Μη θέλοντας να επαναληφθούν οι εικόνες των συγκρούσεων, των πυρκαγιών και των λεηλασιών από ορδές ταραχοποιών, εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου, οι γαλλικές αρχές κινητοποίησαν 70.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες, δύναμη κατά 20% μεγαλύτερη από εκείνη της περασμένης εβδομάδας, για αυτόν τον «δεύτερο γύρο» των διαδηλώσεων.
«Οι πορείες εξελίχθηκαν καλά», σχολίασε αργά το απόγευμα ο υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιές, ανακοινώνοντας τη σύλληψη ή προσαγωγή 1.000 ατόμων.
Ο αριθμός των διαδηλωτών δεν αυξήθηκε. Συνολικά, το συνδικάτο CGT κατέγραψε 800.000 διαδηλωτές σε όλη τη χώρα, όσους δηλαδή και μια εβδομάδα νωρίτερα. Από την πλευρά της ωστόσο η κυβέρνηση ανακοίνωσε μικρότερο αριθμό διαδηλωτών, 410.000 από 550.000 το περασμένο Σάββατο.
Στις διάφορες πόλεις όπου οι διαδηλώσεις είχαν επιτραπεί, οι πορείες πραγματοποιήθηκαν τις περισσότερες φορές σε κλίμα ηρεμίας. Πολλά καταστήματα είχαν οχυρωθεί για να αποφύγουν τυχόν επιδρομές.
Η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού ανέφερε ότι προς το τέλος της πορείας στην πρωτεύουσα, περίπου 500 «ταραχοποιοί» επιτέθηκαν στις δυνάμεις της τάξης. Αργά το βράδυ, η ομάδα αυτή είχε διαλυθεί πλήρως. «Ένα ελικόπτερο της χωροφυλακής συμμετέχει για να υποστηρίξει τις δυνάμεις στο έδαφος και να εντοπίσει τυχόν εναπομείνασες ομάδες ταραχοποιών», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Η αστυνομία έκανε χρήση νερού υπό πίεση και δακρυγόνων, απαντώντας στα αντικείμενα που εκτόξευαν εναντίον των δυνάμεών της οι συγκεντρωμένοι.
Νωρίτερα ωστόσο στην πρωτεύουσα 110.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αρχές (250.000 σύμφωνα με το συνδικάτο CGT), συμμετείχαν σε αυτήν τη διαδήλωση στην οποία πήραν μέρος πολλά διαφορετικά κινήματα: μαθητές λυκείου, φοιτητές, συνδικάτα, τα «κίτρινα γιλέκα» και κόμματα της αριστεράς.
Στη Μασσαλία, τη Ρεν και τη Λιλ, διαδηλωτές με κάποιες φορές πολύ διαφορετικά αιτήματα, επέμεναν ότι έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν.
Λόγω του φόβου επεισοδίων, οι αρχές είχαν απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις ή είχαν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, αποφάσεις που χαρακτηρίστηκαν «αυταρχική στροφή» από τη ριζοσπαστική αριστερά.
Αν και γενικά η ατμόσφαιρα ήταν ήρεμη, ορισμένα σποραδικά επεισόδια σημειώθηκαν στη Λυών (όπου απαγορεύονταν οι διαδηλώσεις) και στη Νάντ. Ορισμένες ομάδες αποσπάστηκαν από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών και «επιχείρησαν να βιαιοπραγήσουν, κυρίως εναντίον των δυνάμεων της τάξης», είπε ο υπουργός Εσωτερικών. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά στο Κλερμόν-Φεράν και την Τουλούζη και ένας νεαρός τραυματίστηκε στο μάτι στο Πουατιέ, πρόσθεσε ο Λοράν Νουνιές.
Δείτε ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ εικόνες από τις χθεσινές διαμαρτυρίες όπου ούτε αυτή τη φορά έλειψαν οι λεηλασίες καταστημάτων.
Επεισόδια στην Ιταλία: Διαδηλωτές εισέβαλαν στο Κολοσσαίο
Μεγάλες διαδηλώσεις σημειώθηκαν και σε ιταλικές πόλεις το Σάββατο.
Στη γειτονική χώρα διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Ρώμη, στο Μιλάνο και στο Τορίνο, με συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, όπου όχλος ανθρώπων κατάφερε ακόμη και να εισβάλει στο Κολοσσαίο.
Πάντως και εδώ τα επεισόδια ήταν μικρότερης έκτασης σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.
Δείτε ΕΔΩ τη στιγμή της εισβολής στο Κολοσσαίο.
Ταραχές στην Αλβανία: Θέλουν την παραίτηση του Έντι Ράμα
Στην Αλβανία, νέες ταραχές σημειώθηκαν στα Τίρανα, όπου διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.
Τα πράγματα εκτραχύνθηκαν όταν οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες, ενώ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων εκδηλώθηκε φωτιά στην είσοδο του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ πλάνα από την Αλβανία.
Διαδηλώσεις καταγράφηκαν επίσης στο Βέλγιο, την Ισπανία και την Πορτογαλία με αφορμή το υψηλό κόστος ζωής.
Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-ANSA photo αρχείου









