Αύριο βράδυ το debate στην ΕΡΤ – Εντατικά “φροντιστήρια” κάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί…

Απέναντί τους θα βρεθούν 6 δημοσιογράφοι που έχουν επιλεγεί για να συμμετάσχουν στο debate και να απευθύνουν τα ερωτήματα τους κάτω από ένα αυστηρό πλαίσιο, καθώς το αίτημά τους για ελεύθερη ερώτηση στους αρχηγούς τελικά δεν έγινε αποδεκτό.

Αντίστροφα κυλά ο χρόνος για τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου και αύριο (10/5) αναμένεται να διεξαχθεί το debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, το οποίο, αν και θα ακολουθήσει ένα σκληρό πλαίσιο κανονισμών, αναμένεται να τραβήξει το ενδιαφέρον.

Κι αυτό διότι οι πολιτικοί αρχηγοί, αύριο στις 21:00 θα καθίσουν για πρώτη φορά μαζί στο μακρόστενο τραπέζι του στούντιο 4 στο υπόγειο του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ προκειμένου να παραθέσουν τις θέσεις τους για την επόμενη ημέρα, δώδεκα 24ωρα πριν στηθούν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών.

Ειδικότερα για τον Νίκο Ανδρουλάκη πρόκειται να είναι η πρώτη φορά που θα αντιπαρατεθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς, αφού δεν έχει παραστεί ποτέ ως σήμερα στη βουλή.

Απέναντί τους θα βρεθούν 6 δημοσιογράφοι που έχουν επιλεγεί για να συμμετάσχουν στο debate και να απευθύνουν τα ερωτήματα τους κάτω από ένα αυστηρό πλαίσιο, καθώς το αίτημά τους για ελεύθερη ερώτηση στους αρχηγούς τελικά δεν έγινε αποδεκτό.

Συντονιστής της τηλεμαχίας θα είναι ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Κουβαράς και οι δημοσιογράφοι που θα συμμετέχουν θα είναι οι παρακάτω: Μάρα Ζαχαρέα (Star), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), Αντώνης Σρόιτερ (Alpha), Παναγιώτης Στάθης (Open), Ράνια Τζίμα (Mega).

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν ξεκινήσει ήδη εντατικά «φροντιστήρια» προκειμένου να προετοιμαστούν για να αποκρούσουν πιθανές επιθέσεις των πολιτικών τους αντιπάλων, αλλά και τις ερωτήσεις που θα τους απευθύνουν οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ.

Η «ατζέντα» του debate


Αν και η τηλεμαχία θα διεξαχθεί σε καθορισμένο πλαίσιο (όπως λένε: by the book), με γνώμονα δηλαδή τον κανονισμό των περασμένων ετών, υπάρχουν νέα δεδομένα που αναμένεται να κορυφώσουν την αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών και τα οποία θεωρείται ότι θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των τηλεθεατών.

Είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έχει τονίσει επανειλημμένα, θα βάλει στο τραπέζι του debate την πρόταση της αντιπολίτευσης περί «προοδευτικής διακυβέρνησης», επιχειρώντας να στριμώξει τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να εξηγήσει δημοσίως και on air το πώς μπορεί να επιτευχθεί μια συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ αλλά και το κόμμα Βαρουφάκη.

«Είχα κουραστεί εδώ και εβδομάδες να ακούω αυτή τη συζήτηση για το debate. Δεν θέλουμε λέει debate. Ε, συμφωνήθηκε σήμερα το debate, όπως τους είχα πει από την πρώτη στιγμή. Για πάμε όλοι μαζί, λοιπόν, να συζητήσουμε για αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε αλλά να πέσουν και οι μάσκες. Γιατί στο debate θα είμαστε όλοι μαζί οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως πρέπει να είναι σε μια δημοκρατία. Και να έρθουν να μας εξηγήσουν τα υπόλοιπα κόμματα πώς ακριβώς αντιλαμβάνονται αυτή την “προοδευτική διακυβέρνηση”, αυτή την κυβέρνηση των ηττημένων που κάποιοι θέλουν να δρομολογήσουν. Αυτή την κυβέρνηση που θα φέρει μαζί ενδεχομένως, στο μυαλό τους, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τον Βαρουφάκη, τη «Δήμητρα»», δήλωσε πρόσφατα από το Αγρίνιο ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας εικάζεται ότι θα απαντήσει επιθετικά στον πρωθυπουργό και θα τον κατηγορήσει για την αυτοδύναμη κυβέρνηση «από ένα κόμμα, αλλά όχι ένα χρώμα» που ζητά. «Αν βγει πρώτoς ο Μητσοτάκης, θα φτιάξει κυβέρνηση κουρελού, με εκβιασμούς, με πιέσεις, ακόμα και με αποστασίες», είχε αναφέρει πρόσφατα σε περιοδεία του στην Άρτα, παρότι ο πρωθυπουργός δήλωσε με έμφαση στο Star ότι δεν θα δεχθεί «ψήφο εμπιστοσύνης από μη εκλεγμένο βουλευτή της ΝΔ».

Με ενδιαφέρον αναμένονται, εκ μέρους του Νίκου Ανδρουλάκη, οι απαντήσεις που θα δώσει για τον «άγνωστο χ» πρωθυπουργό, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα κληθεί να απαντήσει σε αιχμές του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πως το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να ενταχθεί σε κυβέρνηση μαζί με τον «δραχμιστή» Βαρουφάκη και το αντιευρωπαϊκό ΚΚΕ.

Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η συζήτηση για τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων.

Οι θεματικές ενότητες του debate


Τα κόμματα έχουν συμφωνήσει ότι το debate θα έχει διάρκεια τρεις ώρες και θα περιλαμβάνει τις εξής 5+1 θεματικές ενότητες:

1η: Οικονομία – ανάπτυξη – απασχόληση
2η: Εξωτερική πολιτική και άμυνα
3η: Κράτος – θεσμοί – διαφάνεια
4η: Υγεία – Παιδεία – κοινωνικό κράτος
5η: Περιβάλλον – ενέργεια
6η: Ελεύθερη χωρίς ερωτήσεις, με τοποθέτηση πολιτικών αρχηγών.

Όπως αποφασίστηκε, κάθε ερώτηση θα έχει διάρκεια 30 δευτερόλεπτα και η απάντηση 1,5 λεπτό με follow up από 15 δευτερόλεπτα ως 45 δευτερόλεπτα, με συνολική διάρκεια 3 λεπτά.

(με πληροφορίες από iefimerida. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί