Τι θα γίνει με τα μετρητά; Πώς θα πληρώνουμε; Σιωπή στην Ελλάδα, εκτός από το ΕΛ (video)

Ποιές οι τελευταίες εξελίξεις! Επίσημη τοποθέτηση του ΔΝΤ! Στις ΗΠΑ σε αντίθεση με την Ελλάδα έχει ξεσπάσει τεράστια πολιτική αντιπαράθεση!!!

Οι  ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εισάγουν το Ψηφιακό Νόμισμα Κεντρικής Τράπεζας (CBDC), το οποίο είναι στην ουσία ένα κυβερνητικό κρυπτονόμισμα, το οποίο αναμένεται να αντικαταστήσει όλα τα υπόλοιπα. Αυτό γίνεται την εποχή που το αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης επιβάλλει αυξανόμενους περιορισμούς στις κοινωνίες. Δεν είναι τυχαίο ότι στις ΗΠΑ οι αντιδράσεις κατά της ιδέας και μόνο ενός “ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας” έρχονται από τα υψηλότερα επίπεδα, ενώ δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει ουδεμία πολιτική αντίδραση!

Για το θέμα πήρε επίσημα θέση το Διεθνές Νομισματικό ΤαμείοΔΝΤ, ενώ η Kristalina Georgieva, διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία εκτίμησε πως το ψηφιακό χρήμα μπορεί να αντικαταστήσει τα μετρητά σε βάθος χρόνου!

Δείτε τώρα τι ανήρτησε το ΔΝΤ σχετικά με το θέμα:

«Τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας μπορούν να βελτιώσουν τα συστήματα πληρωμών καθώς και τη χρηματοοικονομική ένταξη — εάν έχουν σχεδιαστεί κατάλληλα. Εάν όχι, θα μπορούσαν να εγκυμονούν κινδύνους (σ.σ. Θε λένε δεν φταίμε εμείς για ότι σκοτεινό συμβεί με το ψηφιακό χρήμα).

Πολλές χώρες θα έχουν την επιλογή να εισαγάγουν ένα CBDC στο μέλλον, εάν αυτό καταστεί κατάλληλο για αυτές. Τα οφέλη είναι πιο πιθανό να έρθουν εγκαίρως, ακολουθώντας τις πολιτικές που ακολουθούν οι χώρες και την ανταπόκριση του ιδιωτικού τομέα, καθώς και την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα ήταν χρήσιμο για τις χώρες να συνεχίσουν να εξερευνούν το CBDC, προσεκτικά και συστηματικά, όπως σημείωσε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva στην πρόσφατη ομιλία της στο Φεστιβάλ Fintech της Σιγκαπούρης.

Οι Μπαχάμες, η Τζαμάικα και η Νιγηρία έχουν ήδη εισαγάγει CBDC. Και περισσότερες από 100 χώρες βρίσκονται στο στάδιο της εξερεύνησης. Οι κεντρικοί τραπεζίτες στη Βραζιλία, την Κίνα, την ζώνη του ευρώ, την Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Το ΔΝΤ κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα εικονικό Εικονικό Εγχειρίδιο CBDC  για την συλλογή και ανταλλαγή γνώσεων με φορείς χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο και για να χρησιμεύσει ως βάση για τη δέσμευση του ΔΝΤ με τις αρχές της χώρας. Σκοπεύουμε αυτό να είναι ένα ζωντανό έγγραφο που θα ενημερώνεται και θα επεκτείνεται καθώς αυξάνεται το σύνολο των γνώσεων και των αναλύσεών μας και καθώς αναδύονται νέα μαθήματα και γνώσεις από χώρες.

Τα κεφάλαια που έχουν δημοσιευθεί μέχρι στιγμής καλύπτουν θέματα διαδικασίας και πολιτικής:

Κοιτάζοντας το μέλλον, η δέσμευσή μας με τις κεντρικές τράπεζες θα συνεχιστεί καθώς προωθούνται νέες τεχνολογίες (σ.σ. τελικό στάδιο η ενσωμάτωση της ψηφιακής ταυτότητας-πορτοφολιού στον ανθρώπινο οργανισμό). Θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε τις πιθανές επιπτώσεις των CBDC σε τομείς από την χρηματοπιστωτική σταθερότητα έως την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τις διασυνοριακές πληρωμές.

Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να βοηθά τις χώρες που εξερευνούν τα CBDC, μαζί με τις προσπάθειες άλλων παγκόσμιων φορέων όπως η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών .

Εν κατακλείδι, στην αρχή λένε πως τα μετρητά θα είναι…προαιρετικά, συνυπάρχοντας μαζί με το φυσικό χρήμα.

Όμως το έργο έχει παιχτεί πολλές φορές. Αρκεί μόνο η δικαιολογία περί «φοροδιαφυγής» και «ισονομίας» για να περιοριστεί μέχρι δεκάρας η κυκλοφορία των μετρητών!

Χωρίς μετρητά εξαλείφονται οι όποιες επιλογές έχουν οι άνθρωποι να διαχειριστούν από μόνοι τους τα έστω και λίγα χρήματα που βγάζουν.

Όπως αναφέρεται στις ΗΠΑ:

  • Έκθεση Γερουσίας: «Η ανάπτυξη ενός καταναλωτικού CBDC μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο χρηματοοικονομικής επιτήρησης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση» 
  • Jerome Powell, Πρόεδρος Ομοσπονδιακής Τράπεζας Αποθεμάτων ΗΠΑ: «Δεν θα θέλαμε έναν κόσμο στον οποίο η κυβέρνηση βλέπει, σε πραγματικό χρόνο, κάθε μεταφορά χρημάτων που κάνει οποιοσδήποτε με ένα CBDC».
  • Bo Li, Διευθύνων Σύμβουλος Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου: «Το CBDC μπορεί να καθορίσει με ακρίβεια την ποσότητα χρήματος που θα μπορούν να κατέχουν οι άνθρωποι και τι θα μπορούν να το κάνουν».

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η ανυπαρξία ουσιαστικής δημόσιας αντιπαράθεσης στην Ελλάδα δίνει την εντύπωση ότι η εισαγωγή του ψηφιακού νομίσματος γίνεται χωρίς επαρκής ενημέρωση, ακόμα και «εν κρυπτώ»!

Το ΕΛ προσπαθεί να δώσει τις όποιες νεότερες πληροφορίες, έτσι ώστε ο κόσμος να ξέρει!

ΠΩΣ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ;;;

Σύμφωνα με τον επιχειρηματικό δημοσιογράφο Norbert Häring, αυτό έχει ήδη αποφασιστεί εδώ και πολύ καιρό. Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του , ο Häring εξηγεί γιατί τα χρήματα της ψηφιακής κεντρικής τράπεζας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της συμπεριφοράς μεγαλύτερων ομάδων ή ακόμη και για τον έλεγχο της συμπεριφοράς ολόκληρου του πληθυσμού.

Άλλωστε Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Söder ανακοίνωσε πρόσφατα την εισαγωγή προγραμματισμένων ψηφιακών καρτών πληρωμής για τους αιτούντες άσυλο. Οι προγραμματισμένες κάρτες πληρωμής θα μπορούσαν ήδη να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της καταναλωτικής συμπεριφοράς των προσφύγων, σχολιάζει το γερμανόφωνο Russia Today, το οποίο αναρωτιέται: «Ποιος θα μπορεί να αγοράσει και να πουλήσει;»

Γίνεται αναφορλα στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ο Μπο Λι, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, μίλησε αναλυτικότερα για τις επιλογές προγραμματισμού για το ψηφιακό νόμισμα.  Στο σεμινάριο του ΔΝΤ «CBDCs for Financial Inclusion: Risks and Benefits» (το CBDC είναι η αγγλική συντομογραφία για το ψηφιακό χρήμα της κεντρικής τράπεζας), εξήγησε τις δυνατότητες του σχεδιαζόμενου ψηφιακού νομίσματος.

Δεν αποκλείεται λοιπόν στοχευμένες πολιτικές λειτουργίες να μπορούν να προγραμματιστούν σε αυτό το μέσο πληρωμής, το οποίο οι κυβερνητικές αρχές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ανάλογα με τις ανάγκες. Στην διάλεξή του, όπως είχατε διαβάσει στο ΕΛ, ο Bo Li αναφέρει παραδείγματα προγραμματιζόμενων κοινωνικών παροχών, όπως κουπόνια καταναλωτών ή κουπόνια τροφίμων. Ο στοχευμένος προγραμματισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδιοριστεί ποιες υπηρεσίες είναι διαθέσιμες σε ποιους ανθρώπους και για ποιο σκοπό μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ψηφιακά τους χρήματα. Αυτό θα επιτρέψει στις κρατικές υπηρεσίες να δράσουν αναλόγως!

Όπως είχε δηλώσει ο Bo Li:

“Πιστεύουμε ότι το cbdc (σ.σ. ψηφιακό νόμισμα Κεντρικής Τράπεζας) μπορεί να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική ένταξη μέσω αυτού που ονομάζουμε προγραμματισμό. Το cbdc μπορεί να επιτρέψει κυβερνητικούς και ιδιωτικούς φορείς να προγραμματίσουν τη δημιουργία ΕΞΥΠΝΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ για να επιτρέψουν στοχευμένες λειτουργίες πολιτικής.

Για παράδειγμα πληρωμή κοινωνικής πρόνοιας (σ.σ. ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ δηλαδή), κουπόνια κατανάλωσης και κουπόνια φαγητού.

Με τον προγραμματισμό του cbdc αυτά τα χρήματα μπορούν να στοχεύσουν με ακρίβεια για το είδος των ανθρώπων που ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΧΡΗΣΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ, για παράδειγμα για φαγητό, έτσι ώστε αυτή η πιθανή δυνατότητα προγραμματισμού μπορεί να βοηθήσει τις κρατικές υπηρεσίες να στοχεύσουν με ακρίβεια την υποστήριξή τους σε εκείνους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη την υποστήριξη».

Σύμφωνα με ένα σχέδιο κανονισμού της Επιτροπής της ΕΕ, το ψηφιακό ευρώ δεν πρέπει να είναι επίσημα προγραμματιζόμενο, αλλά σύμφωνα με την έρευνα του Häring, υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το προγραμματισμένο ψηφιακό χρήμα για τον έλεγχο της συμπεριφοράς ολόκληρου του πληθυσμού. Η ΕΕ καταργεί, όπως αναφέρεται, σταδιακά την δυνατότητα ακόμα και ανώνυμων μικροπληρωμών στο Διαδίκτυο. Ως εκ τούτου, ο επιχειρηματικός δημοσιογράφος πιστεύει ότι είναι ψευδαίσθηση ότι η Επιτροπή της ΕΕ θα επιτρέψει στους πολίτες να πληρώνουν μεγάλα ποσά ανώνυμα χρησιμοποιώντας το ψηφιακό ευρώ μακροπρόθεσμα.

Θυμηθείτε ξανά το βίντεο του ΕΛ:

ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΥΡΩ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΤΣΙΠΑΚΙ;;;

Ο καθηγητής Richard A. Werner  είναι οικονομολόγος και καθηγητής τραπεζικών και χρηματοοικονομικών. Είναι γνωστός ως ο εισηγητής μιας νέας νομισματικής πολιτικής μετά την κρίση που ονόμασε Ποσοτική Χαλάρωση (“QE”) – την οποία πρότεινε στην Ιαπωνία το 1995 ως επικεφαλής οικονομολόγος μιας βρετανικής επενδυτικής τράπεζας.

Έχει επίσης εργαστεί ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στην Τράπεζα της Ιαπωνίας, στην Τράπεζα Ανάπτυξης της Ιαπωνίας και στην Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης. Συμμετέχει στην υποστήριξη της ίδρυσης μη κερδοσκοπικών κοινοτικών τραπεζών μέσω μιας πρωτοβουλίας που ονομάζεται  Local First CIC.

Όπως διαβάσατε σε προηγούμενο άρθρο του ΕΛ, είχε μιλήσει για το μέλλον των ανθρώπινων κοινωνιών, άπαξ και εισαχθεί το ψηφιακό χρήμα και φτιαχτούν οι κλειστές γειτονιές των 15 λεπτών, όπως σχεδιάζεται και πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα συνδεθεί με το ψηφιακό πορτοφόλι και την ψηφιακή ταυτότητα, ενδεχομένως σε αυτό που ονομάζεται ψηφιακό «χάραγμα» και το χαρακτηριστικό του είναι πως δεν θα μπορεί κανείς να αγοράζει ή να πουλά χωρίς αυτό!

Σε ακόμα ένα βίντεο, αναφέρει πως τα CBDCs (Ψηφιακά Νομίσματα Κεντρικής Τράπεζας) τελικά θα φορτωθούν σε μικρά μικροτσίπ εμφυτευμένα κάτω από το δέρμα! Κανείς δεν ξέρει αυτή την στιγμή σε ποιά μορφή θα προσφερθούν στους ανθρώπουςσε αντίθεση με αυτό που ισχυρίζεται ο καθηγητής! Το σίγουρο είναι πως το σχέδιο προβλέπει να φορτωθούν, στο όποιο εμφύτευμα, ψηφιακές μονάδες συναλλαγών και λοιπές πληροφορίες!!! Το λένε πλέον οικονομολόγοι και μάλιστα ευρέως γνωστοί!!!

Επίσης ο Werner ισχυρίζεται πως το Παγκόσμιο Ελάχιστο Εγγυημένο εισόδημα Universal Basic Income θα χρησιμοποιηθεί για να δελεάσει τους ανθρώπους να το αποδεχθούν κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας, της ιδιωτικής ζωής και της σωματικής τους αυτονομίας.

photo freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί