Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση της αμερικανικής ακαδημίας επιστημών «PNAS» οι ερευνητές αναφέρουν ότι η μετάβαση του ανθρώπινου πολιτισμού από το κυνήγι στη γεωργία είχε ως συνέπεια ο άνθρωπος να… συρρικνωθεί.
Η δημοφιλέστερη θεωρία για τη μετάβαση από την εποχή του ανθρώπου κυνηγού συλλέκτη ή τροφοσυλλέκτη σε αυτό του αγρότη αναφέρει ότι όσον αφορά την Ευρώπη η γεωργία σε οργανωμένο τουλάχιστον επίπεδο με την ανάπτυξη γεωργικών οικονομιών έκανε την εμφάνιση της πριν από περίπου εννέα χιλιάδες έτη στην Ελλάδα αλλά η εξάπλωση της στην υπόλοιπη ήπειρο ήταν σταδιακή και αργή αφού στη Βρετανία η οργανωμένη γεωργία έκανε την εμφάνιση πριν από επτά χιλιάδες χρόνια και στη Σκανδιναβία πολύ αργότερα.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν σειρά ανατομικών μελετών και αναλύσεων στους σκελετούς ανθρώπων (ανδρών και γυναικών) που ζούσαν πριν από την εμφάνιση της γεωργίας, την πρώτη περίοδο που ξεκίνησε η γεωργική δραστηριότητα και σε εποχές που οι κοινωνίες ήταν πλέον οργανωμένες γεωργικά. Η έρευνα μελέτησε την ανατομία των ανθρώπων που ζούσαν πριν από 38 χιλιάδες έτη μέχρι και πριν από 2,4 χιλιάδες έτη.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εμφάνιση της γεωργίας προκάλεσε τη μείωση του ύψους των ανθρώπων κατά μέσο όρο περίπου 4 εκατοστά. Σύμφωνα με τους ερευνητές αιτία για αυτή την εξέλιξη είναι ότι η μετάβαση στη γεωργία και κατ’ επέκταση η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες με αντικατάσταση σε μεγάλο ποσοστό της τροφής από το κρέας στα αγροτικά προϊόντα είχε ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να έχουν έλλειψη διαφόρων θρεπτικών συστατικών τα οποία συνδέονταν με την σωματική τους ανάπτυξη. Όμως οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στη συνέχεια και καθώς ο ανθρώπινος πολιτισμός εξελισσόταν τεχνολογικά άρχισε να αυξάνεται το ύψος των ανθρώπων προοδευτικά από την εποχή του χαλκού σε αυτή του σιδήρου.
(naftemporiki. gr / photo: pexels)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Αγία Πετρούπολη: Η FSB απέτρεψε απόπειρα δολοφονίας σημαντικού προσώπου
- Παπαστεργίου: Πάμε να κτίσουμε μία Ελλάδα ψηφιακή
- Κυρανάκης: «Ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας καταγγελιών report.oasa.gr»
- Πυρκαγιά σε παλιά καφετέρια στους Αγίους Αναργύρους – Δείτε εικόνες
- Ζαχαράκη: «Δεν καταργούνται οι πανελλήνιες, θα προσμετρώνται οι βαθμοί και των τριών τάξεων του Λυκείου»
- ΗΠΑ: Θανατοποινίτης εκτελείται στη Φλόριντα – Είχε μαχαιρώσει μέχρι θανάτου τα πεθερικά και την κουνιάδα του
- Ο «Δράκος» επιβεβαίωσε πως τα πράγματα αλλάζουν! Από τις πιο σημαντικές δηλώσεις που έγιναν
- Μέγαρου Μαξίμου: Τιμητική πολιτογράφηση από τον πρωθυπουργό στον «ήρωα του Αράχθου»
- Θεσσαλονίκη: Πεζοδρομείται την Κυριακή η Λ.Νίκης – Δείτε ποιες ώρες
- Αντιδρούν οι NYT στην αγωγή-«μαμούθ» των 15δις δολαρίων από τον Τραμπ
Κύρια Θέματα
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΜΕΤΡΟ

ΑΣΦΑΛΙΣΗ

ΚΑΙΡΟΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΓΙΟΡΤΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ

ΑΚΙΝΗΤΑ
