Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος για το άνοιγμα των ναών

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την Τρίτη, στο διάγγελμά του για τη σταδιακή άρση των μέτρων, πως από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα ανοίξουν για ατομική προσευχή.

Συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με φόντο τη σταδιακή άρση των μέτρων, τα οποία είχαν επιβληθεί για μειωθεί η διασπορά του κορονοϊού.


Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθεί η πρόταση της Εκκλησίας σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των ναών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την Τρίτη, στο διάγγελμά του για τη σταδιακή άρση των μέτρων, πως από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα ανοίξουν για ατομική προσευχή.

Βάσει του προγραμματισμού, από τις 17 Μαΐου οι εκκλησίες θα επιτραπεί η συμμετοχή των πιστών στη θεία λειτουργία, ενώ εξετάζεται ποια μέτρα θα υιοθετηθούν προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

Κεραμέως: Εξαιρετικά υπεύθυνη η στάση της Εκκλησίας
Την Τετάρτη, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ευχαρίστησε την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος για την «εξαιρετικά υπεύθυνη στάση» στην εφαρμογή των έκτακτων μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκκλησίες παρέμειναν κλειστές για τους πιστούς ακόμη και τη Μεγάλη Εβδομάδα, στο πλαίσιο των μέτρων για μείωση της διασποράς του κορονοϊού.

Ενστάσεις μητροπολιτών
Μητροπολίτες, πάντως, έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους για το γεγονός πως οι εκκλησίες παραμένουν κλειστές για τους πιστούς.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος επεσήμανε την Τετάρτη μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι η εκκλησία επέδειξε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση από τις 16 Μαρτίου.

«Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν από μέρους και της πολιτικής ηγεσίας και των επιστημόνων επιφυλάξεις για το πώς θα εξελιχθεί αυτό το άνοιγμα, αλλά την επιφύλαξη αυτή για να μπορέσουμε να τη λύσουμε πρέπει να μας δείξουν εμπιστοσύνη κι εμάς», τόνισε.
Υπογράμμισε, δε, πως «βλέπουμε ότι λένε “θα συνεχίσετε σε μια κατάσταση τέτοια γιατί εμείς πρέπει να δούμε”. Τι να δούμε; Έχετε δει πώς κυκλοφορούν έξω στα πεζοδρόμια; Δεν απέχει ο ένας δύο μέτρα από τον άλλον».


Επεσήμανε εξάλλου πως η συμπεριφορά του καθενός, σε ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους, είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης και σημείωσε πως η εκκλησία είναι διατεθειμένη να συνδράμει προκειμένου να διατηρούνται αποστάσεις στους ναούς.

Την Τετάρτη, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος διερωτήθηκε «τι είναι γι’ αυτούς η Εκκλησία;» σημειώνοντας πως αναμένει επάνοδο όχι μόνο στην κανονικότητα, αλλά και στην «εκκλησιαστικότητα».

«Τελικά τι είναι γι’ αυτούς η εκκλησία; Είναι ένα σωματείο, είναι ένα σούπερ μάρκετ;» διερωτήθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και έκανε λόγο για ιδεολογικές εμμονές.

«Είναι χειρότερο από το σούπερ μάρκετ, είναι χειρότερο από το κομμωτήριο; Τι είναι η εκκλησία, δεν είναι ένας θείος οργανισμός ο οποίος έχει παράδοση 20 αιώνων;», τόνισε.
«Τι είναι η θεία λειτουργία; Είναι απλά η συνάθροιση ανθρώπων; Είναι κάτι φολκλόρ;» συνέχισε.


Διερωτήθηκε επιπλέον «τι είναι αυτή η εξουσία και ποια είναι τα όρια της εξουσίας» και έκανε λόγο για «εκτροπή», σημειώνοντας πως γνωρίζει ότι η απόφαση που έστειλε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων στον πρωθυπουργό «κινείται περίπου σε αυτά που λέει ο αρχιεπίσκοπος χωρίς να θέτει θέμα πίστεως».

(Sputniknews – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί