Ο βασιλιάς των ιχθυόσαυρων ζούσε στις… Άλπεις

Οι ιχθυόσαυροι ήταν μεγάλα θαλάσσια ερπετά τα οποία έκαναν την εμφάνιση τους πριν από περίπου 250 εκατ. έτη πριν την εμφάνιση των δεινοσαύρων και έζησαν στον πλανήτη για περίπου 160 εκατ. έτη.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι ιχθυόσαυροι εξαφανίστηκαν τριάντα εκατ. πριν πέσει στη Γη ο γιγάντιος αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους μαζί με το 80% της ζωής στη Γη.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βόννης στη Γερμανία με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Journal of Vertebrate Paleontology» παρουσιάζει τα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποίησε σε ένα δόντι ιχθυόσαυρου που εντοπίστηκε μαζί με άλλα ευρήματα ιχθυόσαυρων στις Ελβετικές Άλπεις το χρονικό διάστημα 1976-1990.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο ιχθυόσαυρος είναι πολύ πιθανό να είχε μήκος αρκετά μεγαλύτερο των 21 μέτρων που είναι το μήκος του μεγαλύτερου ιχθυόσαυρου που γνωρίζουμε. Αυτός ο γιγάντιος ιχθυόσαυρος ζούσε πριν από περίπου 205 εκατ. έτη όταν στη θέση των Άλπεων βρισκόταν ο ωκεανός της Τηθύος που χώριζε την Ευρασία (ηπειρωτικός χώρος Ευρώπης και Ασίας) από την Γκοντβάνα, την ενιαία ήπειρο που περιλάμβανε την Αφρική, την Ινδία και την Αυστραλία.

(naftemporiki. gr / photo: video screenshot)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί