Κώδικας QR: Τι είναι και πως λειτουργεί το κλειδί της φυλακής (BINTEO)

O κορωνοϊός έφερε μια νέα πραγματικότητα, ακόμα και στα πιο απλά πράγματα.

Ολόκληρη η ρουτίνα κάποιων ανθρώπων στην Κίνα είναι απόλυτα εξαρτημένη από ένα application του κινητού τους.

Μπορείτε να φανταστείτε πως θα είναι η ζωή σας αν από το πιο απλό, να φύγεις από το σπίτι, μέχρι το να πάρεις το μετρό, να πας στη δουλειά, για καφέ, για ψώνια, αν για κάθε πιθανή σου κίνηση περιμένεις την επιβεβαίωση μιας εφαρμογής;

Οι εντολές υπακοής είναι δυο

Πράσινο: Είσαι ελεύθερος να προχωρήσεις, Πορτοκαλί ή Κόκκινο: Σου απαγορεύεται η είσοδος. Κι όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα για εκατομμύρια ανθρώπους στην Κίνα εδώ και αρκετό καιρό.

Σύμφωνα με το CNN, η κινεζική κυβέρνηση χρησιμοποίησε την τεχνολογία των big data και δημιούργησε ένα κωδικοποιημένο σύστημα υγείας, με σκοπό να ελέγχονται οι κινήσεις των πολιτών, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στην χώρα.

Προς το παρόν η χρήση της εφαρμογής δεν είναι υποχρεωτική σε ολόκληρη την Κίνα, όμως σε οι κάτοικοι αρκετών πόλεων δε θα είχαν το δικαίωμα να κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους χωρίς αυτή την εφαρμογή.

Πώς δουλεύει η εφαρμογή;
Δύο εταιρίες κολοσσοί της Κίνας φιλοξενούν την εφαρμογή, η Aliba (ΒΑΒΑ – application πληρωμών), και η Tencent (TCEHY – application ανταλλαγής μηνυμάτων).

Με την τοποθέτηση των κωδικών QR στις δημοφιλείς αυτές εφαρμογές γίνεται εύκολη η πρόσβαση για όλους. Το σύστημα μπήκε σε εφαρμογή για πρώτη φορά στις 11 Φεβρουαρίου από την πόλη Hangzhou, διότι εκεί έχει η εταιρία Aliba τα κεντρικά γραφεία της.

Για να αποκτήσει κανείς τον κώδικα QR, πρέπει να συμπληρώσει τα προσωπικά του δεδομένα. Εκτός από ονοματεπώνυμο, αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου και αριθμό τηλεφώνου, πρέπει να συμπληρώσει το ταξιδιωτικό του ιστορικό, αν έχει έρθει σε επαφή με κάποιο ύποπτο κρούσμα τις τελευταίες 14 ημέρες κι έτσι να δώσει ένα προσωπικό ιστορικό υγείας “τσεκάροντας” τα ανάλογα κουτάκια, σε περίπτωση που έχει εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα όπως: πυρετό, κόπωση, ξηρό βήχα, μπούκωμα, καταρροή, πονόλαιμο ή γαστρεντερικά συμπτώματα.

ακολουθεί η πιστοποίηση των πληροφοριών αυτών από τις αρχές, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα στοιχεία καταχωρούνται σε βάσεις δεδομένων της κυβέρνησης κι έπειτα ο κάθε χρήστης κατέχει έναν ξεχωριστό κώδικα QR χρώματος κόκκινου, πορτοκαλί ή πράσινου.

Αν ο κώδικας QR είναι κόκκινος, τότε ο πολίτης είναι υποχρεωμένος από την κυβέρνηση να μπει σε καραντίνα για 14 ημέρες. Αν είναι πορτοκαλί θα μπει σε καραντίνα για 7 ημέρες, ενώ στην περίπτωση που είναι πράσινος τότε μπορεί να κινείται ελεύθερα.

Με τους κώδικες αυτούς μπορούν να εντοπίζουν πολίτες που νόσησαν από τον ιό, αφού όλοι σκανάρονται κάθε φορά που θέλουν να μπουν σε κάποιον δημόσιο χώρο. Μόλις ένα ύποπτο κρούσμα, επιβεβαιωθεί, οι αρχές εντοπίζουν άμεσα τις προηγούμενες κινήσεις του ασθενή και φυσικά όλους όσους συνάντησε τις προηγούμενες ημέρες.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε κι ΕΔΩ στο θέμα που ανέδειξε πρώτο το el.gr.

photo video screenshot

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί