• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η ψηφιοποίηση θα διαδραματίσει όλο και πιο σημαντικό ρόλο για όλες σχεδόν τις εταιρείες

Η ψηφιοποίηση θα διαδραματίσει όλο και πιο σημαντικό ρόλο για όλες σχεδόν τις εταιρείες

5G pexels
Τι ειπώθηκε στο 2ο Φόρουμ Καινοτομίας με τίτλο «Η Καινοτομία οδηγεί τις εξελίξεις».

Στην ανάγκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων αναφέρθηκαν οι ομιλητές στο 2ο Φόρουμ Καινοτομίας με τίτλο «Η Καινοτομία οδηγεί τις εξελίξεις», που πραγματοποιείται σε υβριδική μορφή, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και συνδιοργανώνεται από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

Στο πρώτο πάνελ του Φόρουμ με θέμα την Τεχνολογία και τίτλο «Ορίζοντες Ανάπτυξης για το Επιχειρείν», ο διευθυντής Enterprise & Business Marketing & CRM του Ομίλου ΟΤΕ, Θάνος Φαλάγγας, μίλησε για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που δημιουργεί το 5G. Όπως τόνισε, «στην πλήρη εξέλιξή του το 5G θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Βασικό βήμα γι’ αυτό, είναι η δημιουργία ενός δυναμικού συστήματος παρόχων, υποδομών, τεχνολογιών, τερματικών, εφαρμογών, περιεχομένου, δεδομένων, καθώς και χρηστών». Επιπλέον, ο κ. Φαλάγγας έδωσε έμφαση στην ανάγκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, προκειμένου να υιοθετήσουν καινοτόμες εφαρμογές και λύσεις που θα κάνουν χρήση των μοναδικών δυνατοτήτων του 5G, και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα εφαρμογών που θα δούμε τα επόμενα χρόνια και θα αλλάξουν, σύμφωνα με τον ίδιο, ριζικά την οικονομία και την καθημερινότητα.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Robert Bosch AE, Ιωάννης Κάπρας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η τεχνολογία έρχεται να συμπληρωθεί από τον ανθρώπινο παράγοντα και τη δημιουργικότητα, γι’ αυτό, νέες τεχνολογίες όπως το ΑΙοΤ – η διασύνδεση των αντικειμένων με την υποστήριξη τεχνητής νοημοσύνης – έχουν ήδη γίνει μέρος της καθημερινής μας ζωής με τον τελικό λόγο να τον έχει πάντα ο άνθρωπος».

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Software Competitiveness International, Δρ. Ζωή Αικατερινίδη, αναφερόμενη στην εταιρεία της σημείωσε ότι «δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη λογισμικού με εξειδίκευση σε large scale projects για αγορές υψηλών απαιτήσεων στην ποιότητα και σε διαδικασίες, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, οι τηλεπικοινωνίες και τα διαστημικά και σε καινοτόμες εξατομικευμένες λύσεις λογισμικού. Ενεργοποιηθήκαμε, δοκιμαστήκαμε, διεκδικήσαμε την θέση μας στην αγορά, εστιάζοντας στην ποιότητα και στην συνεχή βελτίωση. Σήμερα, μετά από 11,5 χρόνια, είμαστε μια boutique εταιρεία 100 ατόμων και παράγουμε καινοτομία για συστήματα πλοήγησης, ADAS, cloud και διαχείρισης αποστολών στο διάστημα. Ακρογωνιαίος λίθος γι’ αυτά είναι τα άτομά μας και κύριος στόχος μας η δημιουργία τεχνολογικής υπεραξίας από την Ελλάδα».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΑLTHOM GmbH, Αλκιβιάδης Θωμάς, αναφερόμενος στις μεγάλες εταιρείες, υπογράμμισε ότι καινοτομία σημαίνει σχεδιασμός προϊόντων και διαδικασιών προσανατολισμένων στο μέλλον. Όμως, οι ΜμΕ, από την άλλη πλευρά, έχουν, όπως είπε, καθήκον να παρατηρούν τις αλλαγές στους πελάτες και τις αγορές τους και να προσαρμόζονται ανάλογα, έτσι ώστε η ταχεία προσαρμογή του δικού τους επιχειρηματικού μοντέλου να είναι αυτή που οδηγεί την καινοτομία. Σχολιάζοντας το μέλλον της ψηφιοποίησης, πρόσθεσε ότι «θα διαδραματίσει όλο και πιο σημαντικό ρόλο για όλες σχεδόν τις εταιρείες. Εδώ η ALTHOM έχει θέσει ως βραχυπρόθεσμο στόχο να τοποθετηθεί στην ανάπτυξη λογισμικού. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις ΜμΕ είναι σίγουρα η ανάγκη για χρηματοδότηση», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο του πάνελ συμμετείχαν οι εκπρόσωποι δύο Start-Up και συγκεκριμένα:

  • O Βασίλης Στένος, ιδρυτής της Solmeyea, ο οποίος ανέφερε ότι η Solmeyea εφαρμόζει το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας για την παραγωγή μιας σειράς συγκεκριμένων προϊόντων, έχοντας αναπτύξει συνεργασία με πέντε ερευνητικούς φορές καθώς και ανεξάρτητες εταιρείες.
  • Ο Aντώνης Πρέντζας, Co-founder & CEO της Finloup, ο οποίος τόνισε ότι «η ραγδαία ανάπτυξη που βιώνει το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα, ενισχυμένη και από την πανδημία, έχει καταστήσει σαφές το τί χρειάζονται οι καταναλωτές: πίστωση ως διευκόλυνση και όχι ως κερδοφόρο προϊόν. Όχι τόκοι, όχι έξοδα, όχι κρυφά κόστη. Κανείς δεν το προσέφερε αυτό στην ελληνική αγορά – πριν τη Finloup».

Η τεχνολογία αναβαθμίζει και τον κλάδο της υγείας

Στο πάνελ της εκδήλωσης με τίτλο «Υγεία – Επένδυση στην Τεχνολογία και την Πρόληψη», ο διευθύνων σύμβουλος της Bayer Ελλάς ΑΕ, Andreas Pollner, ανέφερε ότι «η τεχνολογία μπορεί να αναβαθμίσει και να επιταχύνει συνολικά τον κλάδο της υγείας, από την έρευνα και την ανάπτυξη μέχρι την παρασκευή φαρμάκων και την πρόληψη και διαχείριση νοσημάτων. Στη Bayer Ελλάς δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε την εφαρμογή της τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη προς όφελος των ασθενών, των επαγγελματιών υγείας και των εθνικών συστημάτων υγείας και καλούμε την πολιτεία σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για να καθορίσουμε το πλαίσιο, ώστε η βιομηχανία να μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά σε αυτή την μεγάλη αλλαγή. Είμαστε εδώ για να συνεισφέρουμε ενεργά στη διαμόρφωση του μέλλοντος της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα μας, δημιουργώντας ένα οικοσύστημα, όπου η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι ερευνητές, οι επαγγελματίες υγείας, οι ασθενείς, το κράτος και η βιομηχανία, μπορούν να δουλέψουν όλοι μαζί για μια καλύτερη ζωή».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Boehringer Ingelheim Ελλάς ΑΕ, στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ρόλο και την αναγκαιότητα της καινοτομίας στην κάλυψη των ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών αλλά και τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας. Η καινοτομία είναι μια επένδυση υψηλού ρίσκου και απαιτεί εκτεταμένες συνεργασίες και συμπράξεις. Για το λόγο αυτό χρειάζεται προστασία από την πολιτεία και τους θεσμικούς φορείς των χωρών, προκειμένου να παρέχονται τα κατάλληλα κίνητρα στη φαρμακοβιομηχανία ώστε να διαφυλαχθεί η συνεχιζόμενη έρευνα ιδιαίτερα για τις σπάνιες νόσους προς όφελος των ασθενών.

Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, Νεκτάριος Ταβερναράκης, σημείωσε: «Η ενδυνάμωση της τεχνολογικής καινοτομίας αποτελεί προτεραιότητα της αναπτυξιακής πολιτικής των χωρών της Ευρώπης. Διευκολύνοντας αυτή την επιδίωξη, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας συμβάλλει σημαντικά στην αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Στον τομέα της Υγείας, η πρωτοποριακή έρευνα και η τεχνογνωσία που παράγεται στο Ίδρυμα, έχουν πρόσφατα οδηγήσει στη δημιουργία δυναμικών νεοφυών εταιρειών που αναπτύσσουν καινοτόμα προϊόντα με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν η ανάπτυξη διαγνωστικών μεθόδων και συσκευών μοριακής ανίχνευσης του κορονοϊού, καθώς και φωτοκαταλυτικών υλικών με αντιβακτηριδιακή δράση για την αντιμετώπιση επικίνδυνων παθογόνων. Παράλληλα, το ΙΤΕ συμμετέχει και στις 4 Εμβληματικές Δράσεις Ιατρικής Ακριβείας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας. Μάλιστα, στο Ίδρυμα εδρεύει το Εθνικό Κέντρο Αριστείας Ιατρικής Ακριβείας για την ‘Ανοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Οι δράσεις αυτές καλύπτουν το φάσμα ογκολογικών, καρδιαγγειακών, νευροεκφυλιστικών παθήσεων και του ιού SARS-CoV-2, με άμεσο κοινωνικό όφελος. Εξασφαλίζεται έτσι η παροχή εξειδικευμένων διαγνωστικών υπηρεσιών που αναβαθμίζουν καθοριστικά την περίθαλψη ασθενών, καθώς επιτρέπουν την ανίχνευση γενετικής προδιάθεσης ασθενειών και την έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλης θεραπείας».

Τέλος, στο πλαίσιο του πάνελ συμμετείχαν οι εκπρόσωποι δύο Start-Ups και συγκεκριμένα:

  • Ο Δρ. Πέτρος Πανδής, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Docandu, υπογράμμισε ότι «οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο που κάνουμε αγορές, που ενημερωνόμαστε και διασκεδάζουμε. Η υγεία δεν θα μπορούσε να μην ακολουθήσει. Από την άλλη, η πανδημία επιτάχυνε αυτό που αποκαλούμε ψηφιακό μετασχηματισμό. Και εδώ έρχεται ο ρόλος των νεοφυών επιχειρήσεων, που αφορά στην ενίσχυση των υπηρεσιών».
  • Ο Kώστας Σαριδάκης της Collaborate, αφού εξέφρασε την αισιοδοξία του για το γεγονός ότι σήμερα υλοποιούνται προγράμματα που προωθούν την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, σημείωσε ότι «αυτό που θα θέλαμε να δούμε στη συνέχεια είναι ανάλογες πρωτοβουλίες αλλά και περισσότερη ενεργή συμμετοχή και από άλλους παίκτες και φορείς του κλάδου, ώστε να αρχίσουν να δομούνται σταδιακά τα πρώτα οικοσυστήματα καινοτομίας που είναι απαραίτητα για το ξεκλείδωμα των πραγματικών δυνατοτήτων που μπορεί να επιφέρει η τεχνολογία και η καινοτομία στην υγεία».

photo pexels

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.