Σημαντική ανακάλυψη στην Αίγυπτο: 33 τάφοι με μούμιες νέων και νεογέννητων βρέθηκαν σε μαυσωλείο

Η κοινή αιγυπτιακή-ιταλική αρχαιολογική αποστολή, που λειτουργεί γύρω από το Μαυσωλείο του Αγά Χαν, δυτικά του Ασουάν,

έκανε μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη ανακαλύπτοντας αρκετούς μέχρι πρότινος άγνωστους οικογενειακούς τάφους που χρονολογούνται από την Ύστερη, την Ελληνική και τη Ρωμαϊκή περίοδο, σύμφωνα με τον Δρ Μοχάμεντ Ισμαήλ Χάλεντ. , Γενικός Γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.

Αυτή η ανακάλυψη είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς προσθέτει μια νέα ιστορική διάσταση στην περιοχή του Αγά Χαν. Μερικοί από αυτούς τους τάφους εξακολουθούν να περιέχουν τμήματα μούμιων και υπολείμματα ταφικών αντικειμένων, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για εκείνη την περίοδο και τις επικρατούσες ασθένειες, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν ακόμη περισσότεροι τάφοι για ανακάλυψη στην περιοχή.

Ο Δρ. Ayman Ashmawy, επικεφαλής του Τομέα Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων στο Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων, σημείωσε ότι έχουν ανακαλυφθεί περίπου 33 τάφοι, όλοι ανήκουν στην Ύστερη, Ελληνική και Ρωμαϊκή περίοδο. Έρευνα που διεξήχθη στα λείψανα των μούμιων αποκαλύπτει ότι μεταξύ 30% και 40% των θαμμένων ήταν νέοι ή νεογέννητα μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή. Όσον αφορά την ταφική αρχιτεκτονική, μερικά έχουν θολωτή είσοδο που οδηγεί σε μια ανοιχτή αυλή που περιβάλλεται από πλίθινα τείχη, ενώ άλλα έχουν ανασκαφεί απευθείας στον βράχο του βουνού.


Ο Δρ Abdel Monem Saeed, Γενικός Επόπτης Αρχαιοτήτων Ασουάν και Νουβίας και Διευθυντής της αρχαιολογικής αποστολής στην αιγυπτιακή πλευρά, ανέφερε ότι έχουν βρεθεί πολλές μούμιες, μεταξύ των οποίων ένας ενήλικας, πιθανώς μια γυναίκα, και ένα παιδί που πιθανότατα πέθανε μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου χρόνου ζωής. Και τα δύο σώματα είναι ακόμα μαζί μέσα σε μια πέτρινη σαρκοφάγο και η αποστολή σχεδιάζει να μελετήσει τη σχέση τους τους επόμενους μήνες. Έχουν βρεθεί επίσης πολύχρωμα υπολείμματα χαρτοκιβωτίων, πήλινες και πέτρινες φιγούρες, ξύλινες σαρκοφάγοι και τραπέζια προσφορών.

Ο Δρ. Saeed πρότεινε ότι η μεσαία τάξη του πληθυσμού του νησιού Ασουάν μπορεί να είχε ταφεί σε αυτό το τμήμα της νεκρόπολης, ενώ η ανώτερη τάξη καταλάμβανε το πάνω μέρος.

Πολλαπλές μελέτες και αναλύσεις ακτίνων Χ με χρήση προηγμένης τεχνολογίας έχουν διεξαχθεί για να ληφθεί μια πλήρης εικόνα των μουμιών, συμπεριλαμβανομένου του σχήματος του προσώπου, του φύλου, της ηλικίας κατά τον θάνατο και για να διευκρινιστεί εάν ο θάνατος προκλήθηκε από οργανική ασθένεια.


Η Δρ Patrizia Piacentini, Καθηγήτρια Αιγυπτιακής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και Διευθύντρια της αποστολής από την ιταλική πλευρά, ανέφερε ότι οι προκαταρκτικές μελέτες των μούμιων δείχνουν ότι κάποιες πέθαναν στη νεότητα και άλλες από νεογέννητο έως την πρώιμη ενήλικη ζωή.

Εντοπίστηκαν επίσης μολυσματικές ασθένειες και διαταραχές των οστών, που αποδεικνύονται από σημάδια ακρωτηριασμού στο πυελικό οστό ορισμένων ενήλικων γυναικών λόγω οστικού τραύματος. Ορισμένες μούμιες έδειξαν σημάδια αναιμίας, υποσιτισμού, αναπνευστικών ασθενειών, φυματίωσης και οστεοπόρωσης. Επιπλέον, παρατηρήθηκαν περιπτώσεις θανάτου σε μεγάλη ηλικία με σοβαρές παθήσεις των οστών.

Ο Δρ Πιατσεντίνι επιβεβαίωσε ότι η αποστολή θα συνεχίσει το έργο της στον χώρο, με στόχο να ανακαλύψει περισσότερα για αυτόν τον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο και να συνεχίσει να ξετυλίγει τα μυστήρια της ζωής και του θανάτου στους αρχαίους πολιτισμούς που κατοικούσαν στο Ασουάν.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί