Εκλογές 2023: Σε εξέλιξη η έξοδος των ετεροδημοτών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έξοδος των ετεροδημοτών που αποχωρούν από την Αθήνα προκειμένου να πάνε στον τόπο τους για να ψηφίσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι αυξημένη η κίνηση σε εθνικές οδούς, λιμάνια και αεροδρόμια.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα λεωφορεία αναχωρούν με πληρότητα στο 100% και γι΄ αυτό οι εταιρείες των ΚΤΕΛ, προγραμματίζουν έκτακτα δρομολόγια. Η διέλευση από τα διόδια είναι δωρεάν, από σήμερα μέχρι τις 8 το πρωί της Δευτέρας.

Πέντε σχολικά συγκροτήματα στα όρια του δήμου Αθηναίων ΔΕΝ θα χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά κέντρα, καθώς αυτή την περίοδο λειτουργούν ως βαθμολογικά κέντρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Πρόκειται για το 1ο και 6ο ΕΠΑΛ Αθήνας και το 12ο, το 50ο και το 59ο Γυμνάσιο & Λύκειο Αθήνας. Οι εκλογείς θα μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα «μάθε πού ψηφίζεις» για το νέο τμήμα όπου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα, με τα πρώτα αποτελέσματα και την ασφαλή εκτίμησή τους να ανακοινώνονται στις οκτώ και μισή το βράδυ, ενώ τα αποτελέσματα από το 80% της επικράτειας, θα γίνουν γνωστά στις 10 το βράδυ.

Ελεύθερα διόδια

Να σημειωθεί ότι η διέλευση των πολιτών σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας θα είναι ελεύθερη, χωρίς καταβολή διοδίων, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνησή τους στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξέδωσε εντολή για δωρεάν διελεύσεις επιβατικών Ι.Χ. και δικύκλων σε όλους τους αυτοκινητόδρομους λόγω διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών ως εξής:

  • Για τους ψηφοφόρους από τις 00:00 του Σαββάτου 24 Ιουνίου 2023 (μεσάνυχτα Παρασκευής προς Σάββατο) μέχρι τις 08:00 το πρωί της Δευτέρας 26 Ιουνίου 2023.
  • Ειδικά για τους δικαστικούς αντιπροσώπους, οι δωρεάν διελεύσεις ισχύουν από τις 10:00 το πρωί της Πέμπτης 22 Ιουνίου 2023 έως και τις 24:00 της Δευτέρας 26 Ιουνίου 2023. Η διέλευσή τους χωρίς την επιβολή διοδίων θα γίνεται με την επίδειξη του εγγράφου τοποθέτησης δικαστικού αντιπροσώπου, καθώς και του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητάς τους.
  • Η διέλευση από τις λωρίδες με εισπράκτορα θα γίνεται ως συνήθως, καθώς οι μπάρες στα διόδια θα είναι σε λειτουργία. Για τον λόγο αυτό, οι οδηγοί θα πρέπει να προσεγγίζουν τους σταθμούς διοδίων με τις συνήθεις χαμηλές ταχύτητες, ώστε να μπορούν να σταματήσουν, μέχρι ο εισπράκτορας να εκτελέσει την συναλλαγή με μηδενική χρέωση.
  • Οι κάτοχοι πομποδεκτών μπορούν να διέρχονται από τις ηλεκτρονικές λωρίδες, όπου αυτές είναι ανοικτές, επίσης χωρίς χρέωση. Θα πρέπει να μειώνουν σημαντικά την ταχύτητά τους προκειμένου να λειτουργεί ομαλά το αυτόματο άνοιγμα της μπάρας.
  • Στα τμήματα όπου οι ηλεκτρονικές λωρίδες θα είναι κλειστές, η ελεύθερη διέλευση θα γίνεται μέσω των λωρίδων με εισπράκτορα.
  • Οι οδηγοί θα ενημερώνονται, επίσης, μέσω των φωτεινών Πινακίδων Μεταβλητών Μηνυμάτων (VMS), όπου αυτές είναι διαθέσιμες, ότι πρέπει να σταματούν στους σταθμούς διοδίων.

Επιστροφή πινακίδων

Παράλληλα, με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, επιστρέφονται από σήμερα, Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023, οι άδειες οδήγησης, οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στις επικείμενες Βουλευτικές εκλογές.

Η Απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις αστυνομικές Αρχές μέχρι και την Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2023, αποκλειστικά για τις παραβάσεις:

  • του άρθρου 34 του Κ.Ο.Κ. (στάση και στάθμευση)
  • και της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του Κ.Ο.Κ (πινακίδα Ρ-40, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση), για την οποία προβλέπεται αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας για είκοσι (20) ημέρες, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ., όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με την παράγραφο 3 του άρθρου 31 του Ν.4530/2018.

Εξαιρούνται οι παραβάσεις που αφορούν στην παρεμπόδιση ραμπών διάβασης ατόμων με αναπηρία και στη στάθμευση σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία (άρθρο 29 παρ. 1 εδ. β΄ του Ν. 4530/2018). Προϋπόθεση για την επιστροφή των προαναφερόμενων στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας είναι η καταβολή του διοικητικού προστίμου. Σημειώνεται ότι η εκτέλεση αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από δικαστικές ή άλλες Αρχές εφαρμόζεται κανονικά, καθώς δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω διαδικασία επιστροφής των στοιχείων.

ΠΗΓΗ: ethnos. gr/ertnews / intime

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί