Ένα εκπληκτικό ελληνιστικό χρυσό δαχτυλίδι με γρανάτη βρέθηκε σχεδόν άθικτο στην Ιερουσαλήμ(vid)

Ένα εκπληκτικό κομμάτι αρχαίου κοσμήματος, ένα μικρό χρυσό δαχτυλίδι στολισμένο με έναν πολύτιμο κόκκινο πολύτιμο λίθο, που πιστεύεται ότι είναι γρανάτης, αποκαλύφθηκε σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην πόλη του Δαβίδ, μέρος του Εθνικού Πάρκου Τείχη της Ιερουσαλήμ.

Αυτό το αξιοσημείωτο εύρημα χρονολογείται πριν από περίπου 2.300 χρόνια στην πρώιμη ελληνιστική περίοδο.

Το χρυσό δαχτυλίδι, άψογα διατηρημένο λόγω της ευγενούς φύσης του χρυσού, δεν δείχνει σημάδια σκουριάς ή σημαντικής φθοράς από την τελευταία χρήση του πριν από χιλιετίες. Σύμφωνα με τους διευθυντές της ανασκαφής, Yiftah Shalev και Riki Zalut Har-tov, το δαχτυλίδι είναι ιδιαίτερα μικρό, πιθανότατα να ταιριάζει στο ροζ δάχτυλο μιας γυναίκας ή στο δάχτυλο ενός παιδιού.

Η Δρ Marion Zindel εξηγεί ότι το δαχτυλίδι κατασκευάστηκε σφυρηλατώντας λεπτά, κομμένα φύλλα χρυσού πάνω από μια μεταλλική βάση δακτυλίου. Αυτή η μέθοδος αντανακλά το κοινό στυλ του τέλους του 4ου έως τις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ., μια περίοδο που οι άνθρωποι άρχισαν να προτιμούν τα χρυσά κοσμήματα σετ με πολύτιμους λίθους σε σχέση με τα καθαρά χρυσά διακοσμητικά.


Ο καθηγητής Yuval Gadot από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και ο ανασκαφέας Efrat Bocher τονίζουν ότι αυτό το χρυσό δαχτυλίδι ενώνεται με άλλα πρώιμα ελληνιστικά στολίδια που βρέθηκαν στις ανασκαφές της Πόλης του Δαβίδ, όπως ένα μενταγιόν με κερασφόρο ζώο και μια διακοσμημένη χρυσή χάντρα. Αυτά τα ευρήματα είναι ζωτικής σημασίας για την αναμόρφωση της κατανόησης της φύσης και της θέσης της Ιερουσαλήμ κατά την πρώιμη ελληνιστική περίοδο.

Προηγουμένως, η έλλειψη δομών και τεχνουργημάτων από αυτήν την εποχή οδήγησε τους μελετητές να πιστέψουν ότι η Ιερουσαλήμ ήταν μια μικρή πόλη με περιορισμένους πόρους, που περιοριζόταν στη νοτιοανατολική κορυφογραμμή γνωστή ως «Πόλη του Δαβίδ». Ωστόσο, οι πρόσφατες ανακαλύψεις από τις ανασκαφές του Χώρου στάθμευσης Givati ​​αποκαλύπτουν μια διαφορετική αφήγηση. Η γκάμα των κατασκευών που ανακαλύφθηκαν τώρα περιλαμβάνει τόσο οικιακά όσο και δημόσια κτίρια, υποδεικνύοντας μια μεγάλη πόλη που εκτείνεται από την κορυφή του λόφου προς τα δυτικά. Η ποιότητα και η φύση αυτών των κτιρίων, μαζί με τα πολυτελή ευρήματα χρυσού, υποδηλώνουν μια ακμάζουσα οικονομία και μια ελίτ για τους κατοίκους της Ιερουσαλήμ.

Η ελληνιστική περίοδος, ξεκινώντας από τη βασιλεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήταν γνωστή για τις εκτεταμένες εμπορικές και πολιτιστικές ανταλλαγές της. Οι κατακτήσεις του Αλέξανδρου διευκόλυναν τη διακίνηση αγαθών πολυτελείας, συμπεριλαμβανομένων χρυσών κοσμημάτων, σε όλη την αυτοκρατορία του. Τα ελληνιστικά κοσμήματα συχνά περιείχαν σχέδια εμπνευσμένα από μυθολογικές φιγούρες ή σημαντικά συμβολικά γεγονότα, που αναδεικνύουν τις καλλιτεχνικές και πολιτιστικές επιρροές της εποχής.

Οι συνεχιζόμενες ανασκαφές συνεχίζουν να αποκαλύπτουν τεχνουργήματα που εμπλουτίζουν την ιστορική αφήγηση της Ιερουσαλήμ. Κάθε ανακάλυψη, όπως αυτό το εξαίσιο χρυσό δαχτυλίδι, συμβάλλει σε μια πιο λεπτή κατανόηση του παρελθόντος της πόλης, των ανθρώπων της και της θέσης της στην ευρύτερη ελληνιστική πολιτιστική και οικονομική σφαίρα.

Δείτε το βίντεο εδώ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί