Στην Ευρώπη η επόμενη ολική ηλιακή έκλειψη – Ποιές χώρες θα μπορέσουν να την δουν

Στην Ευρώπη θα γίνει η επόμενη ολική έκλειψη ηλίου και συγκεκριμένα στις 12 Αυγούστου 2026.

Αυτό δήλωσε ο Αμίρ Κάσπι, επιστήμονας στο Νοτιοδυτικό Ερευνητικό Ινστιτούτο στο Μπόλντερ του Κολοράντο. Αυτή η έκλειψη θα περάσει κυρίως πάνω από τη Γροιλανδία, την Ισλανδία, την Ισπανία, τη Ρωσία και ένα μικρό τμήμα της Πορτογαλίας, ωστόσο μια μερική έκλειψη θα είναι ορατή σε τμήματα της Ευρώπης, της Αφρικής και της Βόρειας Αμερικής.

Μια άλλη ολική έκλειψη ηλίου, όπως αναφέρει το CNNi που αναμένουν οι επιστήμονες θα περάσει πάνω από τις πυραμίδες της Αιγύπτου στις 2 Αυγούστου 2027, με την ολικότητα να αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από έξι λεπτά, δήλωσε ο ίδιος.

Οι λάτρεις της δακτυλιοειδής έκλειψης ηλίου, σύμφωνα με την οποία το φεγγάρι εμποδίζει μόνο ένα μέρος του φωτός του ήλιου και δημιουργεί ένα φανταστικό φαινόμενο «δακτυλίου φωτιάς», θα είναι ορατή πάνω από τη Χιλή και την Αργεντινή στη Νότια Αμερική στις 2 Οκτωβρίου, όπως ανέφερε η NASA.

Η επόμενη ολική έκλειψη στις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ θα ξαναδούν ολική έκλειψη ηλίου πριν από τις 30 Μαρτίου 2033, και ακόμη και τότε η ρωσοκεντρική διαδρομή περιλαμβάνει μόνο την Αλάσκα, με την ολική έκλειψη να διαρκεί 2 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα.

Πολλά έχουν ειπωθεί αναφορικά με το γεγονός ότι μια ολική έκλειψη ηλίου δεν θα είναι ορατή ξανά από τις όμορες ΗΠΑ μέχρι τις 22 Αυγούστου 2044, αλλά η ολικότητα θα συμβεί μόνο πάνω από τη Βόρεια Ντακότα και τη Μοντάνα.

Η επόμενη ολική έκλειψη ηλίου με διαδρομή από ακτή σε ακτή που θα καλύπτει τις Κάτω 48 πολιτείες θα συμβεί στις 12 Αυγούστου 2045. Το μονοπάτι της ολικότητας θα σχηματίσει τόξο πάνω από την Καλιφόρνια, τη Νεβάδα, τη Γιούτα, το Κολοράντο, το Κάνσας, την Οκλαχόμα, το Αρκάνσας, το Μισισιπή, την Αλαμπάμα και τη Φλόριντα, ενώ μια μερική έκλειψη θα είναι ορατή σε άλλες πολιτείες.

Εκλείψεις που αναμένονται να συμβούν σε όλο τον κόσμο
22 Ιουλίου 2028: Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία

25 Νοεμβρίου 2030: Ναμίμπια, Μποτσουάνα, Νότια Αφρική, Λεσότο, Αυστραλία

20 Μαρτίου 2034: Νιγηρία, Καμερούν, Τσαντ, Σουδάν, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Ιράν, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ινδία, Κίνα

2 Σεπτεμβρίου 2035: Κίνα, Βόρεια και Νότια Κορέα, Ιαπωνία

13 Ιουλίου 2037: Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία

26 Δεκεμβρίου 2038: Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία

30 Απριλίου 2041: Αγκόλα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ουγκάντα, Κένυα, Σομαλία

20 Απριλίου 2042: Μαλαισία, Ινδονησία, Μπρουνέι, Φιλιππίνες

9 Απριλίου 2043: Ρωσία

(Με πληροφορίες από cnn. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί