• Αρχική
  • Άρθρα
  • Με τη δική μας βοήθεια δημιουργείται το Παγκόσμιο Σύστημα Παρακολούθησης (vid)

Με τη δική μας βοήθεια δημιουργείται το Παγκόσμιο Σύστημα Παρακολούθησης (vid)

Εξηγούν τις πρακτικές τους με τρόπο που φαίνεται ότι είναι για το καλό μας, αλλά τι κρύβεται από πίσω;Με τη χρήση του facebook μπορείτε να επικοινωνήσετε, να αναζητήσετε και να αναγνωρίσετε τα πρόσωπα που σας ενδιαφέρουν.

Φανταστείτε έναν κόσμο, όπου οι κάμερες σας παρακολουθούν καθώς ψωνίζετε στο αγαπημένο σας κατάστημα, αλλά δεν είναι κάμερες ασφαλείας, μα είναι κάμερες του Facebook. Tο Facebook έχει πάνω από 2 δισεκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες, αριθμός που πλησιάζει σχεδόν το 1/4 του πληθυσμού ολόκληρου του πλανήτη!
Με το πρόσχημα της προστασίας των ελευθεριών των ανθρώπων, το Facebook ισχυρίζεται ότι η αναγνώριση προσώπου θα κρατήσει τους ανθρώπους ασφαλείς.

«Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου μας επιτρέπει να σας προστατεύσουμε από τους τυχόν αγνώστους, που θα χρησιμοποιούσαν τη φωτογραφία σας για να σας πλαστοπροσωπήσουν», δήλωνε το Facebook στους χρήστες του.
Η ώθηση του Facebook στη διάδοση της αναγνώρισης προσώπου θέτει επίσης την εταιρεία στο επίκεντρο μιας ευρύτερης και έντονης συζήτησης σχετικά για τον τρόπο που χειρίζεται αυτή την ισχυρή τεχνολογία.

Η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό ατόμων που βρίσκονται μακριά με το όνομά τους, χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή τους. Ενώ οι υποστηρικτές της αναγνώρισης προσώπου, τη θεωρούν ως εργαλείο υψηλής τεχνολογίας για τη σύλληψη εγκληματιών, οι ειδικοί των πολιτικών ελευθεριών προειδοποιούν, ότι θα μπορούσε να επιτρέψει τη δημιουργία ενός συστήματος μαζικής παρακολούθησης.

Η αναγνώριση προσώπου λειτουργεί με σάρωση προσώπων ανώνυμων ατόμων από φωτογραφίες ή βίντεο και στη συνέχεια αντιστοιχίζει κωδικούς των μοτίβων του προσώπου τους, με κωδικούς σε μια βάση δεδομένων επώνυμων ατόμων.

Το Facebook υποστηρίζει ότι οι χρήστες είναι υπεύθυνοι για αυτήν τη διαδικασία, λέγοντάς τους: «Εσείς ελέγχετε την αναγνώριση προσώπου».
Ωστόσο, κριτικοί δηλώνουν ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν πραγματικά να ελέγξουν την τεχνολογία – επειδή το Facebook σαρώνει τα πρόσωπά τους από φωτογραφίες, ακόμα και όταν είναι απενεργοποιημένη η ρύθμιση αναγνώρισης προσώπου.

Το Facebook προσπαθεί να εξηγήσει τις πρακτικές του, με τρόπους που το κάνουν να μοιάζει πως ενεργεί για το καλό σας και πως προστατεύει το απόρρητό σας με κάποιον τρόπο, αλλά δεν επισημαίνει το γεγονός ότι σαρώνει κάθε φωτογραφία.
Είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινωνικών μέσων στον κόσμο και τα πάνω από 2 δισεκατομμύρια προφίλ του, αποτελούν ένα αρχείο ισοδύναμο με τα εξαιρετικά τρομακτικά «αρχεία του FBI», που δημιουργήθηκαν για τους Αμερικανούς «υπόπτους» από την εποχή του J. Edgar Hoover. Σήμερα, όλοι αποτελούν «υπόπτους», τόσο στην Αμερική, όσο και σε κάθε άλλη χώρα.

Παρόλο που μέχρι στιγμής η αναγνώριση προσώπου έχει χρησιμοποιηθεί μόνο για την προσθήκη ετικετών στις φωτογραφίες, η ιδέα ότι τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω ενέργειες εγείρει ανησυχίες.
Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι άλλο ετοιμάζει η εταιρία και πώς μπορεί να εκμεταλλευθεί τα στοιχεία που συλλέγει.

Μια ιδέα μπορεί να πάρει κανείς, βλέποντας το βίντεο που ακολουθεί:

Η τεχνογνωσία υπάρχει εδώ και χρόνια, αυτό είναι γνωστό. Επίσης είναι πλέον δυνατό να αναπτύξεις μια εφαρμογή, η οποία, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου, να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ποια είναι η ταυτότητα του προσώπου που αναζητάς, αρκεί το πρόσωπο αυτό να έχει καταχωρηθεί σε μια βάση δεδομένων. Οι αστυνομικές αρχές σε όλο και περισσότερα μέρη του κόσμου αγοράζουν τέτοιες εφαρμογές προκειμένου να συνδυάζουν το υλικό που συλλέγουν από κάμερες με τις βάσεις δεδομένων τους.

Σήμερα υπάρχει ήδη η δυνατότητα να συλλέγεται σε μια βάση δεδομένων και να κατηγοριοποιείται ένας τεράστιος αριθμός δημοσίως διαθέσιμων φωτογραφιών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, και ζούμε πλέον το τέλος της ιδιωτικότητας και της προσωπικής μας ανεξαρτησίας. Κι όλα αυτά, αρκεί με το πάτημα ενός κουμπιού, να ανεβάσει κάποιος το πρόσωπό μας στο διαδίκτυο, ακόμα κι εμείς οι ίδιοι, βοηθώντας έτσι τον οποιονδήποτε να μας παρακολουθεί. Τόσο απλά.

Photo video screenshot