Βρέθηκε εκπληκτική ταφή 28 αλόγων που πέθαναν σε μάχη των Γαλατικών Πολέμων(vid)

Η ανασκαφή 1,3 εκταρίων, που βρίσκεται στην πλαγιά μιας κοιλάδας στο Villedieu-sur-Indre στο κέντρο της Γαλλίας, αποκάλυψε μια τοποθεσία που χρονολογείται στα τέλη του 5ου και στις αρχές του 6ου αιώνα.

Πολλά κτίρια, λάκκοι, τάφροι και ένας ψηλός μεσαιωνικός δρόμος έχουν αποκαλυφθεί. Εκτός από τη μεσαιωνική κατοχή, έχουν ανακαλυφθεί εννέα λάκκοι που περιέχουν άλογα, που χρονολογούνται με ραδιενεργό άνθρακα στην ύστερη Γαλλική περίοδο έως τις αρχές της ρωμαϊκής περιόδου (100 π.Χ. – 100 μ.Χ.).

Σήμερα, μόνο δύο λάκκοι έχουν ανασκαφεί πλήρως. Το πρώτο περιέχει 10 πλήρη άλογα. Ξαπλωμένα στη δεξιά τους πλευρά, με το κεφάλι προς τα νότια, έχουν τοποθετηθεί προσεκτικά στο λάκκο και τακτοποιημένα σε δύο σειρές και δύο επίπεδα. Η θέση των σωμάτων και οι συνδέσεις των οστών δείχνουν ότι θάφτηκαν ταυτόχρονα, πολύ λίγο μετά το θάνατό τους.

Οι αρχαιοζωολογικές παρατηρήσεις αποκαλύπτουν ότι πρόκειται για μικρά άλογα, ύψους 1,20 μέτρων στο ακρώμιο, χαρακτηριστικό της γαλατικής κτηνοτροφίας. Όλα είναι αρσενικά άνω των 4 ετών. Ο δεύτερος λάκκος, μικρότερος, περιέχει μόνο δύο άλογα, πανομοιότυπα με τα προηγούμενα.


Μεταξύ αυτών των δύο ομάδων, ένας άλλος λάκκος περιέχει δύο μεσαίου μεγέθους ενήλικους σκύλους, τουλάχιστον ένας από αυτούς αρσενικός. Ξαπλωμένοι στην αριστερή τους πλευρά, με το κεφάλι προς τα δυτικά, έχουν επίσης τοποθετηθεί προσεκτικά.

Η ανασκαφή άλλων κατασκευών βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά υπολείμματα κρανίων και οστών της λεκάνης εμφανίζονται ήδη στην επιφάνεια: μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 28 άλογα.

Ένα επεισόδιο επιδημίας ή επιζωοτίας που επηρεάζει τα ζώα αποκλείεται καθώς λείπουν νεαρά ζώα και φοράδες. Ωστόσο, η αιτία του θανάτου, τυχαίος ή εκ προθέσεως, δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί.


Αυτά τα άλογα θαμμένα σε μια εντυπωσιακή σκηνή θυμίζουν τις εξαιρετικές ανακαλύψεις στην Ωβέρνη, στη Γκοντόλε και στο Λ’Ενφερ, γαλατικές τοποθεσίες στην πεδιάδα της Γκεργκόβια. Στο Gondole, ένας από τους λάκκους περιείχε οκτώ αναβάτες και τα άλογά τους, ενώ στο l’Enfer, μόνο 53 άλογα ήταν παρόντα σε πέντε λάκκους.

Στο Villedieu-sur-Indre, όπως και στην πεδιάδα της Gergovia, οι λάκκοι για τα άλογα δεν περιέχουν έπιπλα και δεν συνδέονται με καμία άλλη κατασκευή.

Η γεωγραφική κατάσταση της Gergovia, η μαζική παρουσία ενήλικων αρσενικών αλόγων που χρονολογούνται στο τέλος της ρωμαϊκής κατάκτησης, καθιστούν ελκυστική τη σύνδεση μεταξύ της ταφής αυτών των αλόγων και των μαχών των Γαλατικών Πολέμων. Αυτή η υπόθεση είναι επίσης εύλογη στο Villedieu-sur-Indre. Η ανακάλυψη σφαιρών ρωμαϊκής σφεντόνας στο oppidum του Camp de César επιβεβαιώνει μια αντιπαράθεση, ξεχασμένη από την ιστορία, στη χώρα των Bituriges, η οποία μπορεί να έλαβε χώρα πριν από την περίφημη πολιορκία του Avaricum (Bourges).

Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη η υπόθεση των ζώων που θυσιάζονται ως μέρος μιας περίπλοκης τελετουργίας, για την οποία έχουμε μόνο κάποιες ενδείξεις. Ο αριθμός των αλόγων που θυσιάζονται αποτελεί μια τεράστια εξαγωγή από την καρδιά ενός κοπαδιού. Αυτή η βαριά επένδυση μαρτυρεί τη σημασία της θυσίας.

Στο Gondole, αναβάτες και άλογα θαμμένοι στους πρόποδες της πόλης θα μπορούσαν να αποτελούν εθελοντικές θυσίες των πολεμιστών, αυτών των πολεμιστών συντρόφων ενός Κέλτου βασιλιά που θα αυτοκτονούσαν εάν πέθαινε με βίαιο θάνατο (Caesar BG III, 22, 1-335).

Οι ανακαλύψεις στο Villedieu-sur-Indre σήμερα συμπληρώνουν εκείνες που έγιναν πριν από δύο δεκαετίες στην Ωβέρνη και οδηγούν σε επανεξέταση των θρησκευτικών ή ταφικών πρακτικών της ύστερης Εποχής του Σιδήρου και της πρώιμης Ρωμαϊκής περιόδου.

Δείτε βίντεο ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί