• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ιερά Σύνοδος για Μονή της Χώρας: Η Τουρκία μετατρέπει έναν χώρο πολιτισμού σε σημείο διχασμού

Ιερά Σύνοδος για Μονή της Χώρας: Η Τουρκία μετατρέπει έναν χώρο πολιτισμού σε σημείο διχασμού

Απογοήτευση, διαμαρτυρία και προβληματισμό για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί εκφράζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος που συνεδρίασε χτες και σήμερα για τον Αύγουστο.

Όπως τονίζει η Ιερά Σύνοδος, με την απόφαση αυτή, η τουρκική κυβέρνηση μετέτρεψε το μνημείο «από χώρο πολιτισμού σε σημείο διχασμού και διασπάσεως» γεγονός που, όπως επισημαίνει, συνέβη και με την Αγία Σοφία.


«Με αφορμή την μετατροπή του σημερινού μουσειακού καθεστώτος του Καθολικού της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό Τέμενος (Τζαμί) και σε τόπο προσευχής της ισλαμικής θρησκείας, η Ιερά Σύνοδος εκφράζει την απογοήτευσή Της, την έντονη διαμαρτυρία Της και τον προβληματισμό Της για αυτή την απόφαση της Κυβερνήσεως της γείτονος χώρας Τουρκίας, η οποία μετέτρεψε και αυτό το Μνημείο από χώρο πολιτισμού σε σημείο διχασμού και διασπάσεως.

Όπως έπραξε και στην ανάλογη περίπτωση της Αγίας Σοφίας, η Εκκλησία της Ελλάδος προβαίνει άμεσα σε διεθνείς εκκλήσεις και διαβήματα, ζητώντας την απόδοση και πάλι της Μονής της Χώρας στην προϋφισταμένη χρήση της» αναφέρει το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου.

Επιπλέον, κατά τη διήμερη συνεδρίαση, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε τις εξής τοποθετήσεις:

Του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Ιγνατίου Μουρτζανού στην θέση του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, κατόπιν εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου και
του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Νεκταρίου Δαρδανού στην θέση του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, κατόπιν εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ.

Τέλος, ασχολήθηκε και με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, εισηγήσεις Συνοδικών Επιτροπών, αποσπάσεις κληρικών και τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

(Sputniknews – φωτο:eurokinissi)