Ο αμφορέας αυτός απονεμόταν στους νικητές των αγωνισμάτων γυμναστικής και αρματοδρομίας στα Παναθήναια.
Απονεμήθηκε για πρώτη φορά στους αγώνες του 566-565 π.Χ., όταν έγινε η ριζική αναρρύθμιση του θεσμού των Παναθηναίων, και διαδέχτηκε τον αμφορέα της προτομής αλόγου, που μέχρι τότε ήταν το προγενέστερο παραδοσιακό τρόπαιο. Η απονομή του συνεχίστηκε ετησίως, διατηρώντας επί τέσσερις αιώνες τα βασικά του χαρακτηριστικά. Ο αμφορέας περιείχε ιερό λάδι από την ελιά που φύτρωνε στην αυλή της ακαδημίας, περίπου 36,4 λίτρα.
Τα Παναθήναια ήταν αρχαία ελληνική γιορτή που διεξαγόταν στην Αθήνα για να γιορτάσει την πολιούχο θεά της πόλης, Αθηνά.
Τι μας λέει για το παρελθόν:
Αιώνες πριν οι δρομείς παραταχθούν στην πίστα για να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι αθλητές συμμετείχαν στους Παναθηναϊκούς Αγώνες, μια αθλητική γιορτή που πραγματοποιείτο κάθε τέσσερα χρόνια στην Αθήνα.
Σε αντίθεση με τους σημερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες – στους οποίους οι αγωνιζόμενοι λαμβάνουν χρυσά , ασημένια και χάλκινα μετάλλια – κάθε νικητής στην αρχαία Ελλάδα λάμβανε δεκάδες πήλινους αμφορείς από τερακότα διακοσμημένους με το συγκεκριμένο άθλημά του και γεμάτους με αθηναϊκό ελαιόλαδο, ένα εξαιρετικά «πολύτιμο έπαθλο», σύμφωνα με τα Μουσεία Τέχνης του Χάρβαρντ.
Το βραβείο ελαιολάδου που δινόταν στους Ολυμπιονίκες προερχόταν από τα ιερά άλση της Αθηνάς, της προστάτιδας της Αθήνας, σύμφωνα με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης. Γενικά, οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τα ελαιόδεντρα «ιερά» και συμβόλιζαν τον Δία, τον θεό του ουρανού και, αργότερα, τον θεό των Ολυμπιακών Αγώνων, σύμφωνα με το Journal of Olympic History.
Αυτός ο συγκεκριμένος αμφορέας διαθέτει μια σύνθεση πέντε δρομέων κατά τη διάρκεια ενός αγώνα δρόμου, ενός διαγωνισμού που θεωρείται το «πρώιμο γνωστό γεγονός στους Παναθηναϊκούς Αγώνες».
Το δοχείο, το οποίο έχει ύψος 24,5 ίντσες (62 εκατοστά), αποδίδεται στον «Ευφίλητο Ζωγράφο». Αυτός ο ανώνυμος καλλιτέχνης ήταν γνωστός για ένα στυλ τέχνης που ονομάζεται μελανόμορφη κεραμική, στην οποία τα θέματα σχεδιάζονταν σε σιλουέτα, σύμφωνα με το Βρετανικό Μουσείο . Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά βάζα που απονεμήθηκαν στους νικητές στους Αγώνες, με άλλα δοχεία με αρματιστές, τοξότες και πυγμάχους.
photo: pixabay
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Καναδή ΥΠΕΞ: Όλοι οι Καναδοί ηγέτες – και οι διευθυντές εταιρειών – πρέπει να μιλούν γαλλικά και αγγλικά
- Ευρύτατη πλειοψηφία εξασφάλισε επί της αρχής, το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών και την καλλιτεχνική εκπαίδευση
- Έχετε δει μακάκο να αηδιάζει με αυγό; Το βίντεο έγινε viral
- Οι αρχές στο Ιράν θα επιτρέψουν ακόμη και σε 12χρονα παιδιά να ενταχθούν στους εθελοντές που περιπολούν στην Τεχεράνη
- Συνελήφθη ο 35χρονος που επιτέθηκε σε αστυνομικό με τσεκούρι στους Αμπελόκηπους
- Αναφορά στις «προφητείες, συμπεριλαμβανομένων και των σατανικών» εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων
- «Μεγάλο λάθος» η τυχόν ακύρωση της επίσκεψης του βασιλιά Καρόλου στις ΗΠΑ, δηλώνει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Λονδίνο
- Θεσσαλονίκη: Κλειστά και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της ΠΑΘΕ μετά από πυρκαγιά σε ξερά χόρτα
- Μελόνι: «Η Ευρώπη ακολουθεί, επιτέλους, την σωστή κατεύθυνση» για τους «κόμβους επιστροφής παράτυπων μεταναστών»
- Τουρκικό ΥΠΕΞ για επίθεση σε δεξαμενόπλοιο στη Μαύρη Θάλασσα: «Σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια και τη ναυσιπλοΐα»









