Η Κίνα τους πάει κόντρα: Αυξάνει την κατανάλωση άνθρακα παρά τις δεσμεύσεις για μείωση έως το 2030

Η Κίνα αναμένεται να αυξήσει φέτος την κατανάλωση άνθρακα προκειμένου να στηρίξει την οικονομική της ανάκαμψη μετά τις ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετώπισε.


Η χώρα επλήγη σφοδρά πέρυσι το καλοκαίρι από την παγκόσμια αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και κυρίως του άνθρακα, από τον οποίο εξαρτάται κατά 60% για να τροφοδοτεί τα εργοστάσιά της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κατάσταση αυτή ανάγκασε τα εργοστάσια να μειώσουν την παραγωγή παρά τη μεγάλη ζήτηση και τις αρχές να πραγματοποιούν κυλιόμενες διακοπές ρεύματος, ενώ αύξησε κατακόρυφα το κόστος παραγωγής για τις επιχειρήσεις.

Έκτοτε η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί.

Η ενεργειακή ασφάλεια πρέπει «να διατηρηθεί», τόνισε την Τρίτη ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.

«Η προμήθεια σε άνθρακα θα αυξηθεί και τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα θα βοηθηθούν ώστε να λειτουργούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους προκειμένου να παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια», πρόσθεσε.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε δεσμευθεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου άνθρακα της χώρας του πριν το 2030.

Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε επενδύσεις σε καθαρές πηγές ενέργειας, όμως ο ασιατικός γίγαντα παραμένει η χώρα που παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως και η πιο ρυπογόνα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η κατανάλωση άνθρακα στην Κίνα αυξήθηκε πέρυσι κατά 4,7% σε σχέση με το 2020.

cnn/ photo pexels

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί