Λευκός Νάνος: Το αστέρι που θα μπορούσε να κατοικηθεί

Την παρουσία ενός πλανήτη που δυνητικά θα μπορούσε να υποστηρίξει ζωή εντόπισαν επιστήμονες κοντά σε έναν θνήσκοντα ήλιο, σύμφωνα με Βρετανούς αστρονόμους.

Εάν επιβεβαιωθεί, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ένας δυνητικά κατοικήσιμος πλανήτης θα έχει βρεθεί σε τροχιά γύρω από ένα τέτοιο αστέρι, που ονομάζεται «λευκός νάνος».

Ο πλανήτης εντοπίστηκε στην «κατοικήσιμη ζώνη» του άστρου, όπου δεν έχει ούτε πολύ κρύο ούτε πολύ ζεστό για να συντηρηθεί η ζωή.

Η μελέτη δημοσιεύεται στις μηνιαίες ανακοινώσεις της Royal Astronomical Society.

Ο καθηγητής Jay Farihi του University College του Λονδίνου, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, είπε ότι αυτό το εύρημα ήταν κάτι εντελώς νέο για τους αστρονόμους.

«Είναι η πρώτη φορά που έχει βρεθεί οτιδήποτε στην κατοικήσιμη ζώνη ενός λευκού νάνου. Και έτσι υπάρχει η πιθανότητα ζωής σε έναν άλλο κόσμο», είπε στο BBC News.

Ενώ τα πολύ μεγάλα αστέρια προκαλούν μαύρες τρύπες όταν πεθαίνουν, τα μικρότερα, όπως ο δικός μας ήλιος γίνονται λευκοί νάνοι – αστέρια που έχουν εξαντλήσει όλα τα καύσιμα στον πυρήνα τους και έχουν χάσει τα εξωτερικά τους στρώματα.

Έχουν συνήθως το μέγεθος ενός πλανήτη και εκπέμπουν ένα μπλε-λευκό φως όταν σχηματίστηκαν για πρώτη φορά.

Ο πλανήτης, ο οποίος απέχει 117 έτη φωτός από τη γη, θεωρείται ότι είναι 60 φορές πιο κοντά στο αστέρι από ό,τι ο πλανήτης μας στον ήλιο.

(skai)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί