Αυτός είναι ο πιο βρωμερός πλανήτης που μυρίζει σαν “σάπιο αβγό”

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb αποκάλυψε ότι ο καυτός εξωπλανήτης του Δία HD 189733 b, που βρίσκεται μόλις 64 έτη φωτός από τη Γη, έχει μια ατμόσφαιρα γεμάτη υδρόθειο, που σημαίνει ότι πιθανότατα μυρίζει σάπιο αβγό.


Ο εξωπλανήτης “δίδυμος” του Δία ο οποίος βρίσκεται σχετικά κοντά στη Γη πιθανότατα θα μύριζε σαν σάπια αυγά αν κάναμε ποτέ το ταξίδι για να τον επισκεφτούμε, αποκαλύπτουν νέα δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb ( JWST ).

Το HD 189733 b είναι ένας γίγαντας αερίου που βρίσκεται περίπου 64 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό Vulpecula(Αλεπού). Περιφέρεται πολύ κοντά στο άστρο του – περίπου 13 φορές πιο κοντά από ό,τι ο Ερμής σε τροχιά γύρω από τον ήλιο – και ολοκληρώνει μια τροχιά κάθε δύο ημέρες. Ως αποτέλεσμα, η επιφάνεια του εξωπλανήτη μπορεί να φτάσει τους 1.700 βαθμούς Φαρενάιτ (925 βαθμούς Κελσίου) – αρκετά θερμή για να λιώσει ορισμένους τύπους πετρωμάτων σε μάγμα.

Προηγούμενες παρατηρήσεις αποκάλυψαν ότι ο εξωπλανήτης μοιάζει σαν να ρίχνει λιωμένο γυαλί, το οποίο πιθανότατα πνέεται πλάγια από ανέμους που ταξιδεύουν έως και 500 mph (800 km/h) – περίπου τρεις φορές πιο γρήγορα από έναν τυφώνα κατηγορίας 5 στη Γη.


Σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 8 Ιουλίου στο περιοδικό Nature , οι ερευνητές έστρεψαν το JWST προς το HD 189733 b για να μάθουν περισσότερα για τον μοναδικό εξωπλανήτη. Εκτός από τη μέτρηση της ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα, οξυγόνου, νερού και βαρέων μετάλλων στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη, η ομάδα ανακάλυψε ότι περιείχε υδρόθειο — ένα τοξικό και εύφλεκτο άχρωμο αέριο που εκπέμπεται από την αποσύνθεση οργανικής ύλης και τα ηφαίστεια στη Γη, το οποίο μυρίζει σάπια αυγά.

Οι ερευνητές είχαν προηγουμένως υποψιαστεί ότι το υδρόθειο θα μπορούσε να βρεθεί σε μακρινούς γίγαντες αερίων, επειδή οι ατμόσφαιρες του Δία και του Ουρανού περιέχουν το ίδιο μόριο. Ωστόσο, το αέριο σπάνια έχει εντοπιστεί εκτός του ηλιακού συστήματος, εκτός από ίχνη στο διαστρικό μέσο ή στο διάστημα μεταξύ των αστεριών, έγραψαν οι ερευνητές σε μια δήλωση .

Η ανακάλυψη του υδρόθειου στο HD 189733 b είναι ένα σημαντικό “σκαλοπάτι για την εύρεση αυτού του μορίου σε άλλους πλανήτες και την απόκτηση περισσότερης κατανόησης του τρόπου με τον οποίο σχηματίζονται διαφορετικοί τύποι πλανητών”, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Guangwei Fu , αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στο Μέριλαντ. είπε στην ανακοίνωση.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί