Οικονομικό «τσουνάμι» απειλεί την Ελλάδα – Κίνδυνος κατάρρευσης του παγκοσμίου εμπορίου με τρομακτικές συνέπειες, vid

Το el.gr είχε σκιαγραφήσει την κατάσταση που μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα την οικονομία όπως την ξέρουμε.

Την στιγμή που γράφονται αυτές τις γραμμές, γίνονται απεγνωσμένες προσπάθειες να συγκρατηθούν οι τιμές και να ελαφρυνθούν οι επιχειρήσεις, ώστε το “τσουνάμι”, να μην φέρει σε παγκόσμιο επίπεδο, τρομακτικές ανατιμήσεις, που θα επηρεάσουν φυσικά και τη χώρα μας.

Η σταθερότητα των τιμών των καταναλωτικών αγαθών αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα, αφού απειλεί όλες τις χώρες και φυσικά και την Ελλάδα, την ώρα που οι τριγμοί στην παγκόσμια οικονομία, λόγω της αύξησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και των προβλημάτων εφοδιασμού με πρώτες ύλες, ακόμα και της ελληνικής αγοράς, απειλούν το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας.

Από την πλευρά της η Κίνα σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις αρνητικές εξελίξεις θα διαθέσει 50.000 τόνους αλουμινίου από τα εθνικά της αποθέματα, στο πλαίσιο των προσπαθειών μείωσης των αυξήσεων στις τιμές, αλλά και χαλάρωσης της πίεσης που ασκεί το οικονομικό κόστος στις επιχειρήσεις.

Η δημόσια κατάθεση προσφορών για την πρώτη παρτίδα του αλουμινίου θα αρχίσει την 5η Ιουλίου στην ηλεκτρονική σελίδα (https://www.norincogroup-ebuy.com) σύμφωνα με την Υπηρεσία Εθνικής Διατροφής και Στρατηγικών Αποθεμάτων της Κίνας, σε χθεσινή σχετική ανακοίνωσή της.

Προσφορές μπορούν να καταθέσουν μόνο οι επιχειρήσεις που επεξεργάζονται και έχουν βιομηχανική παραγωγή προϊόντων αλουμινίου, ενώ το αλουμίνιο που θα αγοραστεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά στην παραγωγή, ενώ δε θα πρέπει να πωληθεί ή να αποθηκευτεί απόθεμα, όπως ανέφερε η παραπάνω υπηρεσία.

Η Κίνα θα διαθέσει παραιτέρω τα κρατικά αποθέματα χαλκού, αλουμινίου και ψευδαργύρου που διαθέτει για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των καταναλωτικών τιμών των αγαθών, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC) νωρίτερα μέσα στο μήνα.

Η ίδια επιτροπή, ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με άλλες υπηρεσίες για τη διάθεση των μη σιδηρούχων αποθεμάτων μετάλλου σε πολλαπλές παρτίδες, αν αυτό είναι απαραίτητο, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές των τιμών στην αγορά.

Η οικονομική έκρηξη στις ΗΠΑ στηρίζει από τη μία πλευρά την παγκόσμια οικονομία, καθώς αυξάνονται οι αμερικανικές εισαγωγές και τα εμβάσματα, αλλά αυξάνει παράλληλα τον πληθωρισμό, το κόστος δανεισμού και την ισοτιμία του δολαρίου, συσφίγγοντας τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές συνθήκες, λειτουργώντας ως χαλινάρι στην ανάκαμψη.

Η επίπτωση από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ επηρεάζει όλον τον κόσμο. Αν ο πληθωρισμός αποδειχθεί πιο επίμονος από ό,τι αναμένεται, τότε θα είχαμε μία αλυσιδωτή αύξηση των επιτοκίων ακόμα και στις Ευρωπαϊκές τράπεζες.

Το el.gr σας έχει ενημερώσει για την απειλή που συνιστά η αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για την παγκόσμια οικονομία ΕΔΩ

Ο κίνδυνος για ανατιμήσεις που πρόκειται να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα στις αγορές πρώτων υλών θα έχει σοβαρότατες συνέπειες, με χαμένους φυσικά τους επιχειρηματίες και τους καταναλωτές και μία από τις σημαντικότερες αιτίες των ανατιμήσεων είναι η κατακόρυφη αύξηση του κόστους μεταφοράς των εμπορευμάτων, ιδίως από την Κίνα.

Στον κίνδυνο κατάρρευσης του παγκόσμιου εμπορίου με τρομακτικές συνέπειες στο κόστος ζωής των πολιτών σε Ευρώπη και στις ΗΠΑ έχει αναφερθεί και ο ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της Jumbo, κ. Απόστολος Βακάκης και προειδοποίησε για τις συνέπειες των πληθωριστικών πιέσεων που έχουν ξεκινήσει ήδη να ασκούνται διεθνώς, αλλά και της βίαιης διαταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της πανδημίας.

«Η τροφοδοτική αλυσίδα έχει διαταραχθεί με τέτοιο βίαιο τρόπο και ανατρέπονται ισορροπίες ετών με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε παγκοσμίως ενώπιον ενός επικίνδυνου σπιράλ που μπορεί να φθάσει να επταπλασιάσει τις τιμές στο ράφι και παράλληλα να τινάξει στον αέρα την παγκόσμια οικονομία».

Για αυτές τις προειδοποιήσεις σας έχει επίσης ενημερώσει το el.gr ΕΔΩ

Ο κίνδυνος κατάρρευσης του παγκόσμιου εμπορίου με τρομακτικές συνέπειες στο κόστος ζωής των πολιτών σε Ευρώπη και ΗΠΑ είναι πολύ μεγάλος και οι κινήσεις που κάνει η Κίνα δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος, που φυσικά άρχισε και αυτό, με αφορμή το ξέσπασμα του κορωνοϊού.

photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί