• Αρχική
  • Άρθρα
  • Χίλιους δυνητικά απειλητικούς αστεροειδείς έχει εντοπίσει το πλανητικό ραντάρ της NASA

Χίλιους δυνητικά απειλητικούς αστεροειδείς έχει εντοπίσει το πλανητικό ραντάρ της NASA

Σήμερα, σύμφωνα με τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση, ο πληθυσμός των γνωστών σε εμάς γεωπλήσιων αντικειμένων ξεπερνά τις δέκα χιλιάδες. Χίλια από αυτά τα αντικείμενα έχει εντοπίσει το αποκαλούμενο «πλανητικό ραντάρ» της NASA.

Με τον όρο γεωπλήσια αντικείμενα (near-earth objects – NEOs) οι επιστήμονες αναφέρουν τους αστεροειδείς και τους κομήτες οι τροχιές των οποίων τους φέρνουν κάποιες στιγμές στη διαστημική μας γειτονιά πλησιάζοντας σε κοντινή απόσταση τη Γη. Κάποιοι από αυτούς τους διαστημικούς βράχους αποτελούν δυνητικές απειλές για τον πλανήτη μας.

Σήμερα, σύμφωνα με τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση, ο πληθυσμός των γνωστών σε εμάς γεωπλήσιων αντικειμένων ξεπερνά τις δέκα χιλιάδες. Χίλια από αυτά τα αντικείμενα έχει εντοπίσει το αποκαλούμενο «πλανητικό ραντάρ» της NASA.

Πρόκειται για ένα σύστημα εντοπισμού γεωπλήσιων αντικειμένων που ξεκίνησε τη λειτουργία του τη δεκαετία του 1960.

Όμως το μικρό μέγεθος του 2021 PJ1 και το γεγονός ότι εντοπίστηκε λίγο πριν κάνει το πιο κοντινό του πέρασμα από τον πλανήτη μας δεν επέτρεψε στους επιστήμονες να κάνουν μια οργανωμένη και λεπτομερή παρατήρηση του χρησιμοποιώντας ισχυρά και διαστημικά τηλεσκόπια και έτσι δεν έχουμε στη διάθεση μας ακόμη πολλά στοιχεία για αυτόν τον αστεροειδή…

«Αυτές οι παρατηρήσεις και εντοπισμοί βελτιώνουν τις γνώσεις μας για τα γεωπλήσια αντικείμενα και ειδικά την τροχιά τους ώστε να γνωρίζουμε ποιοι από αυτούς αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για τη Γη και ποιοι όχι. Οι πρόσφατες παρατηρήσεις του αστεροειδή Apophis μας βοήθησαν να διαπιστώσουμε ότι για τα επόμενα 100 έτη δεν έχουμε να φοβόμαστε κάτι από αυτόν. Οι παρατηρήσεις βοηθούν επίσης στο να ανακαλύπτουμε μια σειρά από στοιχεία για τα χαρακτηριστικά αυτών των σωμάτων που μόνο αν πλησίαζε ένα εξερευνητικό σκάφος σε αυτά θα μπορούσαμε να έχουμε στη διάθεση μας» αναφέρει ο δρ. Λανς Μπένερ του Εργαστηρίου Αεριώθησης της NASA (JPL) που μαζί με την ομάδα του παρακολουθούν τα γεωπλήσια αντικείμενα.

(naftemporiki. gr / photo: screenshot)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.