• Αρχική
  • Άρθρα
  • Θα δοθεί σκληρή μάχη στις ΗΠΑ – Βγαίνει μπροστά ο Ομπάμα και καλεί σε 8ετή επάνοδο των αριστερών

Θα δοθεί σκληρή μάχη στις ΗΠΑ – Βγαίνει μπροστά ο Ομπάμα και καλεί σε 8ετή επάνοδο των αριστερών

Δεν χάνει χρόνο το βαθύ κράτος στις ΗΠΑ, καθώς γνωρίζοντας την χαμηλή δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν, επιστρατεύει κάποιον πιο...δημοφιλή.

Και αυτός δεν είναι άλλος από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Παρότι έδωσε το «παρών» σε συγκεντρώσεις Δημοκρατικών υποψηφίων στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 για το Κογκρέσο, ο Μπαράκ Ομπάμα απέφευγε κατά κανόνα τις αιχμηρές πολιτικές τοποθετήσεις από τη στιγμή που παρέδωσε την εξουσία.

Φαίνεται όμως ότι, καθώς πλησιάζουμε στην τελική ευθεία προς τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, η περίοδος της διακριτικότητας οδεύει προς τη λήξη της.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Αμερικής μίλησε, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε μεγάλη ομάδα πρώην συνεργατών του, καλώντας τους να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για τη νίκη του επί οκτώ συναπτά έτη αντιπροέδρου του, Τζο Μπάιντεν.

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη, άσκησε δριμεία κριτική στον Τραμπ για τη διαχείριση της πανδημίας και για την απόσυρση των κατηγοριών του υπουργείου Δικαιοσύνης εναντίον του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Φλιν.

Ρεπορτάζ αμερικανικών μέσων αναφέρουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα αναλάβει ενεργητικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Η δημοτικότητα του τέως προέδρου παραμένει σταθερά υψηλή (γύρω στο 57%), ενώ εκείνη των Τραμπ και Μπάιντεν περιορίζεται σε 40%- 41% του εκλογικού σώματος.

Η απάντηση του επιτελείου Τραμπ ήταν άμεση. Το σύνθημα δόθηκε από τον ίδιο τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, ο οποίος έκανε λόγο για «Ομπάμα-γκέιτ», κατηγορώντας το ζεύγος Ομπάμα – Μπάιντεν ότι ανάλωσαν τις τελευταίες εβδομάδες της θητείας τους στην προσπάθεια ναρκοθέτησης του πεδίου για την επόμενη κυβέρνηση. Στο κέντρο των καταγγελιών βρέθηκε η πολύκροτη έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ γύρω από τον ρόλο της Ρωσίας στις εκλογές του 2016, έρευνα που ενέπλεξε και τον Φλιν.

(Με πληροφορίες από kathimerini – φωτο:screenshot)