Εντοπίστηκε η κοντινότερη στη Γη «μαύρη χήρα» (βίντεο)

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 25 μαύρες χήρες στο γαλαξία μας.

Είναι γνωστή ως «μαύρη χήρα» και πρόκειται για τη θηλυκή αράχνη που σε ορισμένα είδη του γένους Latrodectus επιτίθεται, εξοντώνει και τελικά καταβροχθίζει το αρσενικό με το οποίο έχει μόλις ζευγαρώσει. Οι αστρονόμοι αποφάσισαν να δώσουν το ίδιο όνομα σε άστρα που επιτίθονται και… κατασπαράζουν γειτονικά τους άστρα. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 25 μαύρες χήρες στο γαλαξία μας. Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, του περίφημου ΜΙΤ, εντόπισαν άλλη μια κοσμική μαύρη χήρα που είναι μάλιστα η κοντινότερη από αυτές που γνωρίζουμε στη Γη.

Σε απόσταση τριών χιλιάδων ετών από τη Γη βρίσκεται ένα δυαδικό σύστημα που έλαβε την κωδική ονομασία ZTF J1406+1222. Το σύστημα αυτό αποτελείται από ένα πάλσαρ, ένα άστρο νετρονίων με ισχυρό μαγνητικό πεδίο που περιστρέφεται ταχύτατα γύρω από τον άξονα του, και ένα συμβατικό άστρο.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα δύο άστρα βρίσκονται σε εξαιρετικά κοντινή απόσταση και… χορεύουν με ταχύτατο ρυθμό αφού ολοκληρώνουν μια περιστροφή το ένα γύρω από το άλλο σε χρονικό διάστημα μόλις 62 λεπτών. Το πάλσαρ ρουφάει την ύλη του γείτονα του και πρόκειται για το δυαδικό σύστημα αυτού του είδους με την μικρότερη απόσταση ανάμεσα στα δύο του άστρα από όσα γνωρίζουμε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχει και ένα τρίτο άστρο στην περιοχή που θεωρητικά αποτελεί και αυτό μέρος του συγκεκριμένου συστήματος αλλά βρίσκεται πολύ μακριά από τα άλλα δύο και δεν απειλείται από την μαύρη χήρα ούτε πιθανώς επηρεάζεται από τις αλληλεπιδράσεις και τα φαινόμενα που δημιουργούνται από το ζευγάρι.

Το σύστημα αυτό και τα φαινόμενα που παράγει αναμένεται από και πέρα να αποτελέσει αντικείμενο προσοχής και μελέτης από τους επιστήμονες.

(naftemporiki. gr / photo: video screenshot)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί