαβαίνει να ενημερωθεί.

Ταυτόχρονα ορισμένοι πλήρωσαν στα ταμεία τους, αλλά έπεσαν πάνω στη μεταφορά στο ΚΕΑΟ και τώρα εμφανίζονται ως οφειλέτες . Και πρέπει να πληρώσουν ξανά, μέχρι να γίνει διασταύρωση από τον Φορέα… Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση όμως, έχουν μεγάλες πιθανότητες να μην μπορούν να πάρουν ασφαλιστικές ενημερότητες.

Σημειώνεται ότι το πρόβλημα στο ΚΕΑΟ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η περίοδος αναστολής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για τους μη ρυθμισμένους οφειλέτες των Ταμείων τελειώνει, ειδικά για όσους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες) δεν υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022.

Οι πληττόμενοι επιχειρηματίες – εργοδότες ανέμεναν τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ με τις οφειλές τους για την περίοδο από 01.01.2020 έως 30.09.2021, καθώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία βεβαίωσής τους (από χρέη εισφορών για τους υπαλλήλους τους), προκειμένου να ενταχθούν στην ρύθμιση των 72 δόσεων. Αφότου «τρέξει» η νέα ρύθμιση και δεν ενταχθούν, θα έρθουν αντιμέτωποι με τα «ραβασάκια» του ΚΕΑΟ, έτσι και αλλιώς.

(ieidiseis. gr / photo: eurokinissi)

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί