Μπίζνες στο διάστημα: Ο πόλεμος έκανε περιζήτητη την SpaceX του Ελον Μασκ

Ο πόλεμος ήταν προς όφελος της SpaceX, καθώς πολλοί διεθνείς πελάτες στρέφονται για μπίζνες με την εταιρία, αφού "αυτοκτόνησαν" οι Δυτικοί με τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έχει ξεκινήσει προκαταρκτικές τεχνικές συζητήσεις με το SpaceX του Έλον Μασκ, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην προσωρινή χρήση των εκτοξευτών του, αφού η σύγκρουση στην Ουκρανία απέκλεισε την πρόσβαση της Δύσης στους ρωσικούς πυραύλους Soyuz.

Ο Μασκ έχει αναδειχθεί ως βασικός υποψήφιος για να καλύψει to προσωρινό χάσμα (οι εναλλακτικές είναι η Ιαπωνία και η Ινδία), αλλά οι τελικές αποφάσεις εξαρτώνται από το χρονοδιάγραμμα για τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Ariane 6.

«Θα έλεγα ότι υπάρχουν δυόμισι επιλογές που συζητάμε. Η μία είναι η SpaceX που είναι ξεκάθαρη. Μια άλλη είναι πιθανώς η Ιαπωνία», δήλωσε στο Reuters ο γενικός διευθυντής της ESA Josef Aschbacher.

«Η Ιαπωνία περιμένει την εναρκτήρια πτήση του πυραύλου επόμενης γενιάς της. Μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι η Ινδία», πρόσθεσε σε συνέντευξή του.

«Το SpaceX θα έλεγα ότι είναι το πιο λειτουργικό από αυτά και σίγουρα μία από τις εφεδρικές εκτοξεύσεις που εξετάζουμε».

Ο Aschbacher διευκρίνησε ότι οι συνομιλίες παραμένουν σε διερευνητική φάση και οποιαδήποτε εναλλακτική λύση θα είναι προσωρινή.

Προς το παρόν ο ESA εξετάζει την τεχνητή συμβατότητα δορυφόρου και εκτοξευτή, πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την εμπορική προσφορά.

Οι πολιτικές συνέπειες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν προς όφελος της SpaceX, καθώς πολλοί διεθνείς πελάτες αναγκάζονται να διακόψουν τους δεσμούς τους με τον διαστημικό τομέα της Μόσχας, λόγω των κυρώσεων.

Η δορυφορική εταιρεία Διαδικτύου OneWeb, ανταγωνιστής της επιχείρησης δορυφορικού διαδικτύου Starlink της SpaceX, έκλεισε τουλάχιστον μία εκτόξευση με τη ναυαρχίδα του Μασκ τον προσεχή Μάρτιο.

Ομοίως και η Northrop Grumman έκλεισε τρεις εκτοξεύσεις μέσω SpaceX για να μεταφέρει το φορτίο της NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ σχεδιάζει μια νέα έκδοση του πυραύλου Antares, του οποίου οι ρωσικής κατασκευής κινητήρες αποσύρθηκαν από τη Μόσχα ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης.

Μπίζνες στο διάστημα
Η Ευρώπη μέχρι τώρα εξαρτιόταν από το ιταλικό Vega για μικρά ωφέλιμα φορτία, το ρωσικό Soyuz για τα μεσαία και το Ariane 5 για βαριές αποστολές. Η επόμενη γενιά του Vega C έκανε το ντεμπούτο του τον περασμένο μήνα και το νέο Ariane 6 έχει καθυστερήσει και υπολογίζεται για τον επόμενο χρόνο.

Τον Οκτώβριο η ESA θα οριστικοποιήσει ένα εφεδρικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί στους υπουργούς των 22 εθνών του οργανισμού τον Νοέμβριο.

«Αλλά ναι, η πιθανότητα ανάγκης για εφεδρικές εκτοξεύσεις είναι υψηλή», παραδέχτηκε ο Aschbacher. «Αρκετές εκτοξεύσεις μεσολαβούν, για τις οποίες θα χρειαζόμασταν ενδιάμεσες λύσεις».

Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής του διαστήματος της Ρωσίας Γιούρι Μπορίσοφ δήλωσε σε τηλεοπτική συνάντηση με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία θα αποσυρθεί από τον ISS «μετά το 2024».

Όμως ο Μπορίσοφ αργότερα διευκρίνισε ότι τα σχέδια της Ρωσίας δεν είχαν αλλάξει και δυτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι η διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας δεν είχε κοινοποιήσει κανένα νέο σχέδιο αποχώρησης.

με πληροφορίες imerisia/ pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί