Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε νέα τεχνικά μέτρα στην έρευνα κατά του κοινωνικού δικτύου Χ.
Όπως διαβάσατε σε πρότερο άρθρο του ΕΛ, για την εξέλιξη αυτή είχαν πιέσει δεκάδες Ευρωβουλευτές από κόμματα από την δήθεν «δεξιά» μέχρι την αριστερά.
«Σήμερα (Παρασκευή), λαμβάνουμε νέα μέτρα ώστε να εξακριβωθεί η συμμόρφωση των συστημάτων συστάσεων του Χ με την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA)», ανακοίνωσε η ευρωπαία επίτροπος Τεχνολογικής Κυριαρχίας Χένα Βιρκούνεν.
Η Κομισιόν ζήτησε σήμερα από το Χ να παραδώσει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου τα εσωτερικά έγγραφα για τα συστήματα συστάσεων και για κάθε πρόσφατη τροποποίηση σε αυτά.
Επιπλέον ανακοίνωσε εντολή διατήρησης που υποχρεώνει την πλατφόρμα να διατηρεί τα εσωτερικά έγγραφα και τις πληροφορίες που αφορούν μελλοντικές αλλαγές στην σύλληψη και λειτουργία των αλγορίθμων σύστασης για την περίοδο από τις 17 Ιανουαρίου 2025 μέχρις τις 31 Δεκεμβρίου 2025, εκτός αν η έρευνα της Κομισιόν ολοκληρωθεί πριν από την ημερομηνία αυτή.
Τέλος, η Κομισιόν ζήτησε πρόσβαση σε ορισμένα εμπορικά API (διασυνδέσεις προγραμματισμού εφαρμογής) του Χ, τεχνικές διεπαφές (interfaces) που επιτρέπουν απευθείας πρόσβαση στα περιεχόμενα για να επιβεβαιωθεί ο έλεγχος του περιεχομένου και η virality (απήχηση) των λογαριασμών.
«Αυτά τα μέτρα θα επιτρέψουν στις υπηρεσίες της Επιτροπής να λάβουν υπόψη όλα τα σχετικά γεγονότα στη σύνθετη αξιολόγηση των συστημικών κινδύνων της πλατφόρμας και τον τρόπο με τον οποίο τους αμβλύνει, εξηγεί στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν.
Από την έναρξη της έρευνας για το Χ, δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημες κατηγορίες σχετικά με τις υποψίες για την χειραγώγηση των αλγορίθμων που κάνουν πιο ορατά τα μηνύματα του Έλον Μασκ και της άκρας δεξιάς.
«Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε σε όλες τις πλατφόρμες που λειτουργούν στην ΕΕ τον σεβασμό της νομοθεσίας μας, η οποία έχει ως στόχο την αποκατάσταση ισότιμου, ασφαλούς και δημοκρατικού online περιβάλλοντος για όλους τους ευρωπαίους πολίτες», τονίζει στην ανακοίνωση η Χένα Βιρκούνεν.
Ο ανοικτός πόλεμος που έχει κηρύξει η Ε.Ε. στον Μασκ και την πλατφόρμα του “Χ” είναι δεδομένο πως θα έχει συνέχεια, ίσως με τη λήψη πιο δρακόντειων μέτρων στο εγγύς μέλλον.
Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Μπλόκα αγροτών: Μετ΄ εμποδίων η επιστροφή των εκδρομέων στην Αθήνα
- Οι «θολωμένοι» χάρτες της Ουκρανίας που έγιναν viral σε στρατιωτική ενημέρωση του Πούτιν, vid
- H Μπριζίτ Μπαρντό είχε ερμηνεύσει τραγούδια του Γιάννη Σπανού, vid
- Στολισμένο… αυτοκίνητο εθεάθη στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, vid
- Εκτεταμένες αστυνομικές δράσεις για την πρόληψη της παραβατικότητας σε 6 νομούς της Κ. Μακεδονίας
- Βίντεο -σοκ από Τουρκία: Κυνήγησε τη γυναίκα του μέσα στο νοσοκομείο και την πυροβόλησε!
- Β. Κικίλιας: «Διαχρονικός μοχλός ανάπτυξης η ναυτιλία»
- Παύλος Μαρινάκης για αγρότες: «Ο ειλικρινής διάλογος – και μόνο αυτός – θα φέρει τις λύσεις»
- Θεσσαλονίκη: Ισχυρός βόρειος άνεμος 6 μποφόρ που θα φτάσει και τα 7 πνέει στην πόλη
- Όλοι τον αγνόησαν εκτός από τον Τζόκοβιτς: Ενθουσιάστηκε Ισπανός ρεπόρτερ! vid









