Τα κύρια προγραμματικά του σημεία για τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 25 Σεπτεμβρίου παρουσιάζει σήμερα το ιταλικό κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα».
«Στις 25 Σεπτεμβρίου οι συμπατριώτες μας θα πρέπει να κάνουν μια ιστορική επιλογή ανάμεσα στην διαφύλαξη του συντάγματος και την αλλοίωσή του» δήλωσε ο γραμματέας των «δημοκρατικών», Ενρίκο Λέτα, μιλώντας στην ηγεσία του κόμματος.
Παράλληλα, κατηγόρησε την επικεφαλής των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι ότι «ελπίζει να ξεχαστούν οι τόσες επιλογές της, κατά της Ευρώπης και κατά της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ιταλία», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στα κύρια σημεία του προεκλογικού προγράμματος των «δημοκρατικών» συμπεριλαμβάνεται η θεραπευτική χρήση της κάνναβης, ο ισότιμος γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια, η έγκριση νόμου για να μπορεί να επιλέγει, κανείς, τον ιατρικά υποβοηθούμενο θάνατο σε περίπτωση σοβαρών ασθενειών και η παροχή της ιταλικής υπηκοότητας στα παιδιά μεταναστών που έχουν φοιτήσει για τουλάχιστο μια πενταετία σε ιταλικά σχολεία.
Ο Ενρίκο Λέτα κατηγόρησε την συντηρητική συμμαχία ότι «στοχεύει στην συνολική οπισθοδρόμηση της χώρας» και πρόσθεσε ότι «η προοδευτική παράταξη της Ιταλίας δεν πρόκειται να το επιτρέψει». Ζήτησε, παράλληλα, από τα μέλη της ηγεσίας του κόμματός του να κάνουν σαφή την απεριόριστη εκτίμησή τους, στο πρόσωπο του Ιταλού προέδρου της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, με παρατεταμένο χειροκρότημα.
Όπως υπογραμμίζουν οι σχολιαστές, με την σημερινή του παρέμβαση και την αναφορά στα τέσσερα, αυτά, κύρια προγραμματικά σημεία, ο γραμματέας των «Δημοκρατικών» από την μία μεριά, θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι το κόμμα του πρόκειται να επικεντρωθεί στο πεδίο των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων και από την άλλη μεριά, να υπογραμμίσει ότι διαφωνεί κάθετα με το σχέδιο της ιταλικής κεντροδεξιάς και άκρας δεξιάς, που στοχεύουν στην έγκριση προεδρικού συστήματος και στην πιθανή αντικατάσταση, στην συνέχεια, του προέδρου Ματαρέλα. «Έχουμε ειδικευθεί σε επικίνδυνες αποστολές, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», συμπλήρωσε ο Ενρίκο Λέτα.
(από cnn. gr / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Αστεροσκοπείο Αθηνών: Ο χειμώνας του 2025-2026 ήταν ο 3ος βροχερότερος και ο 2ος θερμότερος στην Αθήνα
- Το αμερικανικό Πεντάγωνο αναμένεται να διατάξει την αποστολή 3.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή
- Σε τι φέρεται να συμφώνησε το Ιράν – Τραμπ: Οι ΗΠΑ συνομιλούν με τους «κατάλληλους ανθρώπους»
- Κι όμως είναι αληθινά! Σπάνια ανθισμένα δέντρα δημιουργούν ένα εξωπραγματικό τοπίο, Vid
- ΗΠΑ: Δεν έχει ληφθεί ακόμη “καμία απόφαση” για το πώς θα ξαναρχίσουν οι πυρηνικές δοκιμές που διέταξε ο Τραμπ
- Ουκρανικά drones επιτέθηκαν στην ρωσική περιφέρεια Κουρσκ
- Επαγρύπνηση από τις τράπεζες ζήτησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
- Το Πολιτικό Γραφείο της Νέας Αριστεράς για την παραίτηση Χαρίτση – Μεταβατικός πρόεδρος ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης
- Ευρήματα-σοκ σε πείραμα με συνεχιζόμενες κλωνοποιήσεις ποντικιών στην Ιαπωνία – Σε ποια γενιά δεν επέζησε ούτε ένα
- Κλοπιμαία μεγάλης αξίας εντοπίστηκαν σε εμπορευματοκιβώτιο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης









