Ελευθερία Τύπου: Χειρότερα και από Ουκρανία η Ελλάδα του Μητσοτάκη!

Στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

«Η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης βρίσκεται σε δεινή κατάσταση σε αριθμό ρεκόρ χωρών, σύμφωνα με το τελευταίο ετήσιο στιγμιότυπο, το οποίο προειδοποιεί ότι η παραπληροφόρηση, η προπαγάνδα και η τεχνητή νοημοσύνη αποτελούν αυξανόμενες απειλές για τη δημοσιογραφία», όπως μεταδίδει ο Guardian.

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου έδειξε μία σοκαριστική διολίσθηση. Συνολικά 31 χώρες αναφέρεται ότι βρίσκονται σε «πολύ σοβαρή κατάσταση», τη χαμηλότερη κατάταξη στην έκθεση.

Μόλις πριν από 2 έτη στην κατηγορία αυτή βρίσκονταν 21 κράτη.

Η αυξημένη επιθετικότητα από αυταρχικές κυβερνήσεις –και κάποιες που θεωρούνται δημοκρατικές– σε συνδυασμό με «μαζικές εκστρατείες παραπληροφόρησης ή προπαγάνδας» έχουν κάνει την κατάσταση να πάει από το κακό στο χειρότερο, σύμφωνα με τη λίστα που δημοσίευσε η ομάδα συνηγορίας Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).

«Φέτος ο χάρτης της RSF έχει περισσότερο κόκκινο από ποτέ, καθώς οι αυταρχικοί ηγέτες γίνονται όλο και πιο τολμηροί στις προσπάθειές τους να φιμώσουν τον Τύπο», κατήγγειλε στον Guardian ο γενικός γραμματέας της RSF, Christophe Deloire.

Χαρακτηριστική είναι η θέση της Ελλάδας φέτος (107η ανάμεσα σε 180 χώρες), έχοντας σφραγίσει την τελευταία θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και μάλιστα με διαφορά ακόμα και με γειτονές της όπως είναι η Αλβανία.

Σε…καλύτερη μοίρα μοιάζει να είναι ακόμα και η εμπόλεμη Ουκρανία (θέση 79), το διαλυμένο κράτος που διοικείται από τον φιλονεοναζιστή-ναρκομανή Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό των κατηγοριών που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου, η κατάσταση στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται «προβληματική»:

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη τη λίστα και τον διαδραστικό χάρτη.

(φωτο:freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί