• Αρχική
  • Άρθρα
  • Δορυφόρος κατέγραψε για πρώτη φορά εκρήξεις πλάσματος στον Ήλιο – BINTEO

Δορυφόρος κατέγραψε για πρώτη φορά εκρήξεις πλάσματος στον Ήλιο – BINTEO

Ένα εντυπωσιακό ηλιακό φαινόμενο κατέγραψε για πρώτη φορά το Solar Orbiter,

έναν χρόνο σχεδόν από την εκτόξευσή του προς τον Ήλιο.Ειδικότερα, σύμφωνα με τη NASA, το Solar Orbiter αιχμαλώτισε μια στεμματική εκπομπή μάζας ή στεφανιαία μαζική εκτίναξη (Coronal Mass Ejection – CME).

Πρόκειται για μια μορφή ηλιακής δραστηριότητας που αφορά τεράστιες εκτινάξεις πλάσματος, αποτελούμενου κυρίως από ιόντα υδρογόνου, από το ηλιακό στέμμα προς τον μεσοπλανητικό χώρο.

Η πλειοψηφία των στεμματικών εκπομπών μάζας δεν επηρεάζει τη Γη γιατί το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς τους δεν περνά στη ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.

Το διαστημικό σκάφος βρίσκεται στη μισή απόσταση που χωρίζει τον Ήλιο και τη Γη και μπόρεσε να καταγράψει εικόνες των πόλων του λαμπρότερου σώματος του ουρανού, που ήταν αόρατες για την επιστημονική κοινότητα.

Το ηλιακό φαινόμενο έλαβε χώρα στις 12 και 13 Φεβρουαρίου, ενώ ακόμη τρία διαστημικά σκάφη παρατήρησαν το ίδιο γεγονός: Το STEREO-A της NASA, το Proba-2 της ESA και η κοινή αποστολή Solar and Heliospheric Observatory (SOHO).

«Τα πλάνα προέρχονται από το όργανο SoloHI της αποστολής που παρακολουθεί τον ηλιακό άνεμο, τη σκόνη και τις κοσμικές ακτίνες μεταξύ του Ήλιου και των πλανητών. Για το SoloHI, το να πιάσεις αυτό το φαινόμενο ήταν ένα ευτυχές ατύχημα. Τη στιγμή που η έκρηξη έφτασε στο διαστημικό σκάφος, το Solar Orbiter είχε μόλις περάσει πίσω από τον Ήλιο και επέστρεφε από την άλλη πλευρά. Όταν προγραμματίστηκε η αποστολή, η ομάδα μας δεν περίμενε να καταγράψει κάτι τέτοιο τη δεδομένη περίοδο» σημειώνει η NASA.

Οι στεμματικές εκπομπές μάζας διαταράσσουν τη φυσιολογική ροή του ηλιακού ανέμου, επηρεάζοντας τη διαμόρφωση του διαστημικού καιρού, επομένως ίσως επηρεαστεί και η Γη.
Η μελέτη των ηλιακών εκρήξεων αποτελεί όμως μόνο μία πτυχή της αποστολής του Solar Orbiter.

(Sputniknews)