Λαγκάρντ: «Καθώς οι κοινωνίες μας γερνούν, θα χρειαστεί να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες»

Σε κρίσιμη καμπή λόγω της αποπαγκοσμιοποίησης, του γηράσκοντος πληθυσμού και της ενεργειακής μετάβασης βρίσκεται η Ευρώπη, σύμφωνα με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.


Ειδικότερα, όπως δήλωσε την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο, «υπάρχουν ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία κατακερματίζεται σε ανταγωνιστικά μπλοκ». Εστιάζοντας στην Ευρώπη, είπε ότι μια συνεχής μείωση του πληθυσμού φαίνεται ότι θα ξεκινήσει ήδη από το 2025, παράλληλα με τις κλιματικές καταστροφές που αυξάνονται κάθε χρόνο, όπως υποστήριξε.

Για την αντιμετώπιση αυτών των κραδασμών θα χρειαστούν τεράστιες επενδύσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, απαιτώντας αυτό που αποκάλεσε «προσπάθεια γενεών». «Καθώς εμφανίζονται νέα εμπορικά εμπόδια, θα χρειαστεί να επανεκτιμήσουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού και να επενδύσουμε σε νέες που είναι ασφαλέστερες, πιο αποτελεσματικές και πιο κοντά», είπε η Λαγκάρντ.


«Καθώς οι κοινωνίες μας γερνούν, θα χρειαστεί να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες ώστε να μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή με λιγότερους εργαζομένους. Η ψηφιοποίηση θα βοηθήσει. Και καθώς το κλίμα μας θερμαίνεται, θα χρειαστεί να προχωρήσουμε την πράσινη μετάβαση χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις».

(με πληροφορίες από eleftherostypos. gr / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί