Κίνα: Ήρθε στο φως τάφος της δυναστείας των Τανγκ με εξαιρετικές “ζωντανές” τοιχογραφίες

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν τάφο που χρονολογείται από τη δυναστεία των Τανγκ (618-907 μ.Χ.) στην επαρχία Σανσί της Κίνας.

Η ανακάλυψη, που έγινε κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών δραστηριοτήτων στην Ταϊγιουάν το 2018, αποκάλυψε έναν θησαυρό από καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες.

Ο τάφος, που χρονολογείται στον 8ο αιώνα μ.Χ., διαθέτει “ζωντανές” τοιχογραφίες ζωγραφισμένες σε ένα φάσμα χρωμάτων, όπως λευκό, κόκκινο, κίτρινο, μαύρο, πράσινο και πορτοκαλί. Αυτές οι τοιχογραφίες καλύπτουν κάθε επιφάνεια του τάφου εκτός από το πάτωμα, προβάλλοντας σκηνές της καθημερινής ζωής, μυθολογικά πλάσματα και καλλιτεχνικά μοτίβα χαρακτηριστικά της δυναστείας των Τανγκ. Η ανασκαφή διευθύνεται από το Επαρχιακό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Σανξί, το οποίο έχει μελετήσει σχολαστικά τον χώρο από την ανακάλυψή του.

Η είσοδος του τάφου κοσμείται με στροβιλιζόμενα σχέδια σε κόκκινες και κίτρινες-πορτοκαλί αποχρώσεις. Ένα ζευγάρι ντυμένων μορφών που πιστεύεται ότι είναι φύλακες απεικονίζονται εκατέρωθεν της πόρτας του τάφου. Παρόμοιες μορφές κηδεμόνων είναι ζωγραφισμένες κατά μήκος του διαδρόμου που οδηγεί στον κύριο ταφικό θάλαμο. Μέσα στον θάλαμο, η κωνική οροφή διαθέτει φανταστικά θηρία, όπως δράκους, που σκιαγραφούνται από χοντρές κόκκινες κορδέλες και λουλουδάτα μοτίβα σε λευκό φόντο. Οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με ορθογώνια πλαίσια με κόκκινο περίγραμμα, που απεικονίζουν άτομα σε διάφορες στάσεις και δραστηριότητες κάτω από στυλιζαρισμένα δέντρα, ένα δημοφιλές στυλ της εποχής Τανγκ, γνωστό ως «φιγούρα κάτω από το δέντρο».


Οι τοιχογραφίες παρέχουν μια πλούσια απεικόνιση της καθημερινής ζωής κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Τανγκ. Ένα πάνελ στον ανατολικό τοίχο παρουσιάζει πολλές σκηνές: ένας άντρας που κυλάει ένα πέτρινο μύλο για να ξεφλουδίσει τα κοχύλια σιτηρών, μια γυναίκα που δουλεύει σε έναν πέτρινο μύλο, έναν άνδρα που φτιάχνει μπάλες ζύμης με ένα σιδερένιο τηγάνι στη φωτιά, έναν άλλο άνδρα που χρησιμοποιεί ένα εργαλείο για το σφυροκόπημα ρυζιού, μια γυναίκα αντλώντας νερό από ένα πηγάδι με μια συσκευή αντίβαρου και μια γυναίκα που πλένει ρούχα σε μια λεκάνη.


Μια άλλη σημαντική τοιχογραφία στον δυτικό τοίχο απεικονίζει μια γυναίκα με ένα πολύχρωμο φόρεμα που κρατά ένα κουτί, συνοδευόμενη από έναν άνδρα από μια εθνοτική ομάδα που δεν ανήκει στους Χαν, κρατώντας τα ηνία από καμήλες και άλογα. Αυτή η απεικόνιση είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη καθώς οι καμήλες, αν και δεν είναι εγγενείς στην Κίνα, εμφανίζονται συχνά στην κινεζική τέχνη και στα γλυπτά των τάφων, υπογραμμίζοντας την επιρροή του Δρόμου του Μεταξιού και τις πολιτιστικές ανταλλαγές κατά την εποχή των Τανγκ.

Ο Long Zhen, διευθυντής του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αρχαίας Πόλης Jinyang, έχει κάνει παραλληλισμούς μεταξύ αυτών των τοιχογραφιών και εκείνων που βρέθηκαν στον τάφο του Wang Shenzi, ο οποίος ίδρυσε το δυναστικό κράτος του Min (909-945) κατά την περίοδο των Δέκα Βασιλείων. Το καλλιτεχνικό στυλ των τοιχογραφιών στον τάφο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Ταϊγιουάν είναι εντυπωσιακά παρόμοιο με αυτό στον τάφο του Wang Shenzi. Είναι πιθανό ότι ο ίδιος καλλιτέχνης δημιούργησε και τα δύο σετ τοιχογραφιών.


Η ανακάλυψη του τάφου προσθέτει σημαντική γνώση στην κατανόησή μας για την τέχνη και την καθημερινή ζωή της Δυναστείας Τανγκ. Το στυλ «φιγούρα κάτω από το δέντρο», που χαρακτηρίζεται από έντονα περιγράμματα και απλή σκίαση, δίνει στις τοιχογραφίες μια δισδιάστατη εμφάνιση που επικρατούσε στην Ταϊγιουάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σανξί, κατά την περίοδο Τανγκ. Αυτό το στυλ έρχεται σε αντίθεση με τις πιο τρισδιάστατες και περίπλοκες τοιχογραφίες που βρέθηκαν στις σπηλιές Mogao του Dunhuang, μια άλλη σημαντική τοποθεσία κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί