Γιατί… εξαφανίζονται πολλά αστέρια από τον ουρανό; Ποια είναι η «πιθανή εξήγηση»

Εδώ και λίγα χρόνια οι αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο έχουν ερευνήσει ένα μυστήριο φαινόμενο.

Ο λόγος για αστέρια που… απλά εξαφανίζονται, μη αφήνοντας πίσω τους κανένα στοιχείο για το τι προκάλεσε τον χαμό τους!

Μόλις πριν από μία πενταετία, το πρότζεκτ Vanishing and Appearing Sources κατά τη διάρκεια ενός Century of Observations (VASCO) επιχείρησε να κάνει μία λίστα με τα αστέρια που έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία 70 χρόνια.

Ο αριθμός τους ανησύχησε. Βρήκαν πως πάνω από 100 αστέρια εξαφανίστηκαν χωρίς καμία προφανή εξήγηση!

«Στον καθυστερημένο μηχανισμό που οδηγεί τα νετρίνα, τα νετρίνα αναβιώνουν το σταματημένο ωστικό κύμα, οδηγώντας τελικά σε μια επιτυχημένη έκρηξη», γράφει ο συγγραφέας μιας νέας μελέτης.

«Σε αυτή την περίπτωση, ο αστρικός μανδύας εκτινάσσεται επιτυχώς και το υπόλειμμα συμπαγούς αντικειμένου είναι ένα αστέρι νετρονίων (NS) στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο, εάν ο μηχανισμός έκρηξης αποτύχει, η συνεχής συσσώρευση ύλης στο παροδικά σταθερό αστέρι νετρονίων τότε σχηματίζεται μια μαύρη τρύπα (BH).

Γιατί λοιπόν μερικά αστέρια φαίνεται να εξαφανίζονται;

«Μια πιθανή εξήγηση», σύμφωνα με τους αστρονόμους, η οποία έχει υποστηριχθεί δοκιμαστικά από στοιχεία σε μια νέα μελέτη, είναι ότι «αστέρια με επαρκή μάζα μπορούν να υποστούν κατάρρευση σε μια μαύρη τρύπα χωρίς να γίνουν σουπερνόβα – μετατρέπονται απευθείας σε μαύρη τρύπα, χωρίς μια τεράστια έκρηξη στην οποία έχουμε καταλήξει να αναμένουμε».

Σύμφωνα με τους ίδιους, η λύση στο μυστήριο θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν πολύ καλύτερα στα στάδια εξέλιξης και “θανάτου” ενός αστέρα αλλά και να προσεγγίσουν καλύτερα τις μαύρες τρύπες για τις οποίες οι άνθρωποι γνωρίζουν πολύ λίγα πράγματα.

freepik photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί