Πόσο επικίνδυνες είναι για τα παιδιά οι ψείρες της θάλασσας

Επιστημονικά, οι «ψείρες της θάλασσας» ονομάζονται καλιγίδες, είναι μικροσκοπικά (συνήθως έχουν μέγεθος μερικά χιλιοστά) παρασιτικά καρκινοειδή που φυσιολογικά τρέφονται από τους βλεννογόνους, το δέρμα και το αίμα των ψαριών.

Οι οργανισμοί αυτοί ζουν οπουδήποτε στη θάλασσα, από τις ακτές έως μεγάλα βάθη (800 μέτρα) και αριθμούν πολλά δισεκατομμύρια διότι αποτελούν βασικό τμήμα του ιστού της ζωής στη θάλασσα.

Υπάρχουν εκατοντάδες αναγνωρισμένα είδη καλιγιδών, μερικά εκ των οποίων είναι τόσο μικρά, ώστε χρειάζεται μικροσκόπιο για να τα δει κανείς.

Ποιος ο κίνδυνος για τα παιδιά

Παρά το μέγεθός τους, όμως, έχουν κοφτερά δόντια και έτσι προκαλούν κνησμό στο δέρμα αν το δαγκώσουν. Οι καλιγίδες είναι ιδιαιτέρως προβληματικές για τα μικρά παιδιά, διότι συχνά βρίσκονται στα ρηχά νερά και μπορεί να μπουν μέσα από το μαγιό τους και να τα δαγκώνουν κατ’ επανάληψιν.

Παρά το όνομά τους, οι «θαλάσσιες ψείρες» δεν είναι έντομα, ούτε αρθρόποδα αλλά προνύμφες των γνωστών μας μεδουσών, και διαθέτουν εξίσου οδυνηρό τσίμπημα με τις ενήλικες τσούχτρες.

Κολυμπούν σε τεράστιες ποσότητες και δεν φαίνονται εύκολα (έχουν μέγεθος καρφίτσας), αλλά προκαλούν έντονο κνησμό και εξανθήματα. Το εξάνθημα, μάλιστα, από τις «θαλάσσιες ψείρες» συνοδεύεται από συμπτώματα δηλητηρίασης (εμετούς, ναυτίες, ζαλάδες, κ.λπ.) και χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα για να υποχωρήσει.

Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσουν

Ο μόνος τρόπος για να γλιτώσετε το τσίμπημα είναι… να μην μπείτε στο νερό. Ωστόσο, αν θέλετε πολύ να κολυμπήσετε, αποφύγετε τα περιττά ρούχα καθώς οι μικροσκοπικοί οργανισμοί μπορεί να κολλήσουν πάνω τους και να σας τσιμπήσουν πιο εύκολα.

Όταν βγείτε από το νερό μην σκουπιστείτε έντονα με την πετσέτα, παρά ξεπλύνετε καλά το κορμί σας. Οποιαδήποτε επαφή με άλλο ύφασμα ή τριβή μπορεί να προκαλέσει εντονότερο κνησμό και φαγούρα.

Αν, παρ’ όλα αυτά σας τσιμπήσουν ψείρες της θάλασσας, αφού ξεπλύνετε το σώμα σας χρησιμοποιήστε ένα ενυδατικό γαλάκτωμα με αντικνησμώδη δράση και συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τυχόν χορήγηση αντισταμινικών ή κορτιζονούχων κρεμών.

(healthstories. gr / photo: pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί